Цікаві факти про кондитерські вироби


Кондитерські вироби – загальна назва висококалорійних і легкозасвоюваних продуктів з високим вмістом цукру.
Ці солодощі характеризуються приємним смаком, виглядом і ароматом.
Основними інгредієнтами, з яких виготовляють кондитерські вироби, є борошно, цукор, мед, фрукти, масло, молоко, яйця, дріжджі, карамель, какао, горіхи, лимонна кислота, желатин, смакові та ароматичні добавки.
До кондитерських виробів також належать жувальні гумки та вироби зі зниженою енергетичною (калорійною) цінністю, що використовуються в дієтології. У них цукор частково або повністю замінений низькоенергетичними натуральними або штучними підсолоджувачами.
Отже, маленькі, загорнуті в обгортки солодощі, без яких сьогодні не обходиться жоден десертний стіл, можуть розповісти нам багато цікавих історій.
Найцікавіші факти про солодощі
• Залежно від використовуваних інгредієнтів, всі види солодощів поділяються на дві основні групи: цукристі (шоколад, цукерки, карамель, мармелад, драже, халва) та борошняні (печиво, торти, пряники, кекси, тістечка, вафлі). Буває, що кондитерський виріб містить елементи обох груп, однак лише одна вважається основною (наприклад, вафлі з полуницею – борошняне, хоча полуничний наповнювач – цукристе).

• З німецької мови слово «мармелад» перекладається як «варення». З’явився мармелад в Європі після хрестових походів в Азію. Саме Азія є батьківщиною цих солодощів. Мармелад вважається одним з найбільш корисних кондитерських виробів, який містить пектин. Відомо, що пектин зменшує ризик захворювання холестерином, добре впливає на шкіру і не містить жирів.
• Найбільш улюблене слово ласунів – шоколад – походить від ацтекських слів «гірка вода». Спочатку шоколад тільки пили.
• Слово «цукерки» з латинської мови перекладається як «приготоване зілля». В XVI столітті зацукровані фрукти продавали в аптеках для лікувальних цілей. В даний час термін позначає більш широке коло кондитерських виробів.
• В Японії студенти беруть з собою на іспити шоколадки «Kit Kat», як талісмани. Це пояснюється тим, що «Kit Kat» співзвучний з «Kitto Katsu» (в перекладі «неодмінно перемогти»).
• Чорний шоколад і гіркий шоколад є найкориснішими. Щоденне невелике вживання чорного шоколаду захистить від впливу сонячних променів і запобіжить передчасному старінню шкіри. Гіркий шоколад покращує кровотік і знижує ризик утворення тромбів.
• У Баварії надають перевагу цукеркам з пивною начинкою, а у Франції – сирним солодощам. В кожній країні є свої кондитерські вироби, які відрізняються смаком і інгредієнтами. Солодощі не завжди солодкі, як виявляється, і багато хто готує їх без додавання цукру.

• Найпершими шоколадними цукерками є «праліне». Вперше вони були приготовані у 1671 році шеф-кухарем французького дипломата і маршала дю Плессі-Пралена, і в даний час є одними з найбільш популярних цукерок в Швейцарії та Німеччині.
• Кавові цукерки підвищують розумову і фізичну активність, підвищують реакцію і зменшують втому і сонливість.
• Вчені з Великої Британії довели, що вживання чорного шоколаду запобігає передчасному старінню, а темний шоколад дуже корисний для тих, хто худне. Він зменшує тягу до солоного і солодкого. 100-грамова плитка темного шоколаду здатна вгамувати голод і знизити апетит.
• Логотип популярного льодяника на палочці Чупа-Чупс, стилізовану ромашку, намалював знаменитий іспанський художник Сальвадор Далі. На це йому знадобилося менше години часу.