Цікаві факти про соєвий соус
Додано - 03.07.2022 Автор - adminСоєвий соус – продукт, який колись прийшов до нас з Азії. Людям вдалося адаптувати його для приготування не тільки японських і китайських страв, але і европейських, американських і багатьох інших. Соєвий соус додають в салати, м’ясні та рибні страви і т.д., а японці вливають його навіть у морозиво.
Це дійсно унікальний продукт, який, до того ж, має корисні властивості. Соус підкреслює смак інших інгредієнтів і надає страві пікантності. Тому його варто включити в свій раціон.
У цій статті ми розкриємо цікаві факти про соєвий соус, які змусять частіше використовувати цей продукт.
Історія соєвого соусу
Соєвий соус – один з найдавніших продуктів. Китайці використовували його як приправу більше 2500 років тому. У японській мові ж є окреме слово, за допомогою якого позначається специфічний смак соусу.
В Азії люди навчилися отримувати продукт з соєвих бобів. Для цього використовувалися найпростіші способи. Вони виявилися найбільш ефективними.
Стародавні китайці готували страву з ферментованої риби і соєвих бобів. Приправа придбала назву – цзянья. Згодом вона набула широкого поширення в азіатських країнах.
В Європу продукт потрапив тільки у XVIII столітті. Король Людовик XIV дав соусу назву «чорне золото». Через кілька років рецепт страви опублікував відомий голландський хірург. Це не була перша публікація рецепта продукту. Однак саме даний варіант приніс страві популярність на Заході.
На початку минулого століття базовий смак соусу, званий «умамі», був включений в спеціальний перелік. За його смак відповідає глутамат натрію. Речовина утворюється природним шляхом, тобто – не є тією самою небезпечною хімічною добавкою, про яку зараз багато пишуть у різних виданнях.
На сьогоднішній день на полицях магазинів можна зустріти величезний вибір продукції. Соєвий соус може різнитися кількістю солі в складі і наявністю додаткових компонентів.
У наші дні для виготовлення соєвого соусу рецепт істотно вдосконалений. Додано спосіб кислотного гідролізу. В результаті, час ферментації значно скорочено. Однак це негативно впливає на смакові характеристики кінцевого продукту. Він поступається натуральному не тільки смаком, але і запахом.
Особливості соєвого соусу
Соєвий соус – універсальна приправа. Його можна використовувати в якості замінника солі, майонезу або масла. Незважаючи на те, що це азіатська спеція, вона творить чудеса навіть з традиційними для нас стравами, наприклад, пельменями або пловом.
Найчастіше в соєвий соус в процесі виготовлення додається алкоголь. Він виступає в якості свого роду консерванту і подовжує термін використання продукту.
Виготовлення соєвого соусу – нешвидкий процес. В середньому на це йде не менше 6 місяців. А іноді і 12 або навіть 36 місяців. Зрозуміло, мова йде про якісну продукцію.
Від періоду витримки безпосередньо залежить колір соусу, його насиченість і смакові характеристики. Світлий соус – це продукція з невеликим терміном бродіння. Темний – продукт тривалої витримки. Правда, щоб обдурити покупців, деякі недобросовісні виробники спеціально затемнюють рідину. В такому випадку розпізнати підробку можна тільки за смаком, він буде водянистим і не дуже насиченим.
Справжній соєвий соус виготовляється природним шляхом. На початковому етапі з соєвих бобів випаровується рідина, а пшеничні зерна обсмажують. Потім компоненти змішуються і заливаються чистою водою. Додатково в суміш додається морська сіль. Склад поміщають в спеціальні ємності, де згодом відбувається його бродіння. Готовий соус проходить процес фільтрації, після чого його розливають по пляшках.
Найчастіше цей продукт продається в скляній тарі. У пластику соєвий соус зберігати не рекомендується. В цьому випадку він втрачає частину своїх корисних властивостей, а смакові характеристики помітно погіршуються.
Корисні властивості соєвого соусу
Соєвий соус позитивно впливає на організм людини. В результаті вживання всього через кілька годин істотно поліпшується кровообіг. В середньому циркуляція прискорюється на 50%.
Соєвий соус багатий антиоксидантами. У продукті речовин у 150 разів більше ніж у цитрусових.
Соєвий соус запобігає передчасному старінню, знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона і онкології. Продукт підвищує імунітет і допомагає організму людини протистояти різним захворюванням, включаючи вірусні та інфекційні.
Соєвий соус – низькокалорійний продукт. У 100 грамах міститься всього 53 калорії.
У його складі повністю відсутній холестерин. А ось вітамінів і мінералів – значна кількість. Вони прекрасно засвоюються організмом людини.
Соєвий соус містить рослинний білок у великій кількості. Це дозволяє використовувати продукт тим, хто відмовляється від м’яса і риби. Він є прекрасною заміною.
У процесі бродіння беруть участь бактерії, які позитивно впливають на роботу травної системи.
Соус не викликає алергічних реакцій. Більш того, він часто використовується при лікуванні алергії.
Незважаючи на те, що це продукт бродіння, а в основі лежать боби, продукт не викликає надмірного газоутворення.
Соєвий соус прискорює обмінні процеси в організмі. Це дає можливість використовувати продукт під час дієти.
Соєвий соус допомагає при набряклості, спазмах м’язів, розтягненнях, головному болю. Однак фахівці не рекомендують вживати його в їжу вагітним жінкам.
Правда, в азіатських країнах подібного обмеження немає. У розумному дозуванні продукт навряд чи завдасть шкоди здоров’ю матері або плоду. А ось сира риба, яку використовують для приготування суші, несе реальну загрозу. Не виключено, що саме цим пояснюється заборона на соєвий соус для вагітних. Адже в більшості випадків його вживають саме зі стравами японської кухні.
Цікаве про соєвий соус
Соєвий соус – найпопулярніший в Японії продукт. Щорічно кожен житель країни в середньому вживає 7 літрів цієї рідини.
Соєвий соус – продукт, який часто використовується при постановці рекордів для Книги Гіннеса. Його додають в різні неприємні страви для маскування смаку або застосовують в якості самостійного продукту, змагаючись в кількості випитого.
Ще декілька цікавих фактів про соєвий соус
Соєвий соус не вимагає створення спеціальних умов зберігання. Продукт відрізняється антисептичними характеристиками, що дозволяє продовжити термін його використання, а також страв, у які він був доданий. Тобто з вечора заправлений салат до ранку не прокисне. Особливо, якщо його поставити в холодильник.
При покупці соєвого соусу слід звертати увагу на його склад. Деякі виробники не дотримуються технології виготовлення. Замість цього для додання темного кольору в суміш додають консерванти, підсилювачі смаку і т. д.
На полицях магазинів також можна зустріти концентрат. Його можна розбавляти водою, отримуючи необхідний смак і консистенцію. Такий продукт відрізняється невисокою ціною. При цьому він не втрачає смакових характеристик і тривалий час залишається свіжим.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (140)
- Їжа і напої (86)
- Космос (23)
- Люди (89)
- Планета (171)
- Різне (216)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 686)
- Цікаві факти про борщ (3 112)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 060)
- Найцікавіші факти про математику (2 982)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 916)