Кульбаба (лат. Taraxacum) – це великий рід багаторічних квіткових рослин сімейства айстрових (Asteraceae), поширений в Європі, Азії, Північній та Південній Америках. З них кульбаба звичайна (або лікарська) та червоноплода кульбаба зустрічаються у вигляді бур’янів у всьому світі. Обидва ці види цілком їстівні.
У одній тільки Європі нараховується понад 1200 видів та підвидів цієї рослини. Вони розповсюджені на луках та вигонах, у садах, уздовж доріг та поселень.
Як і інші представники сімейства айстрові, кульбаба має велику кількість дуже дрібних квіток, розташованих у суцвітті. Багато видів утворюють насіння нестатевим шляхом (так званий «апоміксис», тобто – без запилення), і тому кожне нове покоління генетично ідентичне батьківським рослинам.
Кульбаба належить до підродини Lactuceae через природний рослинний латекс (білий молочний сік), який в ній міститься. Латинська назва рослини, Taraxacum, походить від давньогрецького τάραξις (запалення ока), оскільки саме запалення очей лікували латексом кульбаби.
У медичних цілях використовують надземну частину (холодний екстракт), кореневища (холодний екстракт, настій), квіткові кошики (настій).
Кульбаба невибаглива до грунту, має дуже м’ясисте листя, соковитий порожнистий квітконос і суцвіття-кошик жовтого кольору. Крім того, це медоносна рослина. На території нашої України кульбаба квітне з кінця квітня по червень.
Кульбаба – найцікавіші факти
• З кульбаби готують напрочуд багато різних речей. Так, наприклад, її пелюстки використовуються для приготування варення і навіть вина, а з висушених і обсмажених коренів заварюють напій, який віддалено нагадує каву. А в традиційній італійській кухні ці квітки входять до складу деяких салатів.
• Багато видів кульбаби настільки схожі між собою, що їх легко переплутати. Думаєте, всі ці жовті квіти, які ви бачите щоліта, однакові? Як би не так – на території нашої України зустрічається близько дюжини видів кульбаби, які зовні практично не відрізняються один від одного, але відмінності все ж таки є. А найпоширенішим видом в нашій країні є кульбаба звичайна (або лікарська).
• Кульбаби деяких видів багаті каучуком (латексом), якого найбільше міститься у кореневищах. Більш того, колись їх спеціально культивували саме заради цієї сировини! Але потім каучукові дерева стали більш популярними, хоча в наш час виробництво гуми з кульбаби знову починає набирати обертів, оскільки у цієї сировини є певні переваги.
• Садівники і фермери ставляться до кульбаби, як до бур’яну, а тому нещадно з нею борються. Правда, найчастіше безрезультатно – регенеративні здібності у цієї рослини просто чудові. Вона здатна вирости заново, навіть якщо від неї вціліє всього шматок кореня.
• Звичайна кульбаба відноситься до лікарських рослин, і вона широко вживається в традиційній медицині. У хід йдуть всі її частини – насіння, коріння, листя і навіть сік. Залежно від використаної сировини і способу її обробки виходять жарознижуючі, відхаркувальні, проносні, жовчогінні та інші препарати. В офіційній фармакології ця сировина, до речі, теж використовується, а в китайській традиційній медицині історія її застосування налічує вже більше тисячі років.
• Найбільшою популярністю ці квіти користуються, напевно, в Бельгії. У деяких провінціях цієї європейської країни кульбабу кладуть у величезну кількість страв і роблять з неї купу різноманітних напоїв, включаючи особливе кульбабове пиво.
• Найрідкіснішим видом цієї квітки є кульбаба білоязичкова, що відрізняється від звичайної білим кольором пелюсток замість жовтого. Вона зустрічається тільки на Кольському півострові (росія) у вузькій прибережній смузі північної частини Кандалакшскої затоки Білого моря, і не росте більше ніде в світі.
• Всього в світі існує близько 2100 видів кульбаби, і багато з них мають своє застосування. Деякі цінуються в якості декоративних квітів, а інші століттями застосовуються в якості лікарських рослин або поїдаються в якості свіжої зелені. Молоде листя і стебла цієї квітки навіть входять в деякі традиційні рецепти борщу.
• Кульбаба звичайна чуйно реагує як на час доби, так і на погоду. Квітка, що розпустилася, залишається відкритою в денний час, приманюючи солодким запахом нектару комах, які її запилюють, але на ніч вона закривається, щоб не замерзнути. Також вона закривається в дощову погоду, оскільки в подібних умовах комахи все одно майже не літають, а без них залишатися у відкритому вигляді сенсу немає. Цікава і точність кульбаби – майже по всій території нашої країни в гарну погоду квітки розкриваються приблизно о 6 ранку, а закриваються близько 3-ї години дня, причому кожен день в один і той же час з точністю до пари хвилин.
• Якщо вас раптом вжалила оса або бджола, то кульбаба допоможе полегшити біль. Для цього буде достатньо зірвати квітку і помазати схожим на молоко соком місце укусу. Вже через 5-7 хвилин біль або зникне повністю, або сильно ослабне.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)