Спагетті (італ. Spaghetti) – вид довгих тонких макаронних виробів, основа традиційної італійської кухні. Як і інші макаронні вироби, спагетті готують із меленої пшениці твердих сортів та води і іноді збагачують вітамінами та мінералами.
Макаронні вироби зазвичай білі, тому що використовується очищене борошно, але можна додати і борошно грубого помелу.
Спагетті відрізняються від інших подібних форм макаронних виробів, наприклад – від вермішелі (має меншу довжину), спагетті alla guitarra (мають квадратний «калібр»), букатіні (є порожнистими) та лінгвіні (мають плоску форму).
Хоча кожна макаронна фабрика використовує свій власний «калібр» і діаметр, загалом спагетті є відправною точкою для довгих видів італійської пасти. Незважаючи на варіації нарізки залежно від виробника, розмір зазвичай збільшується в такому порядку: капеліні (також звані «волосся ангела»), спагеттіні, спагетті, спагеттоні, вермічелі та вермічелоні.
Добре проварені спагетті повинні бути «аль денте» (на зубок), тобто злегка твердими, але не сирими. Переварювання спагетті – найпоширеніша помилка при їх приготуванні.
Спагетті – найцікавіші факти
• В італійському місті Понтедассіо відкрито Музей спагетті, де зібрано кілька сотень рецептів різних соусів та приправ. Також там можна побачити нотаріальний акт (з архіву Генуї), датований 4 лютим 1279 року, який підтверджує існування кулінарного виробу з тіста, що має назву «макароніс».
• В Музеї спагетті представлено понад 170 видів макаронних виробів. Італійське слово «spaghetti» – це не вся локшина, а лише певний вид італійської пасти. Спочатку довжина спагетті становила 50 сантиметрів, проте згодом, через економію місця для зберігання, їх зменшили до 25 см. Хоча і зараз у деяких магазинах можна знайти спагетті початкової довжини, які виробники-ентузіасти зараховують до спецформатів.
• Що цікаво, виделка з кількома зубцями була придумана приблизно на початку XVIII століття спеціально для того, щоб зручніше було їсти цей вид макаронних виробів.
• Спагетті зазвичай подаються з соусом, різновидів якого в світі налічується понад 10 тисяч. Практично все, що можна їсти, може бути використане як «добавка» до спагетті. Виготовлення приправ до пасти – одна з найбільш шанованих «наук» на Апеннінському півострові.
• У кінокартині «Їсти, молитися, кохатися» (з Джулією Робертс у головній ролі), знятій у 2010-му, є сцена, в якій приблизно на 45-й хвилині з’являється персонаж на ім’я Лука Спагетті, чия родина, нібито, винайшла спагетті.
• Спагетті – це макаронні вироби з круглим перетином, діаметром близько 2 міліметрів, і довжиною більше 15 сантиметрів. Якщо спагетті мають менший діаметр, то виріб називається «спагеттіні”, а якщо більше 2 мм, то «спагеттоні».
• В Італії макаронні та деякі інші борошняні вироби називаються «паста» (італ. pasta, що походить від пізньолатинського pasta – «тісто»).
• На італійських островах Сардинія і Сицилія до спагетті зазвичай подають найрізноманітніші морепродукти – різну рибу, каракатиць, кальмарів, молюсків, крабів, лангустів тощо.
• Традиційним центром по виробництву макаронів вважається невелике італійське містечко Граньяно (поруч з Неаполем). Сталося це, можливо, через те, що в знайдених там документах, які датуються 1502 роком, описується процес виготовлення «макароні», які з часом стали однією з найпопулярніших страв у світі і одним із символів Італії.
• В наш час в районі містечка Граньяно зосереджено близько десятої частини всіх італійських підприємств з виробництва пасти, які постачають понад 3 мільйони тонн макаронів не тільки на ринки Італії і Європи, а й Північної Америки, Азії та Австралії.
• У місті Сієна (регіон Тоскана в Італії) кулінарною «візитною карткою» є спагетті з досить великою кількістю м’ясного фаршу. Так повелося ще з епохи Середньовіччя, коли жителі міста-фортеці стримували напади ворогів і солдатам була потрібна проста, але при цьому ситна їжа.
• Примітно, що саме слово «спагетті» використовується в українській мові (і в багатьох інших) у множині. Самі ж італійці одну ниточку макаронних виробів називають «спагетто».
***На верхньому фото: Спагетті “Болоньєзе” з пармезаном в окремій мисці. Тіроль, Австрія.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (144)
- Їжа і напої (87)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (173)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 731)
- Цікаві факти про борщ (3 158)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 135)
- Найцікавіші факти про математику (3 047)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 965)