Найцікавіші факти про котлети

Цікаві факти про котлети

Котлета – у первісному значенні: шматок м’яса, приготований на кісточці. В сучасній українській мові та українській кухні: виріб з м’ясного фаршу, його аналога (фаршу з м’яса птиці, рибного фаршу) або замінника (фарш з овочів тощо), приготований без застосування соусу.

Ну що ж, котлета – це одна з найулюбленіших та найзвичніших наших страв як на святковому, так і на повсякденному столі. Здавалося б, що про котлети ми знаємо все, але ми все ж знайшли декілька цікавих та пізнавальних фактів про таку знайому і, начебто, звичайну страву…

Цікаві факти про котлети

Польські зрази
Польські зрази – один з різновидів котлет.

Батьківщиною котлет вважається Франція, буквальний переклад слова «cotlette» означає «реберця» або «шматочок м’яса на кістці». А все тому, що в стародавні часи в Європі котлета робилася досить-таки оригінальним способом – свиняче або яловиче реберце обертали кількома шарами м’ясної м’якоті, щоб вийшли коржики, які вже потім смажили. Згодом реберце зникло, залишилася тільки м’якоть.

Котлети можуть бути приготовані з різних видів м’яса, таких як яловичина, свинина, курка, індичка, а також з риби, морепродуктів або овочів. Це дозволяє створювати безліч варіантів цієї страви.

На території Русі перші котлети з’явилися лише на рубежі XVII-XVIII століть, але зазнали кардинальних змін. Саме тут котлети вперше почали готувати з рубаного м’яса у формі коржика. З цього часу котлети міцно увійшли до нашого святкового та повсякденного меню.

Генсек Леонід Брежнєв любив їжу просту, без вишукувань, а от котлети вважав за краще їсти холодними. Їх готували на Особливій урядовій кухні, привозячи у спеціальних термосах, а перед подачею охолоджували у морозильнику.



Київські котлети настільки популярні за кордоном, що з 2006 року вони включені до складу споживчого кошика мешканців Великої Британії. А в містах Канади та США, де проживає багато емігрантів з України, у багатьох ресторанах їх подають як фірмову страву «Chicken Kiev».

Саме котлети по-київськи були першими у Великій Британії напівфабрикатами, які супермаркети мережі «Marks and Spencer» викинули на прилавки у 1979 році за ціною 1,99 фунта стерлінгів. Цей продукт замислювався як витонченіша альтернатива «телевечері» – щось на кшталт страви, яку працююча жінка середнього класу могла б запропонувати друзям, що зайшли в гості.

Турецькі котлети "чіг кьофте"
Турецькі котлети “чіг кьофте” з сирого м’яса.

Котлети є однією з найпоширеніших страв у швидкому харчуванні та ресторанному меню. Вони також популярні в домашній кулінарії завдяки своїй простоті приготування та відмінному смаку. В різних країнах існують свої унікальні рецепти котлет – від німецьких «Фрикадельок» до індійських «Тікка».

У рецептах котлет часто використовується м’якуш хліба або сухарі, які надають їм соковитості та об’єму. А для нелюбителів м’яса існують вегетаріанські котлети, які готуються із соєвого білка, грибів, овочів чи інших рослинних інгредієнтів.

«Пожарські котлети» називаються так не за способом приготування. Їхній рецепт придумали кухарі трактира Пожарського в Торжці на початку XIX століття, причому спочатку котлети робили з телятини, і тільки пізніше почали використовувати курку. Популяризації страви сприяв і короткий віршик О.С. Пушкіна, написаний у 1826 році в листі до свого друга С.О. Соболевського, а також візит імператора Олександра I, якому котлети дуже сподобалися.

Котлети по-київськи були настільки популярними у радянських готелях, що туристичні брошури тих часів попереджали постояльців про ризик забризкатися гарячою олією.



У 1936 році радянська делегація на чолі з Анастасом Мікояном відвідала США. Мікоян зазначив, що гамбургери – це саме те, що потрібно радянському народу, і ставить завдання «забезпечити трудящих ситним дешевим сніданком – гарячою московською котлетою», і замовляє у США десять автоматів для виробництва рубаних котлет. Котлетне виробництво налагодити вдалося, і через рік після запуску цеху випускалося до 400 тисяч котлет на день. А ось появі булочок для гамбургерів завадив початок Другої світової війни, а за нею і зростання напруження між наддержавами. Ось так гамбургер не став народним радянським фастфудом.

Традиційний рецепт передбачає виготовлення котлети з м’ясного фаршу, змішаного з сирими яйцями, подрібненим хлібом, з додаванням цибулі або часнику, солі і прянощів.

Японський тонкацу з капустою
Японський “тонкацу” з капустою.

Як вже було сказано вище, в різних кухнях світу є свої різновиди котлет. Німці, наприклад, готують шніцель і клопси, які схожі на наші котлети та відбивні. У Польщі роблять зрази – котлети з начинкою, а турки – чіг кьофте з сирої баранини або яловичини. У середній Азії готують кюфту – невеликі котлети з начинкою із сушеної аличі або абрикосів. У Японії – тонкацу зі свинячого філе, обваляного у борошні, а потім у паніровці.

В лютому 2017 року репортер газети «The New York Times» зазначив на своїй сторінці в «Twitter», що страва, ідентична котлетам по-київськи, подається в їдальні російського міністерства закордонних справ під назвою «котлети по-кримськи», що інші сприйняли як заяву про претензії росії на український півострів. Міністерство поспішило уточнити, що йдеться, нібито, про іншу страву – її готують не із курячих грудок, а із стегон.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися