Найцікавіші факти про капусту
Додано - 14.09.2022 Автор - adminКапуста (лат. Brassica) – популярний овоч, на основі якого готують різні страви або вживають його в їжу в чистому вигляді. Існує велика кількість різновидів рослини. При цьому далеко не всі вони придатні в їжу.
Капуста може різнитися розмірами, забарвленням листя, смаковими характеристиками і т.д. Овоч багатий вітамінами, мінералами і клітковиною. При помірному прийомі він здатний принести організму користь. Однак це далеко не всі цікаві факти про капусту. У цій статті ми поділимося найбільш цікавими з них.
Історія капусти
Капуста використовувалася людиною ще в кам’яному і бронзовому віці. Про це говорять численні знахідки, зроблені в процесі археологічних розкопок. При цьому точних даних про батьківщину овоча немає.
Грузини стверджують, що саме вони першими почали вирощувати капусту. Греки та італійці не згодні і переконані, що це їх країни є батьківщиною овоча. Також існує версія, що капуста була завезена в Європу і Америку з Азії. Очевидно одне – овоч вирощується на Землі мільйони років.
Існує легенда, що капуста – це краплі поту бога Юпітера, які скотилися з його голови і потрапили на Землю.
У XV – X століттях до нашої ери овоч вирощувався в Стародавньому Єгипті. Лікарі були переконані, що він приносить користь організму і рекомендували додавати його в раціон не тільки дорослих, а й дітей.
У Стародавній Греції капусту стали вирощувати у 372 році до нашої ери. Овоч описаний у літературі тих часів. Про користь капусти писав ще Піфагор. Відомий математик особисто займався селекцією плоду.
Назва овоча походить від давньогрецького слова «капутум», що означає «голова». Комусь здалося, що форма плоду нагадує череп. В результаті, овочу дали саме таку назву.
На території нашої країни капуста з’явилася у IX столітті. Згадки про неї можна зустріти в стародавній літературі часів Київської Русі. З роками овоч поширився по всьому світу.
Перший час овоч був доступний тільки заможним людям. На весіллі царя Олексія Михайловича гостям подавали страву з курки в капусті.
Овоч вже багато століть є одним з найулюбленіших у Німеччині та Австрії. Мало хто з гостей цих країн не пробував відому тушковану капусту. Також овоч додають в ковбаски та інші національні страви.
Кисла капуста була винайдена в Піднебесній. Спочатку овоч вимочували у рисовому вині.
Звичаї, пов’язані з капустою
Австрійці і німці використовували овоч під час ворожінь. Таким чином незаміжні дівчата і холості хлопці дізнавалися про свій майбутній шлюб. Для цього рослину висаджували в одну лунку з бруквою і давали їй ім’я коханого або коханої. Якщо обидва плоди росли однаково, значить слід прийняти запрошення про весілля або зробити дівчині пропозицію. Якщо одна з рослин зачахла, пов’язувати себе узами шлюбу в даний момент не варто.
Перед весіллям дівчина квасила капусту для святкового столу. При цьому вона рясно солила блюдо. Таким чином вважалося, що в сімейному житті вона не буде солити чоловіку.
Австрійці не їдять капусту 26 грудня. Прийнято вважати, що Святий Стефан під час погоні за ним сховався саме в капусті. Це врятувало йому життя.
Користь капусти для організму
Капусту вживають у свіжому, тушкованому або відварному вигляді. Також овоч прийнято солити. Квашена капуста набагато корисніша, ніж свіжа. Блюдо багате вітаміном С. Воно позитивно впливає на травну систему і має антиоксидантну дію. При цьому характеристики зберігаються протягом 9 місяців з моменту приготування.
Квашена капуста багата молочною кислотою. При її вживанні в кишечнику зберігаються корисні мікроорганізми.
