Цікаві факти про суп гаспачо

Суп гаспачо в класичному глиняному горщику

Суп гаспачо в класичному глиняному горщику
Гаспачо в класичному глиняному горщику.

Гаспачо – знаменитий іспанський холодний суп, який особливо популярний у спекотні дні.

Велика різноманітність рецептів гаспачо дозволяють кожному вибрати варіант на свій смак.

Він готується переважно з перетертих овочів, славиться своїм унікальним смаком і є невід’ємною частиною кулінарної культури Іспанії.

Але спочатку цей популярний нині суп вважався стравою бідняків і складався лише з хліба і томатів.

Особливістю гаспачо є те, що це один з небагатьох супів, в яких жоден інгредієнт не проходить термічну обробку.

Цікаві факти про суп гаспачо

Суп гаспачо походить із регіону Андалусія в Іспанії.

Найголовніший інгредієнт цієї страви – помідори.



Цей суп традиційно готується у літній сезон.

Головною особливістю гаспачо є те, що його не треба готувати на вогні.

Основні інгредієнти гаспачо – помідори, огірки, болгарський перець, часник та цибуля.

Гаспачо з м’ясом та овочами
Гаспачо з м’ясом та овочами.

Смак гаспачо посилюється соком лимона чи винним оцтом.

Консистенція гаспачо може бути густою або рідкою залежно від рецепту.

Перші варіанти цієї страви готувалися без помідорів.

Гаспачо вважається однією з національних страв Іспанії.

Рецепт гаспачо змінювався протягом століть, перетворившись згодом на сучасний варіант.

В Іспанії навіть проводяться спеціальні фестивалі, присвячені знаменитому супу гаспачо.

Ця страва багата на різні вітаміни і, до того ж, вона низькокалорійна.

Шматочки хліба додається до гаспачо для збільшення його густоти.



Подається гаспачо холодним, що робить його ідеальною стравою у спекотні дні.

Існують різні регіональні варіанти гаспачо, до яких додаються свої унікальні інгредієнти.

Оливкова олія є обов’язковим інгредієнтом супу гаспачо, що надає м’якості смаку.

Кастильський гаспачо по-старому
Кастильський гаспачо по-старому зі шматочками хліба.

Існує варіант страви, що називається «білий гаспачо», в якому немає помідорів. Він готується з мигдалю, часнику, хліба та оливкової олії.

У деяких регіонах Іспанії гаспачо готують навіть узимку, і подають теплим.

У гаспачо зазвичай додають свіжу зелень, таку як кріп або базилік.

Існує так званий хрумкий варіант гаспачо, де овочі додаються у нарізаному вигляді.

У деяких варіантах до гаспачо додають оливки або сметану.

Цей суп – легке та корисне блюдо, яке часто входить до дієтичного меню.

Гаспачо містить безліч натуральних мінералів та вітамінів.



Смак гаспачо безпосередньо залежить від свіжості овочів, що використовуються при його приготутанні.

В іспанській кухні гаспачо часто подається як легкий обід.

У деяких рецептах до гаспачо додають фрукти, наприклад – груші, авокадо і навіть кавуни.

Гаспачо з авокадо
Гаспачо з авокадо.

Часник у складі гаспачо надає цій страві пікантності.

Цей суп корисний для здоров’я, оскільки містить елементи, що зміцнюють імунітет.

Гаспачо став популярним у XVI ​​столітті. Але історичне коріння цієї страви сягає давньоримської кухні.

Це блюдо часто готують у великих мисках і ставлять на сімейний стіл.

У деякі види цієї страви додають морепродукти. А в деякі варіанти – волоські горіхи, що надає їй особливого смаку.

Завдяки низькій калорійності цей суп підходить для тих, хто хоче схуднути.

У гаспачо часто додають різні сорти болгарського перцю, що робить його смак більш насиченим.

Свіжоприготовлений гаспачо може зберігатися у холодильнику до 3-4 днів.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися