Кондитерські вироби (або солодощі) – загальна назва висококалорійних і легкозасвоюваних продуктів з високим вмістом цукру, що характеризуються приємним смаком і ароматом.
Основними інгредієнтами, з яких виготовляють кондитерські вироби, є борошно (пшеничне, кукурудзяне, житнє, вівсяне тощо), цукор, мед, фрукти, масло, молоко (свіже та кисле), яйця, дріжджі, карамель, какао, горіхи, лимонна кислота, желатин, смакові та ароматичні добавки.
До кондитерських виробів також належать жувальні гумки та вироби зі зниженою енергетичною (калорійною) цінністю, що використовуються в дієтології. У них цукор частково або повністю замінений низькоенергетичними натуральними або штучними підсолоджувачами.
Отже, маленькі, загорнуті в обгортки солодощі, без яких сьогодні не обходиться жоден десертний стіл, можуть розповісти нам багато цікавих історій.
Найцікавіші факти про солодощі
• Слово «цукерки» з латинської мови перекладається як «приготоване зілля». В XVI столітті зацукровані фрукти продавали в аптеках для лікувальних цілей. В даний час термін позначає більш широке коло кондитерських виробів.
• Залежно від використовуваних інгредієнтів, всі види солодощів поділяються на дві основні групи: цукристі (шоколад, цукерки, карамель, мармелад, драже, халва) та борошняні (печиво, торти, пряники, кекси, тістечка, вафлі). Буває, що кондитерський виріб містить елементи обох груп, однак лише одна вважається основною (наприклад, вафлі з полуницею – борошняне, хоча полуничний наповнювач – цукристе).
• З німецької мови слово «мармелад» перекладається як «варення». З’явився мармелад в Європі після хрестових походів в Азію. Саме Азія є батьківщиною цих солодощів. Мармелад вважається одним з найбільш корисних кондитерських виробів, який містить пектин. Відомо, що пектин зменшує ризик захворювання холестерином, добре впливає на шкіру і не містить жирів.
• Найбільш улюблене слово ласунів – шоколад – походить від ацтекських слів «гірка вода». Спочатку шоколад тільки пили.
• Чорний шоколад і гіркий шоколад є найкориснішими. Щоденне невелике вживання чорного шоколаду захистить від впливу сонячних променів і запобіжить передчасному старінню шкіри. Гіркий шоколад покращує кровотік і знижує ризик утворення тромбів.
• У Баварії надають перевагу цукеркам з пивною начинкою, а у Франції – сирним солодощам. В кожній країні є свої кондитерські вироби, які відрізняються смаком і інгредієнтами. Солодощі не завжди солодкі, як виявляється, і багато хто готує їх без додавання цукру.
• В Японії студенти беруть з собою на іспити шоколадки «Kit Kat», як талісмани. Це пояснюється тим, що «Kit Kat» співзвучний з «Kitto Katsu» (в перекладі «неодмінно перемогти»).
• Найпершими шоколадними цукерками є «праліне». Вперше вони були приготовані у 1671 році шеф-кухарем французького дипломата і маршала дю Плессі-Пралена, і в даний час є одними з найбільш популярних цукерок в Швейцарії та Німеччині.
• Кавові цукерки підвищують розумову і фізичну активність, підвищують реакцію і зменшують втому і сонливість.
• Вчені з Великої Британії довели, що вживання чорного шоколаду запобігає передчасному старінню, а темний шоколад дуже корисний для тих, хто худне. Він зменшує тягу до солоного і солодкого. 100-грамова плитка темного шоколаду здатна вгамувати голод і знизити апетит.
• Логотип популярного льодяника на палочці Чупа-Чупс, стилізовану ромашку, намалював знаменитий іспанський художник Сальвадор Далі. На це йому знадобилося менше години часу.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (144)
- Їжа і напої (86)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (173)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 727)
- Цікаві факти про борщ (3 157)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 130)
- Найцікавіші факти про математику (3 039)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 961)