Цікаві факти про майонез

Майонез і картопля фрі

Майонез і картопля фрі
Майонез із району Заан (Нідерланди) і картопля фрі.

Майонез (від французького mayonnaise) – густий холодний соус, виготовлений з олії, з широким кулінарним використанням.

Спочатку майонез виготовлявся власноруч кухарями для потреб на день, а у першій половині ХХ століття почалося промислове виробництво, у тій рецептурі, при якій він може зберігатися довше.

Основним інгредієнтом класичного майонезу є оливкова олія. Однак в кухонній практиці та у промисловому виробництві зустрічаються різні варіанти майонезу та різні відповідні рецепти. І, перш за все, оливкову олію зазвичай замінюють іншими рослинними.

Крім того, замість сирих жовтків іноді використовують варені жовтки або цілі сирі яйця, а у промисловому виробництві – порошкові. Поширеною добавкою є гірчиця.



У майонези промислового виробництва також додаються стабілізатори, консерванти, барвники та синтетичні ароматизатори.

Майонез – найцікавіші факти

Соковитість смаку майонезу безпосередньо залежить від того, скільки жовтків було використано при його виготовленні. Чим їх більше, тим кінцевий продукт буде смачніше, але при цьому термін зберігання його буде нижче. Втім, приготувати майонез для своїх потреб в домашніх умовах нескладно, і тут можна самостійно регулювати його склад, виходячи з власних смаків.

Майонез, намащений на яйця
Майонез, намащений на яйця.

У багатьох стравах сметана іноді використовується в якості замінника майонезу, наприклад, в супах. Але насправді у цих двох продуктів немає нічого спільного – сметана являє собою кислі вершки, а майонез готується з яєчних жовтків і рослинної олії з додаванням оцту, гірчиці, солі і цукру. Втім, іноді додаються і інші прянощі, наприклад, перець.

Справжній майонез, приготований традиційним способом, навіть в холодильнику не може зберігатися більше 3-4 діб. Але ті майонезні продукти, що продаються у супермаркетах, іноді можуть зберігатися місяцями через наявність в них консервантів.

Майонез дуже калорійний (680 ккал на 100 грамів), а тому його старанно уникають прихильники здорового харчування. Насправді, для більшості людей цей продукт нітрохи не шкідливий, якщо, звичайно, ним не зловживати. Класти його в усі страви поспіль, як роблять деякі, точно не варто – нашкодити організму сам майонез не може, а ось надлишок жирів і загальний дисбаланс в харчуванні – запросто.



Згідно з діючими стандартами, у країнах СНД майонези поділяються на групи залежно від масової частки жиру: висококалорійні (масова частка жиру від 55%, води менше 35%), середньокалорійні (масова частка жиру 40-55%, води 30-50%) та низькокалорійні (масова частка жиру до 40%, води більше 50%).

Згідно з легендою, майонез був винайдений таким собі французьким польовим кухарем, який готував їжу для солдатів під час однієї з військових кампаній, затіяних кардиналом Рішельє. Виявивши, що запаси провіанту закінчуються, цей кухар спробував приготувати хоч щось з того, що у нього ще залишалося, отримавши в результаті майонез – ситний і калорійний соус.

Салат, заправлений майонезом
Салат, заправлений майонезом.

Єкатеринбург внесено до всесвітньовідомої Книги рекордів Гіннесса як місто з найвищим споживанням майонезу на душу населення в світі.

Майонез, поряд з яєчнею, квасом, макаронами по-флотськи, кетчупом і грибами, заборонений для харчування у школах та інших установах початкової, середньої та середньої спеціальної освіти.

Виготовлені в домашніх умовах майонези є одним з основних джерел інфікування сальмонелою в світі, а вона може бути смертельно небезпечною. Міститися ця бактерія може в курячих яйцях, а кисле середовище, що отримується при виготовленні майонезу в кустарних умовах, є оптимальним для її розвитку.

На 60-80% майонез складається з рослинної олії, в якій холестерин міститися не може в принципі. А ось в яєчних жовтках його багато, так що в кінцевому продукті, тобто в будь-якому нормальному майонезному соусі, його зміст може доходити до 42 мг на 100 грамів, а це чимало.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися