Морква (лат. Daucus) – рід покритонасінних рослин з сімейства селерових (Apiaceae). Рід налічує, залежно від класифікації, від 22 до 60 видів. Ці рослини зустрічаються на всіх континентах, але найбільшого поширення набули в Європі, південно-західній та центральній Азії, особливо в Середземномор’ї.
Вважається, що їстівний підвид, морква звичайна городня (Daucus sativus), був одомашнений десь в районі Афганістана, Ірана або Пакистана ще декілька тисячоліть тому. А вік найдавнішої викопної моркви оцінюється в 1,3 мільйона (!) років, вона була знайдена на острові Мадейра у Атлантичному океані.
Рослина вживається в їжу в сирому і обробленому вигляді, з неї також отримують морквяний сік та харчову добавку E160a. Морква також використовується як корм для худоби. Крім того, після обсмажування, коріння використовують як замінник кави, а ефірну олію, отриману з плодів, використовують для ароматизації лікерів і в косметиці.
Морква – найцікавіші факти
• Якщо їсти дуже багато моркви, шкіра може пожовтіти, отримавши помаранчевий відтінок. Не надто сильно, але різниця буде все одно помітна. А якщо велика кількість цього коренеплоду буде поїдатися птахами, аналогічний ефект буде надано на їх пір’я.
• Деякий час вважалося, що вживання в їжу моркви покращує зір. В цій рослині дійсно присутній вітамін А, який необхідний для нормального розвитку зорової системи, але факт поліпшення ослабленого зору за рахунок вживання моркви не підтверджено. Виникненню цього міфу сприяли чутки, які активно поширювалися британцями в період Другої світової війни, що вони годують своїх пілотів ВПС морквою, і нібито саме через це британські військово-повітряні сили настільки успішні в своїх нічних польотах і в ураженні цілей. А насправді уряд Великої Британії прагнув таким чином приховати факт використання радарів з цією метою.
• Ми звикли бачити моркву в якості одного з інгредієнтів для салатів, супів та інших страв. Але в Іспанії та Португалії, наприклад, з неї готують смачне варення, тому що в цих країнах цю рослину відносять не до овочів, а до фруктів. А в інших краях світу морквину сильно засмажують, а потім варять з неї напій, який, на думку деяких дегустаторів, віддалено скидається на каву.
• У сільському господарстві здебільшого вирощується морква звичайна городня (морква посівна), яка розглядається або як самостійний вид Daucus sativus, або як підвид моркви дикої (моркви звичайної, без слова «городня») – Daucus carota subsp. sativus.
• Морква-рекордсмен мала довжину 5,84 метра! Викопували її дуже довго і обережно, щоб не пошкодити. Але за масою вона поступалася найважчому екземпляру, коли-небудь вирощеному – той мав вагу 8,61 кг, причому виростили цю морквину на холодній Алясці.
• У моркві, яку піддали термічній обробці, корисних речовин менше, ніж у свіжій, але вони краще засвоюються організмом. А ще, за відсутності протипоказань, корисно час від часу пити свіжовичавлений сік цього коренеплоду, оскільки він знижує ризик інфаркту.
• За даними 2019 року, найбільше в світі моркви вирощується, як не дивно, не у США (1.497.670 тонн) або в Росії (1.408.348 тонн), а у Китаї (17.904.420 тонн) та Узбекистані (2.185.113 тонн). Що цікаво, Україна за цим показником була п’ятою в світі – 841.840 тонн. А ось американці їдять її більше, ніж жителі всіх інших країн, і в середньому на одну людину в Сполучених Штатах щорічно припадає близько 5 кілограмів моркви.
• Помаранчевий коренеплід дуже популярний і в Індії, причому з нього в основному готують десерти, а не їдять в якості овоча. А ще морквою годують слонів, оскільки вона багата вітамінами, дорослій тварині дають близько 5 кг на добу.
• Морква буває різних кольорів, а не тільки помаранчева. Є і фіолетова, і біла. Дика морква, до речі, була неймовірно жорсткою і гіркуватою, і мала синьо-фіолетовий колір. Від неї і пішли всі сучасні сорти – їх вивели люди. А з’явилася ця рослина десь в Азії, швидше за все, на території, яку зараз займає Афганістан.
• Цей жорсткий і волокнистий коренеплід може допомогти очистити зуби в разі відсутності зубної щітки і пасти. Для цього його треба хоча б хвилин десять ретельно гризти і жувати.
• Вирушаючи у відпустку куди-небудь на залиті сонцем пляжі, можна включити до свого раціону побільше моркви, якщо вам хочеться швидше засмагнути. Поїдання цього овоча прискорює вироблення меланіну в організмі, і шкіра загоряє швидше.
• Старше покоління пам’ятає популярного персонажа американського мультфільму, кролика Багса Банні. Як і належить кролику, він обожнює моркву, про що часто повідомляє. Але актор озвучення, який подарував мультиплікаційному персонажу свій голос, не втомлювався повторювати, що терпіти не може моркву, і ніколи її не їсть.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)