Найцікавіші факти про сир


Сир – молочний продукт, що зазнав фізико-хімічних і біохімічних змін під дією сичужного ферменту і ферментів молочнокислих бактерій.
Це концентрований продукт білкових речовин, молочного жиру, солей, вітамінів, має приємний смак і аромат.
Сир є дуже поширеною їжею. Його популярні сорти у багатьох з нас можна побачити на столі кожен день, а ось елітний сир коштує часом величезних грошей.
Причому далеко не всі здатні по достоїнству оцінити цей продукт – декому запах якогось дорогого сиру здається просто неприємним. Що ж, скільки людей – стільки й смаків.
Цікаві факти про сир
• У сирах містяться вітаміни груп A, D, E, В, РР і С, вони збуджують апетит і взагалі благотворно впливають на травлення.

• Організм людини легше засвоює білок з сиру, ніж з будь-якого молока.
• У сирі оптимально збалансовано вміст кальцію і фосфору, а також інших корисних речовин, якими багате молоко.
• У Норвегії готують особливий сир брюнуст – він має коричневий колір і солодкуватий смак. Для приготування цього сиру сироватку з козячого або коров’ячого молока кип’ятять разом з вершками протягом кількох годин. Цукор з молока перетворюється на карамель, що і надає сиру солодкуватого смаку.
• Найпопулярніший і найвідоміший сир у світі – це італійський пармезан (оригінальна назва «парміджано-реджано»).
• Карпатський сир вурда з овечого молока можна зберігати у морозилці невизначено довгий час, при цьому сир анітрохи не втратить своїх властивостей.
• До початку ХХ століття фермент, необхідний для приготування сиру, отримували з шлунків телят, яким було не більше 10 днів від народження. На щастя, потім вченим вдалося отримати цей фермент за допомогою генної інженерії – його зараз і використовує більшість сироварів.
• Для приготування блакитних сирів використовують їстівну цвіль роду пеніцилін – з цього ж виду цвілі Олександр Флемінг отримав перший у світі антибіотик пеніцилін.

• Іноді сировари підсаджують у головку сиру сирних кліщів або навіть личинок комах, які впливають на дозрівання продукту.
• Найбільшим експортером сиру в світі за кількістю зароблених грошей є Франція. Деякі країни, наприклад, Ірландія і Нова Зеландія, відправляють на експорт 90–95% вироблених в державі сирів.
• Найбільший імпортер сиру в світі – Німеччина, за нею йдуть Велика Британія та Італія.
• Сир – найдавніший харчовий продукт, винайдений раніше появи писемності. Вважається, що люди почали готувати сир приблизно за 8000 років до нашої ери, коли були приручені вівці.
• Вчені вважають, що спосіб приготування сиру був відкритий випадково – люди зберігали молоко в шлунках забитих тварин, і воно під дією ферментів перетворювалося на сироватку і сир.
• До XVIII століття цей продукт на теренах нашої країни готували без теплової обробки, звідси й походить його назва – сир, тобто сирий.
• Найбільшу головку сиру виготовили у 1988 році в Сполучених Штатах. Її маса дорівнювала 18 170 кілограмам.
• Фромологія – це колекціонування етикеток від сиру. Є і більш спеціалізований різновид цього захоплення, тіросеміофілія, при якій колекцію збирають тільки з круглих сирних етикеток.

• Вважається, що миші та інші гризуни дуже люблять сир, але це не так – маленькі звірята надають перевагу продуктам з менш вираженим запахом, наприклад, зерну і фруктам.
• Один французький сировар на ім’я Андре Симон витратив майже 17 років свого життя на написання книги аж про 839 сортів сиру.
• Запах сиру, що цікаво, вважається афродизіаком. Ось так.
• Деякі сорти сиру для додання їм красивого кольору підфарбовують відваром з квіток календули або соком з моркви.
• Британській королеві Вікторії на весілля подарували головку сиру чеддер вагою у півтонни.
• Всі, напевно, бачили у сирі дірочки. Так ось, промисловці називають ці отвори «очима», а сир без них називають «сліпим».