Цікаві факти про кукурудзу


Кукурудза (лат. Zea) – рід однорічних покритонасінних рослин з сімейства Тонконогових або Злакових (Poaceae).
Тепло- і світлолюбна рослина. Одна з найважливіших злакових культур світу разом з пшеницею та рисом. Походить з Мексики.
Найбільшими виробниками є Сполучені Штати, ЄС, Китай та Бразилія. Станом на 2018 рік, виробництво кукурудзи у світі склало близько 1147,6 мільйонів тонн.
До слова, в Радянському Союзі найобширніші території, зайняті під кукурудзу, були саме в Україні.
У XXI столітті кукурудза є широко вирощуваною культурою у всьому світі, головним чином завдяки своїй здатності рости в різних кліматичних умовах.
У деяких країнах Латинської Америки та Африки це основна їжа для населення.

Кукурудза цукрова або маїс (лат. Zea mays) – єдиний культурний представник роду Кукурудза.
Цукрова кукурудза підрозділяється на 9 ботанічних груп, що розрізняються за будовою і морфологією зерна.
Крім культурної кукурудзи, рід Кукурудза включає в себе чотири види (Zea diploperennis, Zea perennis, Zea luxurians, Zea nicaraguensis) і три дикорослі підвиди.
Існує думка, що саме кукурудза є найдавнішою хлібною рослиною на нашій планеті.
Цікаві факти про кукурудзу
• Поряд з пшеницею та рисом кукурудза входить до трійки найбільш популярних і поширених на землі культурних рослин з числа зернових. На цю трійцю припадає 87% всього вирощуваного на нашій планеті зерна. В основному це обумовлено високою врожайністю кукурудзи, з одного гектара, засадженого нею, можна зібрати більше врожаю, ніж у разі використання більшості інших культур.
• Кількість листя на одному кукурудзяному пагоні завжди коливається від 8 до 42, в залежності від сорту і конкретної рослини. Ці листя разом зі стеблами широко використовуються в якості корму для тварин. У Мексиці, наприклад, велика частина всього корму сільськогосподарських тварин – це саме побічні продукти від вирощування кукурудзи.
• З’явилася кукурудза в Центральній Америці, і вона була основною сільськогосподарською культурою цивілізації майя. Однак ніхто не знає, коли саме її почали культивувати. Вся справа в тому, що в дикій природі вона практично не зустрічається! Найімовірніше, тому, що для проростання кукурудзи потрібно, щоб зерна були посаджені окремо. Качан, що впав на землю, або просто закопаний – не проросте.

• У минулому початки були набагато менші, ніж зараз. Археологам відомі знахідки, які підтверджують, що 5-7 тисяч років тому кукурудза була приблизно в 10 разів менше, і качани не перевищували в довжину 3-4 сантиметра, її сучасні розміри – заслуга селекціонерів давнини.
• В одному качані завжди міститься близько тисячі насіння, плюс-мінус. Що цікаво, їх число ніколи не буває непарним! Ця особливість кукурудзи навіть не залежить від її сорту, незважаючи на те, що сортів її виведено дуже багато, більше 1000. Правда, не всі вони культивуються в промислових масштабах.
• У світі існує 4 види кукурудзи, з яких лише один, цукровий маїс, вживається в їжу в якості звичайного продукту харчування. Решта видів теж мають промислове значення, але їх вирощують заради переробки на крохмаль і виготовлення попкорну. До речі, в минулому, до винаходу пінопласту, замість нього використовували саме попкорн, повітряну кукурудзу.
• Пагони кукурудзи можуть виростати до 3-4 метрів у висоту, і це тільки надземна частина рослини – її чіпке коріння заглиблюється в грунт ще на метр-півтора. Але до подібних розмірів рослині вирости часто не дають, збираючи урожай раніше, коли качани молодші і ніжніші. Високо цінуються «молочні» качани довжиною у 4-5 сантиметрів і вагою в 40-50 грамів. Найменш цінними вважаються найбільші, повністю дозрілі, хоча їх маса нерідко доходить до півкілограма.

• Ботаніки і генетики давно експериментують з цією рослиною, і з кінця XX століття широкого поширення набула генно-модифікована кукурудза. В середньому 80-90% всієї кукурудзи, вирощуваної у США, Бразилії, ПАР, Іспанії, Аргентині та деяких інших країнах, відноситься до ГМО-продуктів. Вона визнана повністю безпечною.
• За деякими оцінками, люди почали культивувати кукурудзу близько 12 000 років тому. Якщо це так, то це робить її найдавнішою культурною рослиною з усіх, навіть більш давньою, ніж інжир. Правда, незаперечних підтверджень цієї теорії поки немає.
• Незважаючи на те, що найбільшою популярністю користується жовта кукурудза, існують її сорти й інших кольорів, навіть червоні, чорні, зелені і блакитні. Самим незвичайним сортом можна назвати Glass Gem (англ. «скляна коштовність»), у якого всі зерна в качанах різнокольорові і, до того ж, напівпрозорі.