Маслина європейська (лат. Olea europaea) – вічнозелене дерево сімейства маслинових (Oleaceae), батьківщиною якого є південно-східне узбережжя Середземного моря. Інші назви – олива звичайна, оливне дерево.
Одомашнена олива була ще в Стародавній Греції кілька тисячоліть тому, в даний час в дикій природі вона вже не зустрічається. Люди поширили маслину по всьому світу, її плантації можна побачити не тільки в країнах Середземномор’я, але і на Кавказі, в Китаї, Індії, а також у США, Мексиці, Перу, Аргентині. За океан маслина була завезена європейцями ще в XVI столітті і отримала там широке поширення. Вирощують як плодово-технічну культуру. Плоди, звані оливками, використовуються для їжі та виробництва оливкової олії.
Цікаві факти про маслину (оливу)
• Середня тривалість життя дерева становить від 300 до 500 років, але зустрічаються і справжні довгожителі, вік яких перевищує 2 000 років. Висота оливи досягає часом 15 метрів, і з одного дерева можна зібрати до 100 кілограмів плодів. При цьому від цвітіння до збору врожаю проходить багато часу – близько 6 – 8 місяців. В одній тільки Європі налічується до 500 000 дерев. Цікаво, що рослина може переносити як посуху, так і морози до 10 градусів.
• Багато хто задається питанням – в чому різниця між оливками і маслинами? Адже вони сильно розрізняються за кольором. Насправді це плоди одного дерева, чорний колір вони набувають в процесі переробки. Термін «маслини» з’явився в Радянському Союзі, в інших країнах як чорні, так і зелені плоди називають оливками. Тільки що зібрані з дерева плоди в їжу не годяться, вони мають занадто гіркий смак. Щоб потрапити на прилавки магазинів, а потім на стіл, вони проходять процес консервації.
• Але 90% всіх зібраних оливок використовується для виробництва оливкової олії, яка ще для древніх греків була однією з найважливіших статей експорту. Її перевага полягає в тому, що навіть без консервації олія здатна довго зберігатися, тому з Стародавньої Греції її можна було вивозити в інші країни. В даний час значна частина оливкової олії є підробкою, в яку шахраї додають більш дешеві сорти.
• Стародавні греки вважали, що перше оливкове дерево було подаровано людям богинею Афіною. За легендою, вона встромила в землю свій спис, з якого і виросло дерево. Учасники Олімпійських ігор натирали тіла олією, яка, на їхню думку, надавала не тільки силу і витривалість, а й удачу в змаганнях. До речі, про користь оливкової олії писав ще знаменитий лікар давнини Гіппократ. Уздовж дороги, яка вела в Олімпію, росли оливкові дерева.
• У 2004 році літні Олімпійські ігри проходили на своїй історичній батьківщині – в Греції. Під час будівництва кінно-спортивного комплексу організатори зіткнулися з проблемою – там росли оливкові дерева, вік яких перевищував 500 років. Було прийнято «соломонове рішення», дерева витягли акуратно з землі і посадили поруч з комплексом.
• Першого врожаю з оливкового дерева доводиться чекати майже десять років. Як і багато століть тому, більшу частину оливок збирають вручну. Для одного літра олії потрібно від 3 до 5 кілограмів плодів. Зібрані оливки дуже швидко псуються, тому обробити їх потрібно протягом 24 годин. Масло вищої якості виходить тільки в процесі холодного пресування, при якому сировина не нагрівається вище температури у 27 градусів.
• Оливки містять в собі поліненасичені жирні кислоти, безліч вітамінів, а також кальцій, фосфор, залізо, калій, марганець. Дієтологи рекомендують для зниження ваги щодня вживати натщесерце кілька плодів або випивати чайну ложку оливкової олії. Крім того, регулярне вживання оливок знижує рівень холестерину, запобігає розвитку хвороб серцево-судинної системи.
• Стародавні греки не могли собі уявити життя без оливок і без оливкової олії. Але в даний час світовим лідером з виробництва оливок стала Іспанія, чия частка в загальносвітовому виробництві становить майже сорок відсотків.
• Гілка оливи вважається символом миру. Саме таку гілку приніс у своєму дзьобі голуб Ною, це стало знаком того, що Всесвітній потоп припинився. Світовий конгрес прихильників миру був створений у квітні 1949 року. Автором емблеми Конгресу став художник Пабло Пікассо. На ній також зображений білий голуб, що несе оливкову гілку.
• На світовій першості 1903 ріку з французької боротьби, яка проходила у Парижі, зустрілися Іван Піддубний і Рауль де Буше. На подив публіки Рауль легко виходив з потужних захоплень Піддубного. Як виявилося, перед сутичкою він пішов на хитрість – змастив торс оливковою олією. Рішення суддів було несподіваним: шахрая оголосили переможцем за те, що він «красиво йшов від прийомів».
• Маслина досить поширена в геральдиці. Її можна побачити на гербах багатьох населених пунктів світу. В Україні ці дерева вирощують на Кримському півострові. Причому вони ростуть не лише на південному березі, а і в інших частинах півострова. Їх розведенням почали займатися ще в давні часи. І зараз в Криму можна зустріти дерева, вік яких становить понад 500 років.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (142)
- Їжа і напої (86)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (172)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 722)
- Цікаві факти про борщ (3 151)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 119)
- Найцікавіші факти про математику (3 033)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 957)