Плавлений сир – молочний продукт, особливий вид сиру, який отримують шляхом термічної обробки звичайних сирів. Порівняно з іншими сирами він має довший термін зберігання і може зберігатися при вищих температурах.
Його можна намазувати на хліб або додавати в інші страви (фарширований перець, сирний соус тощо).
Плавлений сир почали випускати в кінці XIX століття. Виробники хотіли забезпечити довший термін зберігання дозрілих твердих сирів, щоб їх можна було транспортувати на більші відстані без необхідності охолоджувати. Завдяки лежкості та харчовій цінності їх почали використовувати і в армії.
Виготовляється плавлений сир з натуральних сирів, молочних жирів і білків та води. До ароматизованих сирів додають різні інгредієнти відповідно до очікуваного смаку (шинка, різні види овочів, спеції, гриби тощо). Далі додають солі-плавники, отриману суміш перемішують у плавильних котлах, температура яких досягає 70 – 95 °C. Виріб формується і упаковується найчастіше в алюмінієву фольгу і охолоджується.
Найцікавіші факти про плавлений сир
• Плавлений сир придумали в сирній країні Швейцарії двоє вчених-харчовиків – Вальтер Гербер і Фріц Штеттлер, які працювали на оборонку. Головною їжею швейцарських призовників та резервістів традиційно було фондю. Додавання солей лимонної кислоти не давало черствіти цій страві, зробленій на основі розплавленого сиру. Так вони відкрили солі-плавники, без яких плавленого сиру просто не буває.
• А американець Джеймс Крафт, засновник однойменної компанії «Kraft Foods», у 1916 році запатентував свій метод виробництва плавленого сиру. Його компанія у 1950 році вперше у світі випустила у продаж нарізаний скибочками плавлений сир.
• Під час Першої світової війни Джеймс Крафт отримав замовлення на постачання своєї продукції американським військам, що базувалися у Франції.
• Перша європейська фабрика з масового виробництва плавленого сиру була запущена у 1917 році в місті Юра у Франції братами Граф.
• При виробництві плавлених сирів використовують найрізноманітніші види натуральних сирів, а також сметану, сухе молоко, вершкове масло та іншу сировину, часом не завжди якісну.
• Плавлений сир прийнято вважати мертвим сиром, оскільки всі корисні речовини у ньому вбиті під час обробки.
• Плавлені сири дуже «довговічні», навіть у теплому кліматі, з терміном придатності від 6 місяців до 1 року.
• Якісний плавлений сирок не липне ні до рук, ні до зубів. Його поверхня гладка і блискуча, при цьому сир не повинен ламатися та кришитися. Колір його скрізь однаковий.
• Плавлені сири гурмани навіть не вважають сирами. Цей харчовий продукт є найдешевшим видом сиру.
• Такі сири містять менше порівняно з твердими сирами кальцію та більше натрію, тому людям із гіпертонією та іншими серцево-судинними захворюваннями цього виду сирів треба уникати. Як і тим, хто має підвищену кислотність шлункового соку, оскільки при приготуванні в плавлені сири для прискорення дозрівання додають не тільки молочну, а й лимонну кислоту. Натомість плавлені сири містять менше холестерину.
• Плавлені сирки вважаються шкідливими через високий вміст солей плавлення і жирів. Їх краще не пропонувати дітям.
• За часів СРСР плавлений сирок користувався особливою популярністю у населення, він був неодмінним атрибутом святкового столу, а також закускою для любителів випити.
• У 2004 році завод плавлених сирів «Карат» у Москві в зв’язку з 40-річчям від початку випуску сирку «Дружба» вирішив увічнити цю марку та оголосив конкурс на виготовлення проекту пам’ятника. Його було відкрито у жовтні наступного року. Ворона та лисиця ділять 200-кілограмовий сирок «Дружба», який виготовлений із бронзи і має розмір один на півтора метри. Сир відтворений максимально автентично, у класичній різнокольоровій упаковці.
До речі, у січні 2008 року головний компонент цього пам’ятника було вкрадено. Завод пообіцяв за повернення сиру винагороду у розмірі 100 тисяч рублів. Проте вже 4 лютого його виявили при прибиранні снігу біля сусідньої будівлі. Очевидно, викрадачі не змогли далеко віднести двохсоткілограмовий сирок.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (142)
- Їжа і напої (86)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (172)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 722)
- Цікаві факти про борщ (3 151)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 121)
- Найцікавіші факти про математику (3 033)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 957)