Як з’явилася гавайська піца, що має багато ворогів?

Класична гавайська піца

Класична гавайська піца
Класична гавайська піца.

Піца – це одна з найпопулярніших і найсмачніших страв на нашій планеті.

Особливе ставлення до неї пов’язане з тим, що є безліч рецептів піци з найрізноманітнішими інгредієнтами.

Кожен може вибрати варіант за смаком або доповнити улюбленими продуктами на власний розсуд.

Піца прощає багато вільностей, але все ж таки є один рецепт, який викликає постійні суперечки. Це піца по-гавайськи, яка розділила любителів культового фастфуду на два непримиренних табори.

Незважаючи на свою назву, гавайська піца з’явилася не на островах у Тихому океані, а в Канаді. Її вигадав у 1962 році грецький мігрант Сотіріос «Сем» Панопулос.



Він мав невеликий ресторанчик «Satellite» у місті Чатем, провінція Онтаріо, де подавали звичні для Північної Америки гамбургери, млинці та картоплю фрі. Була в меню і піца декількох видів.

На той час піца ще тільки починала свою тріумфальну ходу планетою. Кількість компонентів була досить мізерною. В основному замовляли піцу з сиром, беконом, томатами, грибами та ковбасою. Сем захотів винайти щось нове, оригінальне, і зламати стереотипи.

Сотіріос "Сем" Панопулос
Сотіріос “Сем” Панопулос у своєму ресторані. Фото кінця 1960-х років.

Ресторатор почав пропонувати відвідувачам піцу з шинкою, солоним соусом та ананасами. Спочатку задум Сема гості його закладу сприйняли прохолодно.

Нову піцу замовляли рідко, здебільшого з цікавості, і іноді залишали нез’їденою. Але потім мешканці Чатема розкуштували новий смак і страву почали купувати більш активно.

Незвичайне поєднання м’яса та тропічного фрукту, солоного та солодкого, припало до душі багатьом.

Гавайська піца стала популярною не лише в Канаді та США, а й на інших континентах. В Австралії її так полюбили, що замовляють так само часто, як класичні «Маргариту» або «Пепероні».

Гавайська піца і її вороги

Але чому вона називається саме «гавайською піцою»? Чи була назва придумана автором, щоб зацікавити покупців? І так, і ні. Звичайно, «гавайська» звучить екзотично та привертає увагу.



Але є ймовірність, що назву вона отримала через те, що всі ананаси до США та Канади багато років постачали саме з Гавайських островів. До речі, винахідника нового смаку прозвали «Повелителем ананасів».

Що стосується суперечок навколо цього продукту, то вони почали розгорятися відразу ж після його появи. Багато хто вважає, що Панопулос змішав непоєднувані продукти і отримав дивний і неприємний смак.

Звірства мафії (мем)
Звірства мафії (мем): італійця змушують дивитися, як до піци додають ананас.

Найбільше були обурені італійці, які і подарували світові піцу. Вони наполягають на тому, що до неї можна додавати тільки томати, м’ясо, ковбасу та сир. Неприйняття ананасів у піці з появою інтернету навіть породило меми (на фото).

Багато гурманів вважають, що кислувато-солодкий смак ананаса перебиває смак моцарели – невід’ємного інгредієнта справжньої піци.

Причому ненависть до гавайської піци властива не тільки італійцям.

Так, наприклад, президент Ісландії Гвюдні Торлаціус Йоуганнессон у 2017 році на зустрічі зі студентами зробив незвичайну заяву. Він сказав, що якби йому надали такі повноваження, то він заборонив би на острові піцу з ананасами. У його виступі немає нічого дивного, адже ісландські політики досить часто роблять екстравагантні заяви.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися