Цікаві факти про кондитерські вироби

Трюфелі з горіхами і шоколадною посипкою

Трюфелі з горіхами і шоколадною посипкою
Трюфелі з горіхами і шоколадною посипкою.

Кондитерські вироби – загальна назва висококалорійних і легкозасвоюваних продуктів з високим вмістом цукру.

Ці солодощі характеризуються приємним смаком, виглядом і ароматом.

Основними інгредієнтами, з яких виготовляють кондитерські вироби, є борошно, цукор, мед, фрукти, масло, молоко, яйця, дріжджі, карамель, какао, горіхи, лимонна кислота, желатин, смакові та ароматичні добавки.

До кондитерських виробів також належать жувальні гумки та вироби зі зниженою енергетичною (калорійною) цінністю, що використовуються в дієтології. У них цукор частково або повністю замінений низькоенергетичними натуральними або штучними підсолоджувачами.



Отже, маленькі, загорнуті в обгортки солодощі, без яких сьогодні не обходиться жоден десертний стіл, можуть розповісти нам багато цікавих історій.

Найцікавіші факти про солодощі

Залежно від використовуваних інгредієнтів, всі види солодощів поділяються на дві основні групи: цукристі (шоколад, цукерки, карамель, мармелад, драже, халва) та борошняні (печиво, торти, пряники, кекси, тістечка, вафлі). Буває, що кондитерський виріб містить елементи обох груп, однак лише одна вважається основною (наприклад, вафлі з полуницею – борошняне, хоча полуничний наповнювач – цукристе).

Карамельна панакота на пісочному тістечку
Карамельна панакота на пісочному тістечку.

З німецької мови слово «мармелад» перекладається як «варення». З’явився мармелад в Європі після хрестових походів в Азію. Саме Азія є батьківщиною цих солодощів. Мармелад вважається одним з найбільш корисних кондитерських виробів, який містить пектин. Відомо, що пектин зменшує ризик захворювання холестерином, добре впливає на шкіру і не містить жирів.

Найбільш улюблене слово ласунів – шоколад – походить від ацтекських слів «гірка вода». Спочатку шоколад тільки пили.

Слово «цукерки» з латинської мови перекладається як «приготоване зілля». В XVI столітті зацукровані фрукти продавали в аптеках для лікувальних цілей. В даний час термін позначає більш широке коло кондитерських виробів.

В Японії студенти беруть з собою на іспити шоколадки «Kit Kat», як талісмани. Це пояснюється тим, що «Kit Kat» співзвучний з «Kitto Katsu» (в перекладі «неодмінно перемогти»).

Чорний шоколад і гіркий шоколад є найкориснішими. Щоденне невелике вживання чорного шоколаду захистить від впливу сонячних променів і запобіжить передчасному старінню шкіри. Гіркий шоколад покращує кровотік і знижує ризик утворення тромбів.



У Баварії надають перевагу цукеркам з пивною начинкою, а у Франції – сирним солодощам. В кожній країні є свої кондитерські вироби, які відрізняються смаком і інгредієнтами. Солодощі не завжди солодкі, як виявляється, і багато хто готує їх без додавання цукру.

Солодощі різних видів
Солодощі різних видів і кольорів.

Найпершими шоколадними цукерками є «праліне». Вперше вони були приготовані у 1671 році шеф-кухарем французького дипломата і маршала дю Плессі-Пралена, і в даний час є одними з найбільш популярних цукерок в Швейцарії та Німеччині.

Кавові цукерки підвищують розумову і фізичну активність, підвищують реакцію і зменшують втому і сонливість.

Вчені з Великої Британії довели, що вживання чорного шоколаду запобігає передчасному старінню, а темний шоколад дуже корисний для тих, хто худне. Він зменшує тягу до солоного і солодкого. 100-грамова плитка темного шоколаду здатна вгамувати голод і знизити апетит.

Логотип популярного льодяника на палочці Чупа-Чупс, стилізовану ромашку, намалював знаменитий іспанський художник Сальвадор Далі. На це йому знадобилося менше години часу.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися