Цікаві факти про суп гаспачо


Гаспачо – знаменитий іспанський холодний суп, який особливо популярний у спекотні дні.
Велика різноманітність рецептів гаспачо дозволяють кожному вибрати варіант на свій смак.
Він готується переважно з перетертих овочів, славиться своїм унікальним смаком і є невід’ємною частиною кулінарної культури Іспанії.
Але спочатку цей популярний нині суп вважався стравою бідняків і складався лише з хліба і томатів.
Особливістю гаспачо є те, що це один з небагатьох супів, в яких жоден інгредієнт не проходить термічну обробку.
Цікаві факти про суп гаспачо
• Суп гаспачо походить із регіону Андалусія в Іспанії.
• Найголовніший інгредієнт цієї страви – помідори.
• Цей суп традиційно готується у літній сезон.
• Головною особливістю гаспачо є те, що його не треба готувати на вогні.
• Основні інгредієнти гаспачо – помідори, огірки, болгарський перець, часник та цибуля.

• Смак гаспачо посилюється соком лимона чи винним оцтом.
• Консистенція гаспачо може бути густою або рідкою залежно від рецепту.
• Перші варіанти цієї страви готувалися без помідорів.
• Гаспачо вважається однією з національних страв Іспанії.
• Рецепт гаспачо змінювався протягом століть, перетворившись згодом на сучасний варіант.
• В Іспанії навіть проводяться спеціальні фестивалі, присвячені знаменитому супу гаспачо.
• Ця страва багата на різні вітаміни і, до того ж, вона низькокалорійна.
• Шматочки хліба додається до гаспачо для збільшення його густоти.
• Подається гаспачо холодним, що робить його ідеальною стравою у спекотні дні.
• Існують різні регіональні варіанти гаспачо, до яких додаються свої унікальні інгредієнти.
• Оливкова олія є обов’язковим інгредієнтом супу гаспачо, що надає м’якості смаку.

• Існує варіант страви, що називається «білий гаспачо», в якому немає помідорів. Він готується з мигдалю, часнику, хліба та оливкової олії.
• У деяких регіонах Іспанії гаспачо готують навіть узимку, і подають теплим.
• У гаспачо зазвичай додають свіжу зелень, таку як кріп або базилік.
• Існує так званий хрумкий варіант гаспачо, де овочі додаються у нарізаному вигляді.
• У деяких варіантах до гаспачо додають оливки або сметану.
• Цей суп – легке та корисне блюдо, яке часто входить до дієтичного меню.
• Гаспачо містить безліч натуральних мінералів та вітамінів.
• Смак гаспачо безпосередньо залежить від свіжості овочів, що використовуються при його приготутанні.
• В іспанській кухні гаспачо часто подається як легкий обід.
• У деяких рецептах до гаспачо додають фрукти, наприклад – груші, авокадо і навіть кавуни.

• Часник у складі гаспачо надає цій страві пікантності.
• Цей суп корисний для здоров’я, оскільки містить елементи, що зміцнюють імунітет.
• Гаспачо став популярним у XVI столітті. Але історичне коріння цієї страви сягає давньоримської кухні.
• Це блюдо часто готують у великих мисках і ставлять на сімейний стіл.
• У деякі види цієї страви додають морепродукти. А в деякі варіанти – волоські горіхи, що надає їй особливого смаку.
• Завдяки низькій калорійності цей суп підходить для тих, хто хоче схуднути.
• У гаспачо часто додають різні сорти болгарського перцю, що робить його смак більш насиченим.
• Свіжоприготовлений гаспачо може зберігатися у холодильнику до 3-4 днів.