Згідно з дослідженнями, овоч сприяє очищенню організму. Він корисний для фігури і органів шлунково-кишкового тракту. Капустяний сік рекомендують вживати при виразці, гастриті, коліті. Він знижує рівень холестерину в крові, а також сприяє загоєнню ран. Сік зменшує рівень цукру в крові, допомагає при запорах і набряклості.
Червонокачанна капуста багата антоціаном. Ця речовина корисна для судин і органів зору. Також вона містить каротин і в 2 рази більше клітковини, ніж білокачанна. При цьому в ній набагато менше калорій. Це дієтичний продукт, який можна вживати в їжу під час схуднення.
Крім цього, капустяний сік застосовується в косметології. Він сприяє зменшенню вікових змін і освітленню гіперпігментації. Сік застосовується в якості тоніка і для приготування масок.
Листя рослини подрібнюють і також використовують для масок.
Сік має протизапальну і антимікробну дію. Його можна застосовувати для усунення прищів і полоскання ротової порожнини.
Кочерижка ж дуже небезпечна. Вона накопичує нітрати. Тому від її вживання краще відмовитися.
Також важливо знати, що капуста сприяє газоутворенню. Щоб уникнути здуття і інших проблем, вживати її рекомендується в обмежених кількостях.
Капустяні рекорди
Капуста часто стає героїнею рекордів. Наприклад, в ресторані Великого Новгорода кухарі зробили 2 000 кілограмів квашеної капусти. Ця подія була зафіксована фахівцями Книги рекордів Гіннеса. Над блюдом працювали 10 професіоналів, яким допомагали всі бажаючі. На квашення пішло 12 годин. Через 10 днів, коли страва була готова, нею пригостили відвідувачів закладу.
Найбільший овоч був вирощений у США. Його вага перевищила 42 кілограма.
Найбільша кольорова капуста важила більше 14 кілограмів. Рекорди були внесені до Книги Гіннеса.
Кілька років тому в Георгіївську був спечений найбільший пиріг з капустою. Над ним працювали не тільки професійні кухарі, а й звичайні люди. Розмір пирога склав майже 59 метрів, вага – 665 кілограмів.
Ще декілька цікавих фактів про капусту
• Капусту дуже люблять комахи. Щоб уникнути пошкодження листя рослини, поруч з нею прийнято садити чорнобривці. В результаті, город не тільки виглядає красиво. Чорнобривці захищають рослину від пошкодження шкідниками. В цьому випадку немає необхідності використовувати шкідливі хімічні речовини.
• У деяких штатах США капусту можна продавати в будь-який день тижня за винятком неділі. У Західній Вірджинії заборонено квасити капусту. Це пов’язано з неприємним ароматом, що виникає через бродіння.
• Прийнято вважати, що кислі щі – це перша страва. Насправді – це не так. Спочатку так називали напій, для приготування якого застосовувалася капуста. У процесі створення виникав процес бродіння. В результаті, виходив газований, кислуватий напій, який нагадував квас. Його розливали по пляшках і зберігали в такому вигляді. Напій найчастіше подавали в лазнях. Також він використовувався для полегшення стану під час похмільного синдрому.
• Червонокачанна капуста часто використовується для дитячих дослідів. Вона забарвлює воду у фіолетовий колір. Однак якщо додати в рідину соду, вона посиніє. Якщо ж капнути трохи оцту, вода стане малиновою.
• Капуста може використовуватися в якості харчового барвника. Сік застосовують при приготуванні тортів, соусів і т.д. Таким чином блюдо набуває приємний блакитний відтінок. Також в соку можна фарбувати яєчний білок. Для цього достатньо просто замочити яйце в рідині.
• Для приготування крему для торта в нього просто додають трохи соку. В результаті, він стає блакитним.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (140)
- Їжа і напої (86)
- Космос (23)
- Люди (89)
- Планета (171)
- Різне (217)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 689)
- Цікаві факти про борщ (3 115)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 063)
- Найцікавіші факти про математику (2 985)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 919)