
Найцікавіші факти про сир
Додано - 24.04.2022 Автор - adminСир – продукт дуже поширений. Його популярні сорти у багатьох з нас можна побачити на столі кожен день, а ось елітний сир коштує часом величезних грошей.
Причому далеко не всі здатні по достоїнству оцінити цей продукт – деяким запах якогось дорогого сиру здається просто неприємним. Що ж, скільки людей – стільки і смаків.
Цікаві факти про сир.
• Організм людини легше засвоює білок з сиру, ніж з молока.
• У сирах містяться вітаміни груп A, D, E, В, РР і С, вони збуджують апетит і благотворно впливають на травлення.
• У сирі оптимально збалансовано вміст кальцію і фосфору, а також інших корисних речовин, якими багате молоко.
• У Норвегії готують особливий сир брюнуст – він має коричневий колір і солодкуватий смак. Для приготування цього сиру сироватку з козячого або коров’ячого молока кип’ятять разом з вершками кілька годин. Цукор з молока перетворюється в карамель, що і надає сиру солодкуватий смак.
• До початку ХХ століття фермент, необхідний для приготування сиру, отримували з шлунків телят, яким було не більше 10 днів від роду. На щастя, потім вченим вдалося отримати цей фермент за допомогою генної інженерії – його зараз і використовує більшість сироварів.
• Найпопулярніший і відомий сир в світі – італійський пармезан (оригінальна назва “парміджано-реджано”).
• Карпатський сир вурда з овечого молока можна зберігати в морозилці невизначено довгий час, при цьому сир анітрохи не втратить своїх властивостей.
• Для приготування блакитних сирів використовують їстівну цвіль роду пеніцилін – з цього ж виду цвілі Олександр Флемінг отримав перший в світі антибіотик пеніцилін.
• Іноді сировари підсаджують в головку сиру сирних кліщів або навіть личинок комах, які впливають на дозрівання продукту.
• Найбільшим експортером сиру в світі за кількістю зароблених грошей є Франція. Деякі країни, наприклад, Ірландія і Нова Зеландія, відправляють на експорт 90 – 95% вироблених в державі сирів.
• Найбільший імпортер сиру в світі – Німеччина, за нею йдуть Британія та Італія.
• Сир – найдавніший харчовий продукт, винайдений раніше появи писемності. Передбачається, що люди почали готувати сир приблизно за 8000 років до нашої ери, коли були приручені вівці.
• Вчені вважають, що спосіб приготування сиру був відкритий випадково – люди зберігали молоко в шлунках забитих тварин, і воно під дією ферментів перетворювалося в сироватку і сир.
• До часів Петра Першого сири в Росії готували без теплової обробки, звідси і назва продукту – сир, тобто сирий.
• Найбільшу головку сиру виготовили в 1988 році у Сполучених Штатах. Її маса дорівнювала 18 171 кг.
• Фромологія – це колекціонування етикеток від сиру. Є і більш спеціалізований різновид цього захоплення, тіросеміофілія, при якій колекцію збирають тільки з круглих сирних етикеток.
• Вважається, що миші та інші гризуни дуже люблять сир, але це не так – маленькі звірята воліють продукти з менш вираженим запахом, наприклад, зерно і фрукти.
• Один французький сировар на ім’я Андре Симон витратив 17 років свого життя на написання книги про 839 сортів сиру.
• Запах сиру, що цікаво, вважається афродизіаком.
• Деякі сорти сиру для додання їм красивого кольору підфарбовують відваром з квіток календули або морквяним соком.
• Британській королеві Вікторії на весілля подарували коло сиру чеддер вагою у півтонни.
• Всі бачили дірочки в сирі, професіонали називають їх «очами».
Вам також може сподобатися:
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (16)
- Звірі і птахи (116)
- Їжа і напої (73)
- Космос (17)
- Люди (69)
- Планета (141)
- Різне (166)
- Рослини (89)
- Спорт та ігри (47)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
-
Бджоли – найцікавіші факти (3 231)
-
Цікаві факти про борщ (2 592)
-
Чи ховають страуси голову в пісок? (2 427)
-
Найцікавіші факти про математику (2 319)
-
Найцікавіші факти про колібрі (2 225)