Цікаві факти про пиріг


Пиріг – це хлібобулочний виріб з тіста з начинкою, який випікається або смажиться.
Начинку готують з найрізноманітніших солодких або солоних інгредієнтів.
Солодкі пироги можуть бути начинені фруктами, горіхами, коричневим цукром, маком, сиром, цукатами або більш густими начинками на основі яєць і молочних продуктів (як у заварному та вершковому пирогах).
Солоні пироги можуть бути наповнені м’ясним фаршем, грибами, печінкою, рибою, яйцями та сиром або сумішшю м’яса та овочів.
Пиріг майже завжди готують великого розміру, розраховуючи на декількох людей, на відміну від пиріжка, який має менший розмір і його може з’їсти одна людина. Його історія змінювалася протягом століть, і кожна країна має свої особливості.
Про пиріг можна дізнатися багато цікавих фактів через різноманітність видів та способів приготування цієї страви.
Цікаві факти про пироги
• Вважається, що перші пироги були приготовлені в Єгипті у 9500 році до нашої ери в епоху неоліту або нового кам’яного віку.

• У епоху Середньовіччя пироги часто начиняли м’ясом птиці та рибою.
• Сучасні солодкі пироги з’явилися на Європейському континенті в XVI столітті.
• Слово «пиріг» походить від давньоруського слова «пир» (pirъ), що означає «бенкет», «вечірка» або «свято».
• Одним із найпопулярніших видів пирога у багатьох країнах є яблучний пиріг.
• Наприклад, яблучний пиріг вважається національною стравою у Сполучених Штатах.
• Найпопулярніший вид пирога у Франції – лимонний безе.
• Найбільший пиріг був виготовлений у Великій Британії у 1990 році, його вага склала аж 10 540 кілограмів.
• Традиція приготування пирогів також широко поширена і в Україні, особливо у святкові дні і є прикрасою столу.

• При приготуванні пирога тісто можна готувати з закваскою або без неї.
• У Німеччині популярний особливий рецепт яблучного пирога під назвою «шарлотка».
• Найпоширеніший вид пирога в Італії називається «кростата». Готується з пісочного тіста з різними начинками.
• У Греції популярний пиріг зі шпинатом, цибулею та сиром під назвою «спанакопіта». Може подаватись гарячою прямо з печі або охолодженою до кімнатної температури.
• У Новій Зеландії пироги часто використовуються як фаст-фуд (їжа на виніс).
• У південних штатах США традиційною стравою вважається «пекановий пиріг» із солодкого заварного крему, що готується здебільшого з кукурудзяного сиропу та горіхів пекан.
• В Японії готують «пиріг сакури» широко поширений у сезон цвітіння сакури.
• Французький пиріг із заварним кремом – пікантний варіант, який переважно подають на сніданок.
• В Англії дуже популярна м’ясна страва під назвою «пастуший пиріг» (або вівчарський), що являє собою картопляну запіканку з м’ясного фаршу або рубленого ножами м’яса. До начинки часто додаються цибуля, селера, морква і навіть гарбуз.

• До XVIII століття пироги з’являлися лише столах багатих людей.
• У США 23 січня відзначається особливий день під назвою «Національний день пирога».
• У Бельгії дуже популярні пироги із темним шоколадом.
• Деякі види пирогів можна продавати замороженими як напівфабрикати.
• Щільність тіста для пирогів може бути різною, наприклад, хрусткою або м’якою.
• У Сполучених Штатах влітку готують «ожиновий пиріг», який часто подають з морозивом.
• А ось у Мексиці пироги часто готують із різноманітними спеціями.

• В Іспанії популярний напіввідкритий пиріг під назвою «емпанада». До речі, у іспаномовних країнах таку ж назву мають ще й пиріжки, схожі на чебуреки.
• В Австралії поширений «meat pie» – м’ясний пиріг. Також пиріг з м’ясом є популярною стравою у Новій Зеландії, США і на Британських островах.
• У деяких видах пирогів тісто використовують у вигляді кошиків (наприклад, гарбузовий пиріг).
• Існує навіть «печиво-пиріг» – різновид пирога із сухого печива.
• У вегетаріанських пирогах часто використовуються овочі, зелень, гриби, ягоди або фрукти.
• За різними даними, сьогодні у світі існує понад 2000 різновидів пирогів.