Цікаві факти про пельмені

Класичні пельмені

Пельмені – це кулінарні вироби з прісного тіста з начинкою з м’ясного, грибного (з додаванням картоплі) або рибного фаршу, зварені в окропі чи розсолі. Популярна страва в східноєвропейських країнах, найбільш поширена в Україні, росії і білорусі.

Зазвичай готуються з м’ясного фаршу, загорнутого в тонке тісто з борошна і яєць, іноді з додаванням молока. Для начинки використовується свинина, баранина, яловичина або інші види м’яса. Популярною є м’ясна суміш, за традиційним уральським рецептом начинка готується з 45% яловичини, 35% баранини і 20% свинини. До м’яса часто додають такі спеції, як перець, цибуля, часник тощо.

Пельмені в м'ясному бульйоні
Пельмені в м’ясному бульйоні.

Пельмені можна зберігати в замороженому стані протягом тривалого часу з незначною втратою якості та смаку, а воду, в якій вони варилися, можна використовувати для приготування супу.

Відмінною рисою пельменів є те, що вони не можуть мати солодку начинку. Цим вони відрізняються, наприклад, від класичних українських вареників, які можуть мати солодку начинку, або від галушок, які взагалі не мають начинки.

Відзначимо, що з 1 листопада 2008 року набув чинності новий український стандарт на виробництво м’ясних напівфабрикатів у оболонці з тіста. До таких продуктів відносяться пельмені, вареники з м’ясом, чебуреки, манти, хінкалі і равіолі. Зараз національний стандарт вимагає, щоб вміст фаршу у пельменях був не менше 50 % (до цього цей показник зазвичай становив 40% фаршу і 60% тіста). В іншому випадку продукт необхідно називати равіолі.

Пельмені – найцікавіші факти

Незважаючи на те, що пельмені вважаються споконвічно російською стравою, до росії вони потрапили завдяки фіно-угорським племенам – північним кочівникам. Спочатку назва цієї страви складалася з двох удмуртських слів – «вухо» (пель) і «хліб» (нянь). Шматок м’яса, загорнутий у тісто, справді нагадував вушну раковину людини. Ну, а «пель-нянь» згодом перетворився на пельмень.



З Уралу пельмені перекочували до Сибіру, ​​і звідти у XIV-XV століттях почалося їх поступове просування до Європи і в Середню Азію.

Для жителів Сибіру пельмені стали ідеальною стравою – їх легко було готувати, заморожувати та зберігати в умовах холодного клімату. Достатньо було приготувати їх і винести на сибірський мороз, і вони набували необхідної форми. До того ж, м’ясо, загорнуте в тісто, не так приваблювало хижаків своїм запахом.

Смажені пельмені
Смажені пельмені.

У 1879 році в Нижньому Новгороді було видано брошуру під назвою «Пісні про пельмені», епіграфом до якої були такі слова: «Готовий впасти я на коліна перед тим, хто вигадав пельмені». У такій жартівливій формі написано понад 20 строф, у які вкладено визнання любові автора до цієї страви.

Що цікаво, перші пельмені в дуже давні часи використовувалися для проведення ритуалів, коли потрібно було принести в жертву богам худобу. Ось чому класичні пельмені – це обов’язкове змішування трьох фаршів: яловичого, свинячого та баранячого.

Багатьом відома традиція ліплення так званого «щасливого пельменя». Вона полягає в тому, що в останній виготовлений пельмень закладають якусь незвичну начинку: монетку, перець, сире тісто тощо. Начинкою «щасливого пельменя» може бути взагалі будь-що. Так, пельмень із зеленню – до радості, з перцем – до кохання, цілісний пельмень з самого тіста без начинки – на щастя, із цукром – до вдалого легкого року, з монеткою – до багатства.



Ще одна традиція, що пов’язана з пельменями, і яка дійшла до нас із далекого Сибіру, ​​це подача страви у великій посудині. Якщо вам пощастило побувати в гостях, де подали пельмені у великому посуді та ще й з «гіркою», то це свідчить про схильність та відкритість господаря до вас.

У 2004 році в Іжевську було відкрито пам’ятник пельменю, який відразу став не просто візитною картою цього уральського міста, а й привабливим місцем для туристів та місцевих жителів.

Грузинські хінкалі
Грузинські хінкалі.

А ось у Китаї є свої традиції, пов’язані з пельменями. Бездітні молодята брали пельмені в рот, але не з’їдали, а потім клали їх під шлюбне ложе для подальшої появи здорового потомства.

Ще одна китайська пельменна традиція пов’язана з числами. На людину, яка з’їла 2 пельмені чекає подвійна радість; 3 пельменя, 6 або 9 – чекає щастя; 4 або 5 пельменів – багатий і врожайний рік, а ті, хто примудрявся з’їсти 10 пельменів чекають удача, щастя та здоров’я протягом року. (Цікаво, якого ж розміру у них пельмені?)

А ось і відповідь на попереднє питання (жарт, звичайно). У 2011 році в одному з ресторанів міста Баодін у провінції Хебей в північному Китаї був виготовлений найбільший пельмень. Його вага становила 79 кг, довжина – 1,2 метра, а ширина – 0,86 метра.

Найдорожчі пельмені можна скуштувати у ресторані «Golden Gates» у Бронксі в Нью-Йорку. Відмінною особливістю цієї страви є те, що до складу пельменів входить не лише телятина, лососина чи свинина, а ще й залоза риби-факел з сімейства Міктофові (лат. Myctophidae; їх ще називають анчоусами, що світяться), яка живе на великій глибині. Завдяки цій залозі пельмені випромінюють синьо-зелений колір. Порція з 8 пельменів коштує аж 2400 доларів.

Класичні українські вареники
Класичні українські вареники.

Сибіряки ліпили пельмені протягом всієї довгої зими. По закінченні ліплення виставлялися їх на тріскучий сибірський мороз, де вони могли зберігатися місяцями. Вода в пельменях, замерзаючи, гарантувала ніжність та соковитість м’яса при варінні.

Схожі на пельмені страви є в кухнях багатьох народів світу. Так, наприклад, у Китаї, Японії та Кореї – цзяоцзи, вонтони, баоцзи, манду та шумаї. В кухнях народів Середньої Азії, Монголії, Тибету та Калмикії є манти, бериги, пози (буузи), момо та чучвари. Схожим блюдом єврейської кухні є креплах. В кухнях народів Кавказу – хінкалі. В Італії є тортелліні і равіолі, а на півдні Німеччини готують маульташени, в білорусі – чаклуни, у Швеції – кропкакор, а в Україні це, звісно, вареники. В англійській мові всі страви пельменного типу позначаються взагалі одним словом – дамплінги.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися