Чому чай називається “Байховим”?
Додано - 03.03.2023 Автор - adminМи звикли до того, що на упаковках чаю пишуть «байховий» і рідко замислюємося про те, що саме означає це слово. А тим часом, справжні цінителі чайних напоїв звертають увагу на цю особливість, адже вона безпосередньо відноситься до якості та смакових характеристик вмісту чайної упаковки.
Все зібране чайне листя, незалежно від країни походження та компанії-виробника, неодмінно проходить механічну обробку. Існує три види впливу на сировину, за якими чай і ділять на групи: пресований, екстрагований і байховий.
Пресований чай – це висушене листя, спресоване в плитки. Цей вид чаю має особливий насичений, терпкий смак із легким тютюновим відтінком. Пресовані сорти чаю можуть зберігатися тривалий час і при цьому не втрачають своїх смакових властивостей та аромату.
Зазвичай пресуванню піддають грубі частини чайного врожаю – молоді пагони, зрілі листки нижніх гілок куща і крихти листя. Незважаючи на відмінний смак, весь такий чай відносять до продукції найнижчої якості, окрім деяких постферментованих видів, таких як китайський пуер.
Екстраговані чаї – це продукція у вигляді рідких екстрактів або у формі порошку. Вони продаються у пляшках або у пакетованому вигляді. Це зручний варіант, адже він готується за кілька хвилин і не потребує заварювання. Саме тому у таких чаїв, що не відрізняються особливо тонким смаком і рясно присмачених ароматизаторами, все ж таки є чимало шанувальників.
Назва «байховий» походить від китайського виразу «бай хоа», що означає «біла вія». Вважається, що саме так у давнину китайці називали перше листя чаю, що розпустилося, і яке з’являється з бруньок з тонкими білими ворсинками. Від кількості таких бруньок, що ледь розпустилися, в чайній суміші залежить її якість – чим їх більше, тим краще і ароматніше чай.
Століття тому, коли китайські торговці чаєм пропонували свій товар європейським купцям, вони часто повторювали «бай хоа», розповідаючи про походження чаю. Але комерсанти з Європи, не знайомі з нюансами китайської мови, були впевнені, що це означає найвищу якість чаю. Цим загадковим словом, байховий, вони називали чай, пропонуючи його у своїх лавках.
В наші дні байховим називають чай, що складається з окремих чаїнок. При цьому таку назву може мати як чорний, так і зелений, червоний або жовтий чай.
Технологія виробництва чорного байхового чаю є досить складною. Спочатку листя протягом 4 – 8 годин в’ялять у спеціальних апаратах при температурі повітря від +32 до +40°C. Після цього сировину підсушують, щоб видалити надлишки вологи. Це робить чайне листя пластичним і м’яким. Наступними стадіями обробки стають скручування листя в ролерах та ферментація.
Зелений байховий чай виробляють трохи інакше. У технологічному ланцюжку відсутнє підв’ялювання та ферментація листя. Потім чайний лист пропарюють за температури 170 – 180°C від 3 до 5 хвилин. Після цього листя зеленого чаю підсушують і скручують у ролерах, як і листя чорного.
Не менш заплутаною є класифікація кави, яка відрізняється за смаковими якостями не лише за сортами, а й залежно від країни походження.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (140)
- Їжа і напої (86)
- Космос (23)
- Люди (89)
- Планета (171)
- Різне (216)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 686)
- Цікаві факти про борщ (3 112)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 060)
- Найцікавіші факти про математику (2 982)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 916)