Найцікавіші факти про сир

Лімбурзький сир

Лімбурзький сир
Лімбурзький сир або лімбургер. Має різкий аромат та інтенсивний смак.

Сир – молочний продукт, що зазнав фізико-хімічних і біохімічних змін під дією сичужного ферменту і ферментів молочнокислих бактерій.

Це концентрований продукт білкових речовин, молочного жиру, солей, вітамінів, має приємний смак і аромат.

Сир є дуже поширеною їжею. Його популярні сорти у багатьох з нас можна побачити на столі кожен день, а ось елітний сир коштує часом величезних грошей.

Причому далеко не всі здатні по достоїнству оцінити цей продукт – декому запах якогось дорогого сиру здається просто неприємним. Що ж, скільки людей – стільки й смаків.

Цікаві факти про сир

У сирах містяться вітаміни груп A, D, E, В, РР і С, вони збуджують апетит і взагалі благотворно впливають на травлення.

Виробництво сиру "Емменталь"
Виробництво сиру “Емменталь”, Швейцарія.

Організм людини легше засвоює білок з сиру, ніж з будь-якого молока.

У сирі оптимально збалансовано вміст кальцію і фосфору, а також інших корисних речовин, якими багате молоко.

У Норвегії готують особливий сир брюнуст – він має коричневий колір і солодкуватий смак. Для приготування цього сиру сироватку з козячого або коров’ячого молока кип’ятять разом з вершками протягом кількох годин. Цукор з молока перетворюється на карамель, що і надає сиру солодкуватого смаку.

Найпопулярніший і найвідоміший сир у світі – це італійський пармезан (оригінальна назва «парміджано-реджано»).

Карпатський сир вурда з овечого молока можна зберігати у морозилці невизначено довгий час, при цьому сир анітрохи не втратить своїх властивостей.



До початку ХХ століття фермент, необхідний для приготування сиру, отримували з шлунків телят, яким було не більше 10 днів від народження. На щастя, потім вченим вдалося отримати цей фермент за допомогою генної інженерії – його зараз і використовує більшість сироварів.

Для приготування блакитних сирів використовують їстівну цвіль роду пеніцилін – з цього ж виду цвілі Олександр Флемінг отримав перший у світі антибіотик пеніцилін.

Пармезан, що дозріває на сироварні
Пармезан, що дозріває на сироварні.

Іноді сировари підсаджують у головку сиру сирних кліщів або навіть личинок комах, які впливають на дозрівання продукту.

Найбільшим експортером сиру в світі за кількістю зароблених грошей є Франція. Деякі країни, наприклад, Ірландія і Нова Зеландія, відправляють на експорт 90–95% вироблених в державі сирів.

Найбільший імпортер сиру в світі – Німеччина, за нею йдуть Велика Британія та Італія.

Сир – найдавніший харчовий продукт, винайдений раніше появи писемності. Вважається, що люди почали готувати сир приблизно за 8000 років до нашої ери, коли були приручені вівці.

Вчені вважають, що спосіб приготування сиру був відкритий випадково – люди зберігали молоко в шлунках забитих тварин, і воно під дією ферментів перетворювалося на сироватку і сир.



До XVIII століття цей продукт на теренах нашої країни готували без теплової обробки, звідси й походить його назва – сир, тобто сирий.

Найбільшу головку сиру виготовили у 1988 році в Сполучених Штатах. Її маса дорівнювала 18 170 кілограмам.

Фромологія – це колекціонування етикеток від сиру. Є і більш спеціалізований різновид цього захоплення, тіросеміофілія, при якій колекцію збирають тільки з круглих сирних етикеток.

Сирний магазин в Києві
Сирний магазин в Києві, Україна.

Вважається, що миші та інші гризуни дуже люблять сир, але це не так – маленькі звірята надають перевагу продуктам з менш вираженим запахом, наприклад, зерну і фруктам.

Один французький сировар на ім’я Андре Симон витратив майже 17 років свого життя на написання книги аж про 839 сортів сиру.

Запах сиру, що цікаво, вважається афродизіаком. Ось так.

Деякі сорти сиру для додання їм красивого кольору підфарбовують відваром з квіток календули або соком з моркви.

Британській королеві Вікторії на весілля подарували головку сиру чеддер вагою у півтонни.

Всі, напевно, бачили у сирі дірочки. Так ось, промисловці називають ці отвори «очима», а сир без них називають «сліпим».




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися