Цікаві факти про журавлину

Цікаві факти про журавлину

Журавлина (наук. Vaccinium subg. Oxycoccus) – підрід вічнозелених рослин роду Чорниця (Vaccinium) з сімейства Вересових (Ericaceae). Це група карликових чагарників, які ростуть здебільшого у заболочених місцях північної півкулі Землі. Не слід плутати слова «Oxycoccus» (назва підроду та секції) та «oxycoccos» (видовий епітет виду Vaccinium oxycoccos).

Підрід складається з чотирьох видів: вакциніум червоноплідний (Vaccinium erythrocarpum), журавлина великоплідна (Vaccinium macrocarpon), журавлина дрібноплідна (Vaccinium microcarpum) і журавлина звичайна (Vaccinium oxycoccos). Плоди всіх видів придатні для вживання в їжу і мають широке застосування в харчовій і медичній промисловості.

В нашій країні зустрічаються 2 види: журавлина звичайна (або болотяна) і журавлина дрібноплідна. Остання занесена до Червоної книги України.

Найцікавіші факти про журавлину

Журавлина звичайна або болотяна (Vaccinium oxycoccos)
Журавлина звичайна або болотяна (Vaccinium oxycoccos). Норвегія.

Журавлина далеко не всім до смаку – дуже вже кисла. Але за кількістю корисних речовин їй немає рівних. Латинська назва цієї рослини «oxycoccos» перекладається як «кисла кулька».

Невисокий кущик журавлини, що стелиться по землі, є «родичем» лохини, брусниці і чорниці: всі ці ягоди зараховують до одного сімейства Вересових. Природа створила кілька видів цієї рослини (а селекціонери близько 200 культурних сортів), і всі вони довгожителі. Один кущик може плодоносити 80-100 років.

Садова журавлина помітно крупніша за своїх диких «родичів», але термін її життя коротший – приблизно півстоліття. А за кількістю корисних властивостей вона нітрохи не поступається тій, що росте в дикій природі.

Вперше серйозно журавлиною зацікавилися в Америці на початку XIX століття. Там рослину не тільки гідно оцінили, але й зайнялися її селекцією. Аматор-городник з Масачусетса, Генрі Холл, навчився вирощувати великий урожай ягід великого розміру. Його метод був досить простий: якщо посипати грунт піском, то кущики журавлини легко перенесуть перепади температури.



У травні рослина покривається ніжно-рожевими чи пурпуровими квітками, а за кілька тижнів з’являються ягоди. Зрілими вони стають до кінця серпня, але якщо зірвати журавлину ближче до зими, наприклад – у листопаді, то можна помітити, що вона м’яка і навіть солодка. Якщо ж ягоди залишаються на рослині до приходу весни, вони нітрохи не втрачають своїх якостей.

Американці переконані, що батьківщиною журавлини є Північна Америка: індіанці-делавери вважають, що ягоди ростуть на землі, де пролилася кров воїнів, які загинули у битві з велетнями. А швейцарці помістили квітучу журавлину (разом з березою) на герб своєї комуни Безенбюрен – як рослину, що є типовою для цієї місцевості.

Серія поштових марок СРСР 1964 року
Серія поштових марок СРСР 1964 року. Марка з журавлиною вгорі ліворуч.

В Радянському Союзі у 1964 році випустили поштову марку, на якій красувалася яскраво-червона журавлина. А в Сполучених Штатах з 1994 року журавлина вважається офіційною ягодою штату Массачусетс.

Індіанці вміли сушити журавлину, спресовуючи її в хрусткі плитки. А корінне населення східної Канади навіть використало листя журавлини замість тютюну.

Американці європейського походження на День подяки їдять індичку з журавлинним соусом. А деякі індіанські племена готують з журавлини енергетичну суміш: товчені ягоди журавлини змішують із сушеною олениною та жиром.

Журавлина зв’язує і виводить з організму важкі метали. Її навіть використовують для лікування людей, які пережили надмірні дози опромінення радіацією.

У США та Канаді вирощують великоплідні журавлини, які не тонуть у воді завдяки наявності в ягодах камер з повітрям. Це одна з небагатьох ягід, здатних триматися на воді. Тож перед збиранням врожаю плантації просто затоплюють водою, ягоди спливають на поверхню, і потім їх можна легко зібрати за допомогою спеціальних машин.

Збір журавлини поблизу Баззардс-Бей
Збір журавлини поблизу Баззардс-Бей, штат Массачусетс, США.

Незважаючи на те, що «дика» журавлина надає перевагу болотам і зволоженим ділянкам поблизу річок і озер, ця рослина любить сонце. Від сонячних променів кущикам дуже комфортно – листя набуває насиченого темно-зеленого кольору і збільшується кількість ягід.

Однією з найбільш примітних особливостей журавлини є те, що ягоди можуть зберігатися у свіжому вигляді до наступного врожаю у дерев’яних бочках, наповнених водою.

З ягід журавлини готують морси, соус, мармелад, соки, киселі тощо, а заварене листя стає гарним замінником чаю. Для багатьох дітей і навіть дорослих улюбленими ласощами є ягоди журавлини в цукрі, щедро посипані цукровою пудрою, що тане на язиці.

Стиглість журавлини можна перевірити, кинувши ягоду на стіл – зріла журавлина повинна підстрибнути. До речі, журавлину прийнято збирати двічі на рік – на початку осені та з настанням морозів прямо перед початком зими.



Всі відомі науці вітаміни, а також безліч мікроелементів, органічних кислот, антиоксидантів – все це зберігає в собі маленьке яскраво-червоне диво природи. За кількістю вітаміну С журавлина з легкістю «посперечається» за першість і з грейпфрутом, і з лимоном, і з апельсином.

Навіть будучи дорослими, кущі зазвичай не виростають вище за три десятки сантиметрів. Виняток становлять садові види журавлини: маючи великі плоди, вони здатні досягати більше одного метра заввишки.

Салат желе з журавлини
Салат-желе з журавлини.

Останні дослідження вчених різних країн дозволяють стверджувати, що журавлина знаходиться в перших рядах найстійкіших природних «борців» з онкологією. Напої з цієї ягоди, сушена журавлина або в цукрі зупиняють ріст ракових клітин.

Близько 50 років тому світовий кінематограф визнав сік журавлини найбільш схожим на кров. З того часу у всіх фільмах-катастрофах, фентезі, фільмах жахів та бойовиках режисери використовують здебільшого саме цю ягоду.

І насамкінець відзначимо: вибираючи упаковку з журавлиною в магазині, уважно розгляньте її і помацайте. Якщо ягоди не злиплися, процес заморозки журавлини пройшов правильно. При цьому використовувати ягоди з розкритої упаковки потрібно відразу ж: вторинна їхня заморозка зведе до нуля всі корисні властивості.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися