Чи має сніг свій власний аромат? Та частина нашого мозку, що відповідає за логіку, швидше за все, відповість негативно. Адже сніг – це просто заморожена вода, і, отже, він не може мати ніякого запаху.
Але ті з нас, кому доводилося пророкувати велику хуртовину, спираючись на знайоме відчуття «лоскоту» в носі, знають, що відповідь не така вже й проста.
Отже, що ж відбувається, коли ми відчуваємо «аромат» метеорологічного феномену, що наближається? Відповідь пов’язана не так зі специфічними запаховими молекулами, як із кліматом, у якому ми відчуваємо цей запах.
В одному з епізодів подкасту Physics Central вчений-одоролог Памела Далтон розповіла про комплекс фізичних умов, які ми інтерпретуємо як запах снігу. Насправді, коли перед снігопадом температура знижується до морозу (нижче 0 °C), у повітрі важче відчути запахи, ніж за м’якшої погоди.
При низькій температурі сповільнюється рух молекул, і через їхню низьку активність деякі запахи стають менш гострими. Це означає, що відчуття «аромату снігу» почасти відповідає просто зменшенню кількості різних запахів на відкритому повітрі, порівняно з тим, до якого ми звикли.
Однак, якби цим усе й вичерпувалося, аромат хуртовини нічим не відрізнявся б від звичайного холодного сухого дня. Справа в тому, що перед хуртовиною вологість повітря, як правило, вище, ніж зазвичай. Це призводить до опадів: коли кількість вологи в атмосфері досягає максимального значення, яке атмосфера при цій температурі здатна утримати, вона реагує, віддаючи землі частину вологи у вигляді дощу, мокрого снігу, або, в даному випадку, просто снігу.
Ця гранична вологість має додатковий ефект, що повідомляє нашій нюховій системі швидкий імпульс. У багатьох людей відчуття запаху теплим і м’яким носом у морозну погоду асоціюється зі снігопадом.
Оскільки все це відбувається в навколишньому світі постійно, в організмі людини існують механізми, які також допомагають безпомилково розпізнати запах снігу. Ми відчуваємо холодне повітря, яке вдихаємо, своїм трійчастим нервом, тим самим, що розпізнає відчуття, викликані гострим перцем або м’ятною зубною пастою (до речі, цей же нерв відповідає і за інтерпретацію інших «лицьових» відчуттів, у тому числі змушує нас часом чхати при сильному сонячному світлі).
Це не має прямого відношення до нашої нюхової системи, але ми все-таки поєднуємо інформацію, яку дає нам цей нерв, із звичайними ароматами, такими як, наприклад, аромат кави чи сосни.
Отже, три згадані елементи – холодна погода, висока вологість та збудження трійчастого нерва – поєднуються для створення чогось такого, що, по-суті, не є ароматом, але наш досвід відчуттів пов’язує його зі снігом. Ось чому, коли просять описати запах снігу, більшість людей часто використовує такі слова, як «чистий», «свіжий» і «холодний», які є характеристиками (або визначеннями чи позначеннями), що не мають, на перший погляд, ніякого відношення до запаху.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (144)
- Їжа і напої (87)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (173)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 731)
- Цікаві факти про борщ (3 160)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 137)
- Найцікавіші факти про математику (3 047)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 967)