Котлета – у первісному значенні: шматок м’яса, приготований на кісточці. В сучасній українській мові та українській кухні: виріб з м’ясного фаршу, його аналога (фаршу з м’яса птиці, рибного фаршу) або замінника (фарш з овочів тощо), приготований без застосування соусу.
Ну що ж, котлета – це одна з найулюбленіших та найзвичніших наших страв як на святковому, так і на повсякденному столі. Здавалося б, що про котлети ми знаємо все, але ми все ж знайшли декілька цікавих та пізнавальних фактів про таку знайому і, начебто, звичайну страву…
Цікаві факти про котлети
• Батьківщиною котлет вважається Франція, буквальний переклад слова «cotlette» означає «реберця» або «шматочок м’яса на кістці». А все тому, що в стародавні часи в Європі котлета робилася досить-таки оригінальним способом – свиняче або яловиче реберце обертали кількома шарами м’ясної м’якоті, щоб вийшли коржики, які вже потім смажили. Згодом реберце зникло, залишилася тільки м’якоть.
• Котлети можуть бути приготовані з різних видів м’яса, таких як яловичина, свинина, курка, індичка, а також з риби, морепродуктів або овочів. Це дозволяє створювати безліч варіантів цієї страви.
• На території Русі перші котлети з’явилися лише на рубежі XVII-XVIII століть, але зазнали кардинальних змін. Саме тут котлети вперше почали готувати з рубаного м’яса у формі коржика. З цього часу котлети міцно увійшли до нашого святкового та повсякденного меню.
• Генсек Леонід Брежнєв любив їжу просту, без вишукувань, а от котлети вважав за краще їсти холодними. Їх готували на Особливій урядовій кухні, привозячи у спеціальних термосах, а перед подачею охолоджували у морозильнику.
• Київські котлети настільки популярні за кордоном, що з 2006 року вони включені до складу споживчого кошика мешканців Великої Британії. А в містах Канади та США, де проживає багато емігрантів з України, у багатьох ресторанах їх подають як фірмову страву «Chicken Kiev».
• Саме котлети по-київськи були першими у Великій Британії напівфабрикатами, які супермаркети мережі «Marks and Spencer» викинули на прилавки у 1979 році за ціною 1,99 фунта стерлінгів. Цей продукт замислювався як витонченіша альтернатива «телевечері» – щось на кшталт страви, яку працююча жінка середнього класу могла б запропонувати друзям, що зайшли в гості.
• Котлети є однією з найпоширеніших страв у швидкому харчуванні та ресторанному меню. Вони також популярні в домашній кулінарії завдяки своїй простоті приготування та відмінному смаку. В різних країнах існують свої унікальні рецепти котлет – від німецьких «Фрикадельок» до індійських «Тікка».
• У рецептах котлет часто використовується м’якуш хліба або сухарі, які надають їм соковитості та об’єму. А для нелюбителів м’яса існують вегетаріанські котлети, які готуються із соєвого білка, грибів, овочів чи інших рослинних інгредієнтів.
• «Пожарські котлети» називаються так не за способом приготування. Їхній рецепт придумали кухарі трактира Пожарського в Торжці на початку XIX століття, причому спочатку котлети робили з телятини, і тільки пізніше почали використовувати курку. Популяризації страви сприяв і короткий віршик О.С. Пушкіна, написаний у 1826 році в листі до свого друга С.О. Соболевського, а також візит імператора Олександра I, якому котлети дуже сподобалися.
• Котлети по-київськи були настільки популярними у радянських готелях, що туристичні брошури тих часів попереджали постояльців про ризик забризкатися гарячою олією.
• У 1936 році радянська делегація на чолі з Анастасом Мікояном відвідала США. Мікоян зазначив, що гамбургери – це саме те, що потрібно радянському народу, і ставить завдання «забезпечити трудящих ситним дешевим сніданком – гарячою московською котлетою», і замовляє у США десять автоматів для виробництва рубаних котлет. Котлетне виробництво налагодити вдалося, і через рік після запуску цеху випускалося до 400 тисяч котлет на день. А ось появі булочок для гамбургерів завадив початок Другої світової війни, а за нею і зростання напруження між наддержавами. Ось так гамбургер не став народним радянським фастфудом.
• Традиційний рецепт передбачає виготовлення котлети з м’ясного фаршу, змішаного з сирими яйцями, подрібненим хлібом, з додаванням цибулі або часнику, солі і прянощів.
• Як вже було сказано вище, в різних кухнях світу є свої різновиди котлет. Німці, наприклад, готують шніцель і клопси, які схожі на наші котлети та відбивні. У Польщі роблять зрази – котлети з начинкою, а турки – чіг кьофте з сирої баранини або яловичини. У середній Азії готують кюфту – невеликі котлети з начинкою із сушеної аличі або абрикосів. У Японії – тонкацу зі свинячого філе, обваляного у борошні, а потім у паніровці.
• В лютому 2017 року репортер газети «The New York Times» зазначив на своїй сторінці в «Twitter», що страва, ідентична котлетам по-київськи, подається в їдальні російського міністерства закордонних справ під назвою «котлети по-кримськи», що інші сприйняли як заяву про претензії росії на український півострів. Міністерство поспішило уточнити, що йдеться, нібито, про іншу страву – її готують не із курячих грудок, а із стегон.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (144)
- Їжа і напої (86)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (173)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 729)
- Цікаві факти про борщ (3 157)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 131)
- Найцікавіші факти про математику (3 039)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 963)