Чому раків варять тільки живцем?

Відомо, що улюблені мільйонами гурманів раки відварюються виключно у живому вигляді. Багато хто знаходить цю кулінарну традицію жорстокою, але виявляється, що інших варіантів безпечного приготування цих членистоногих просто немає. То чому раків варять саме так і чи відчувають вони нестерпні страждання у процесі варіння?
Основна причина того, що раків варять виключно живими – це їхнє швидке псування. Мертві раки практично не зберігаються, і в цьому винне їхнє харчування. Наші річкові раки всеїдні. Основу їх раціону становить рослинна їжа, така як водяні рослини в літній період і опале листя восени та взимку. Але не гидують раки і паділлю, яку знаходять на дні водойми.
Рак цілком міг незадовго до смерті вжити в їжу несвіжий труп риби і в травному тракті вже є повний комплект бактерій, необхідних для швидкого розкладання. Отруїтися несвіжими раками дуже легко, оскільки псуються вони стрімко, а наслідки можуть бути дуже важкими.
Чи варто грати в цю рулетку, адже простіше купити свіжих, живих раків. У цьому випадку ви точно будете впевнені, що делікатес, який виловили не ви, свіжий і не створить вам проблем. Перед тим, як варити раків, потрібно уважно оглянути кожного, і тих, що не подають ознак життя, без сумніву, відправити у відро для сміття.
Здорових, свіжовиловлених раків легко відрізнити від хворих і вмираючих. Вони активно ворушать клешнями, ногами і вусами, їх хвіст щільно притиснутий до тіла. Млявих, ледь живих раків також не рекомендується вживати в їжу, оскільки іноді вони також можуть викликати харчові отруєння.

Ну і ще одна причина відварювати раків живими полягає в тому, що ці членистоногі після такого приготування найсмачніші. Експерти знають чимало тонкощів приготування делікатесу, наприклад, ніколи не використовують для варіння алюмінієвий посуд, здатний зіпсувати смак м’яса.
Насамкінець хочеться торкнутися і морально-етичного аспекту варіння живих раків. Дуже багато хто переживає, що річкові раки зазнають сильного болю при варінні, і декому це може навіть зіпсувати апетит. Хочемо вас заспокоїти – шведські біологи провели дослідження і оголосили, що членистоногі, через примітивний устрій нервової системи, не відчувають біль у тому сенсі, як його розуміємо ми.
Больові імпульси в нервовій системі рака відсутні, і це цілком логічно. Ці мешканці водойм часто втрачають кінцівки, і якби вони відчували щось, то гинули б від больового шоку. Але вони легко переносять такі втрати і протягом кількох линьок нога чи клешня відновлюється.
Поведінка раків у киплячій воді, яку багато хто приймає за прояви страждань – це просто інстинктивні спроби залишити вороже середовище. Ось так.
Коментування закрито.