Горіх (лат. nux) – плід, що складається з неїстівної твердої шкаралупи (лушпиння) і насіння, яке їстівне. Поняття не обмежується лише біологічними видами волоського горіха, і включає також плоди ряду інших рослин, таких як ліщина, каштан, дуб.
У загальному вживанні горіхами називають різноманітне висушене насіння, але в ботанічній термінології «горіх» означає, що у цьому типі фруктів немає фізичного відкриття плоду та вивільнення насіння. Термін «горіх» в більш широкому значенні таких фруктів в окремих мовах часто вимагає перефразування, оскільки слово багатозначне.
До горіхів відносяться: волоські горіхи, фундук, жолуді, каштани, мигдаль, фісташки, кешью, а в широкому сенсі, в першу чергу через харчові та кулінарно-комерційні властивості, також включено арахіс, хоча він є овочем. Самі горіхи ростуть на деревах, і тому вважаються фруктами, а не насінням.
Більшість насіння походить із плодів, які природним чином скидають шкаралупу, на відміну від таких горіхів, як фундук, каштани та жолуді, які мають тверду шкаралупу та походять із об’єднаної зав’язі. Загальне та оригінальне використання терміну менш обмежене, і багато горіхів (у кулінарному сенсі), таких як мигдаль, пекан (карія іллінойська), фісташки, бразильські горіхи тощо, взагалі не є горіхами в ботанічному сенсі.
Найцікавіші факти про горіхи
• Горіхи часто використовують для приготування смачного варення. Крім того, їх постійно додають у різні десерти для смаку.
• Чи знаєте ви, що арахіс відноситься до бобових рослин. А його види дуже різноманітні, налічується близько 10 тисяч різновидів арахісу.
• Якщо говорити про кокос, то це зовсім не горіх – це псевдомономірна кістянка або піренарій (побутова назва – «кокосовий горіх»). До речі, термін «кокос» може стосуватися як самого плоду, так і всієї пальми.
• Є й токсичні горіхи. Наприклад, у США в Каліфорнії росте гіркокаштан каліфорнійський (Aesculus californica), який можна вживати, але він токсичний. Деякі індіанці таки їдять цей горіх в особливо голодні часи.
• Білки – це тварини, які люблять запасатися різною їжею, у тому числі – горіхами. Ось тільки ці тварини дуже часто забувають, куди вони заховали свої горіхи. Через це у всьому світі щороку зростають понад 10 тисяч нових дерев.
• Археологи з’ясували, що понад 200 тисяч років тому люди теж їли горіхи. Навіть були знайдені спеціальні інструменти, які використовувалися, щоб розкривати горіхи.
• Найбільша кількість антиоксидантів міститься у волоських горіхах. В інших горіхах їх вміст приблизно вдвічі менший.
• Перенесемося на Кавказ. У цьому регіоні волоський горіх вважається священним. Там є дерева, яким виповнилося більше 400 років.
• Тепер перенесемося трохи далі – на Стародавній Схід. Тут люди вважали, що волоські горіхи допоможуть стати розумнішими. Так почали думати через те, що у волоських горіхів зовнішній вигляд схожий на людський мозок.
• Найчастіше люди страждають від алергії саме на арахіс. На інші види горіхів немає таких частих алергічних реакцій.
• Образний вираз «міцний горішок» виник у зв’язку з труднощами розколювання деяких видів горіхів і складністю добування їх їстівної частини.
• На Сейшельських островах в Індійському океані росте цікавий горіх, що зветься «Сейшельським». Такий горішок може важити аж до 30-ти кілограмів. До речі, дозріває цей плід майже 10 років.
• Давним-давно деякі аборигени Австралії постійно вживали в їжу макадамію. Однак в сучасному світі цей горіх рідко їдять, через його дорожнечу. Щороку вирощують не більше ніж 40 тисяч тонн цього виду горіха і зараз він вважається делікатесом.
• Горіхи використовують навіть в музичних інструментах! Так, наприклад, африканський музичний інструмент під назвою «ахоко» є звичайною палицею, до якої прив’язують сухі горіхи.
• Якщо перед сном їсти у невеликих кількостях волоські горіхи з медом, то це дозволить міцніше спати.
• Найменше калорій знаходиться у фісташках. 30 горішків містять лише 100 ккал.
• Якщо з волоських горіхів робили музичні інструменти, то з фундука створювали амулети. Завдання таких амулетів полягало у відлякуванні різної нечисті.
• Кешью дозволяє трохи втихомирити зубний біль. До речі, у сирому вигляді ці горіхи абсолютно несмачні. Їх треба обсмажувати, щоб у них з’явився смак.
• Кедровий горіх – усталений термін, проте з наукового погляду голонасінні рослини взагалі не можуть мати плодів. Найчастіше кедровими горіхами називають насіння сибірської кедрової сосни (латинська назва – Pinus sibirica). При цьому насіння рослин з роду кедр взагалі неїстівне.
• Всього 400 грамів волоських горіхів вистачить, щоб людина наїлася. Однак така кількість може сильно зашкодити людському організму.
• Щорічно на одному дереві може зростати приблизно 300 – 500 кілограмів волоських горіхів.
• А чи знали ви, що дуже популярне у нас і в інших країнах активоване вугілля роблять із шкаралупи волоських горіхів?!
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (142)
- Їжа і напої (86)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (172)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 720)
- Цікаві факти про борщ (3 150)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 118)
- Найцікавіші факти про математику (3 031)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 955)