Мед – солодка в’язка речовина, що виробляється бджолами. Ці комахи виробляють мед із квіткового нектару (секреції рослин, багатої на цукор) і зберігають його у восковій структурі, яка називається стільниками.
Солодкий смак меду походить від моносахаридів фруктози та глюкози, і його солодкість приблизно така ж, як у сахарози. Завдяки цій властивості його часто використовують в кулінарних цілях як підсолоджувач.
Однією з цікавих особливостей меду є те, що більшість мікроорганізмів не здатні рости в ньому, тому він не псується протягом десятиліть і навіть століть. Також мед використовується в народній медицині, а в деяких культурах він має релігійне або символічне значення.
Мед можна збирати як із колоній диких бджіл, так і з вуликів домашніх бджіл, ця діяльність відома як бджільництво. Споживання меду людиною має довгу історію, яка налічує тисячі років, про що свідчать 8000-річні печерні малюнки, виявлені поблизу міста Валенсія в Іспанії, із зображенням людей, що збирають мед.
Що ж стосується бджільництва – то це організоване виробництво меду та інших продуктів бджільництва: бджолиного пилку, воску, прополісу, бджолиної отрути. Однак головна користь бджільництва полягає не в меді, як часто підкреслюють, а в запиленні дикорослих і особливо культурних рослин, що призводить до багаторазового збільшення врожаїв. Можна навіть сказати, що мед у бджільництві є побічним продуктом.
Цікаві факти про мед
• Мед – це найдавніші ласощі на Землі. Його видобували ще 15 тисяч років тому, у кам’яному віці. Тоді він був просто смачним солодким продуктом, а про його лікувальні властивості дізналися набагато пізніше. А ось бджільництвом люди почали займатися приблизно 5 тисяч років тому, причому, що цікаво, зовнішній вигляд вуликів з того часу не дуже змінився.
• Назва «мед» має семітське походження. Дослівно вона означає «який має чарівне походження», що не дивно, адже мед здавна називали їжею богів. Існує теорія, що великий вчений давнини Гіппократ прожив 90 років (за іншими даними – більше 100) саме завдяки меду – він їв його щодня.
• Користь меду безперечна. Про це писали різноманітні трактати лікарі минулих століть, та й сучасні медики не заперечують його користі. Зумовлено це тим, що у його складі понад 300 корисних речовин, 23 з яких – амінокислоти, а 40 – мікроелементи. Мабуть, це єдиний продукт із таким складом.
• У чому полягає користь меду? Він позитивно впливає на роботу головного мозку, зміцнює пам’ять, покращує кмітливість, допомагає розумовим процесам. Для цього варто з’їдати чайну ложечку меду на ніч. Крім того, що мед зміцнює імунітет і має виражену протимікробну та антивірусну дію, він допомагає знижувати холестерин, покращує травлення та склад крові, а також діє, як м’яке снодійне. У гречаному меді високий вміст заліза, тому він корисний тим, хто страждає на анемію.
• При цьому мед може завдати шкоди. Його варто з обережністю вживати алергікам і хворим на цукровий діабет, а при надмірному вживанні він може негативно впливати на зубну емаль. Крім того, в 100 грамах меду міститься близько 330 ккал, тому тим, хто стежить за фігурою, слід вживати його в розумних кількостях.
• В світі існує безліч сортів меду. Усього їх понад 3 000, оскільки бджоли можуть збирати мед з усіх медоносних рослин. Найбільш популярні види меду в Україні – гречаний, липовий, соняшниковий, мед з білої акації, конюшини, ріпаку. Липовий мед, мабуть, має один з найніжніших ароматів, він найбільше допомагає при застудах. Гречаний має специфічний смак, який не всім до вподоби – він темний, терпкий, з насиченим ароматом.
• Мед не можна нагрівати. При сильному нагріванні всі корисні речовини руйнуються, тому якщо ви покладете мед в гарячий чай або окріп, він буде солодким, але марним. Максимальна температура нагріву для цього продукту – 50 градусів. Крім того, гарячий чай із медом сильно навантажує серце.
• Мед часто підробляють. Може ви здивуєтеся, але це так: у мед додають крохмаль, цукор, борошно, крейду, навіть рослинний клей! Перевірити, чи якісний вам пропонують мед, не дуже складно: вмочіть сірник у мед і спробуйте його запалити. Якщо він спалахне, значить, мед натуральний, якщо ні – в ньому є сторонні домішки. Якщо після розчинення меду у воді утворився осад, це теж говорить про добавки. Ще один спосіб: намажте мед на шматочок хліба. Натуральний мед змусить затвердіти хліб, а якщо в ньому є вода, то хліб розмокне.
• Мед використовують у багатьох областях. Крім кулінарії, його активно застосовують, наприклад, у косметології та народній медицині. У кулінарії мед надає блюдам особливого аромату, пом’якшує м’ясо, а страви з ним довше залишаються свіжими.
• Слід пам’ятати, що мед у 2 рази солодший за цукор, тому, якщо ви замінюєте ним цукор, варто зменшити кількість меду. Якщо додати мед у випічку, вона довше не зачерствіє: він добре утримує воду. Якщо ж обмазати медом чи медовим маринадом м’ясо чи птицю, то після запікання чи смаження ви отримаєте красиву золотисту скоринку. Якщо ви використовуєте мед у випічці, то соду не потрібно гасити оцтом: у меду підвищена кислотність, він сам чудово впорається з цим завданням.
• Незважаючи на те, що мед не має терміну придатності, якщо неправильно його зберігати, він може втратити свої смакові та корисні властивості. Щоб цього не сталося, зберігати мед краще в скляному, емальованому або керамічному посуді і за однієї температури (від -6 до +20 градусів).
• Щоб наситити організм корисними речовинами, потрібно з’їдати не більше 1-2 столових ложок меду на добу – це оптимальна норма для здорової людини.
• Вживати мед краще натщесерце – вранці і перед сном. Його склад унікальний, і вранці він допоможе вам підбадьоритися, а ввечері швидше заснути.
• Варто пам’ятати, що у меді дуже багато цукрів, які негативно впливають на зубну емаль. Після того, як ви поїли меду, рота варто прополоскати.
• В світі щорічно виробляється близько 1,5 мільйона тонн меду, і на частку України припадає приблизно 5% (70-75 тисяч тонн). За даними FAO (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН), Україна з 2008 року стабільно займає перше місце з виробництва меду серед країн Європи і четверте після таких світових лідерів, як Китай, Туреччина і Аргентина.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (232)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Цікаві факти про Люксембург (4 274)
- Бджоли – найцікавіші факти (3 792)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 225)
- Цікаві факти про борщ (3 213)
- Найцікавіші факти про математику (3 130)