Найцікавіші факти про торт Наполеон

Торт Наполеон або Мільфей (фр. Mille-feuille) – це багатошаровий десерт, можливо, французького походження. Сьогодні його прийнято вважати саме французьким десертом, але його справжнє походження наразі залишається невідомим. Його назва перекладається з французької мови як «тисяча листків».
За оригінальним рецептом десерт складається з трьох шарів листкового тіста, які чергуються з двома шарами кондитерського крему, замість якого іноді можна додати джем або сметану. Верхній шар тіста посипають какао, цукровою пудрою або подрібненими горіхами.
Рецепт торта вперше був описаний у 1651 році письменником і шеф-кухарем П’єром де Ла Варенном у книзі «Французька кухня», а пізніше Марі-Антуан Карем (який мав прізвисько «кухаря королів і короля кухарів» і певний час працював у Петербурзі при імператорському дворі Олександра I) його вдосконалив. В даний час існують і солоні варіації десерту.
Цікаві факти про торт Наполеон

• В Україні – це торт «Наполеон», у Франції – це «Mille-feuille» (1000 шарів), в Італії – це «Fieschi», у Великобританії – це «Vanilla Slice», у Бельгії та Нідерландах – це «Tompoes» або «Tompouce» (Томпус), в Угорщині – це «Kiralyi francia kremes» (в перекладі – французький королівський кремовий). Цей торт дуже популярний і улюблений у всьому світі, тому що встояти перед цим десертом не можуть не тільки діти, але й дорослі.
• Згідно з опитуваннями, проведеними Міжнародною Асоціацією кухарів, торт «Наполеон» посідає перше місце серед найбажаніших та найулюбленіших ласощів. Кожна сучасна господиня має свій власний секретний рецепт його приготування, проте мало хто знає, що насправді оригінальний рецепт та історія винаходу даного кондитерського виробу невідомі, тоді як існує кілька більш-менш достовірних версій.
• В Україні та країнах колишнього Радянського Союзу історію створення торта «Наполеон» прийнято пов’язувати з особистістю і слідом в історії французького імператора Наполеона Бонапарта. За однією з найпоширеніших версій, перший рецепт цих популярних ласощів з’явився у 1912 році – напередодні 100-річного ювілею звільнення столиці Російської імперії Москви від французів.

Форма тістечка тоді була квадратом, який потім розрізався по діагоналі. Ці листкові трикутники користувалися надзвичайним успіхом, а оскільки всім відомий Наполеон Бонапарт у свідомості більшості людей завжди асоціювався з трикутним капелюхом, будучи зображеним з ним не тільки на картинах, а й відзначеним у літературних творах, то й за тортом швидко закріпилася назва «Наполеон», яка збереглася до наших днів, хоча формою цей кондитерський виріб став прямокутним.
• За іншою версією, рецепт цього торту придумав сам Наполеон Бонапарт, коли Жозефіна несподівано застала велелюбного чоловіка за фліртом з однією зі своїх фрейлін, який грайливо шепотів їй щось на вухо. Ревнива Жозефіна вимагає негайної відповіді від чоловіка про те, що відбувається. Геніальний імператор зовсім не розгубився і відразу придумав відповідь, що лише ділився рецептом вигаданого ним торта з надійною людиною.

Миттєво вигадавши цікавий склад і спосіб виготовлення кондитерського виробу, Наполеон переконав дружину в невинності того, що відбувається. Свідком цієї розмови, зовсім випадково, виявився один із маршалів Франції, який того ж вечора розповів про чудовий рецепт усьому Версалю, а придворний кухар приготував цей шедевр вже наступного дня – і успіх цього торта був приголомшливим.
• Хоча назва «Наполеон» часто асоціюється з французьким імператором, вона, скоріше за все, походить від французького прикметника «napolitain», що означає «неаполітанський» (від італійського міста Неаполь).
• Вершковий або кремовий пиріг – так називають цей десерт у німецькомовних частинах Австрії та Швейцарії.

• В Італії його називають «Fieschi». В італійському варіанті представлені шари листкового тіста з бісквітним коржем. Цікаво, що італійці також готують різноманітні версії зі шпинатом, сиром, песто та іншими інгредієнтами.
• У скандинавських країнах, зокрема – у Швеції та Фінляндії, для приготування торта «Наполеон» використовують яєчний крем, збиті вершки та джем. Його верхню частину заливають смородиновим желе і цукровою глазур’ю.
• У Великобританії цей торт називають «ванільним шматочком із заварним кремом», але іноді й «Наполеоном» (як і у Сполучених Штатах).
• Наполеон також є загальноприйнятою назвою десерту в країнах колишнього СРСР, де його готують або зі сметаною, або з кондитерським кремом. Зазвичай шарів більше, ніж у французькому варіанті, але висота така ж. В російській літературі щось схоже на цей торт згадується ще в першій половині XIX століття.

• У Канаді цей кондитерський виріб також відомий як «Наполеон». Готують його з яєчним кремом або вершками, але можливе їх поєднання. Також використовується мигдальний крем. За франко-канадським способом його готують не з листкового тіста, а з крекерів Грехема (хрусткого печива із солодким смаком, виготовленого з борошна грубого помелу), а замість заварного крему додають пудинг.
• На Філіппінах і в Чилі цей торт роблять з двох шарів, змащених кремом і покритих цукровою глазур’ю.
• У Польщі його називають «Наполеонка» або «Кремівка». Це також листковий пиріг, де кілька пластин чергуються з густим кремом і покриваються цукровою пудрою.
• В африканських країнах Тунісі, Марокко та Алжирі десерт називають просто «Milfoy» або «Milfa»; назви є комбінацією слів, що утворюють французьку назву «Mille-feuille».

• За угорським рецептом кондитерський виріб під назвою «Кремеш» поливається збитими вершками і карамеллю. Угорська версія торта «Наполеон» примітна тим, що при подачі на стіл цей десерт обов’язково розрізається на кубики відносно великого розміру.
• У Гонконзі також готують торт Наполеон, який є повітряним бісквітним тістечком із шаром вершкового крему та волоських горіхів.
• У країнах колишньої Югославії є подібний десерт під назвою «Кремпіта» («Кремовий пиріг»).
• В Ірані є випічка, яка називається «наполеонівський солодкий хліб» або «Nune Napeloni». Це листкове тісто з начинкою з вершкового крему, яке можна посипати цукровою пудрою.
• У Литві є схожа випічка «Napoleonas» зі смаком карамелі, він не зі збитими вершками, а з джемом і таким же листковим тістом.
Коментування закрито.