Котлети по-київськи відомі та популярні у всьому світі. У нас же в країні складно знайти людину, яка б ніколи не куштувала цю класичну страву з апетитною скоринкою, ніжним філе та вершковим маслом. Назва цих котлет, здавалося б, красномовно свідчить про їхнє походження. Але все не так просто – вони з’явилися зовсім не в Києві, і свою класичну назву отримали відносно недавно.
Зазвичай котлети готують із фаршу, але тільки не котлети по-київськи. Для неї беруть ретельно відбите куряче філе, в яке загортають шматочок холодного вершкового масла зі свіжою зеленню. Також можна додавати гриби, сир та інші компоненти до смаку. Сформована котлета панірується у сухарях і смажиться не просто на сковороді, а у фритюрі.
Часто в один з кінців котлети вставляють курячу кісточку, на яку надягають паперову папільотку. За неї беруться рукою під час їди. Готове блюдо має чудовий золотистий колір і випромінює чудовий запах. Не дивно, що в меню ресторанів котлета по-київськи одна з найбільш затребуваних позицій.
Французька історія котлети
Про походження цієї страви сперечаються дуже давно і кілька країн вважають себе її батьківщиною. Французи впевнені, що рецепт котлет «де-воляй», тобто «з птиці», потрапив на Русь за правління імператриці Єлизавети. Саме вона, любителька вишуканих страв, надіслала до Франції групу молодих людей, щоб ті навчилися кулінарної майстерності. Французи приписують винахід котлети кухареві Ніколя Апперу.
У Російській імперії, до складу якої входила більша частина нашої України, котлети припали аристократам до смаку. Але після Вітчизняної війни 1812 року все французьке вийшло з моди. Котлети «де-воляй» перейменували на «михайлівські», повністю зберігши оригінальний рецепт. Страві вигадали нову історію – нібито їх винайшов якийсь місцевий шеф-кухар із ресторану поблизу Михайлівського палацу.
Котлети мали успіх до самої революції 1917 року, але потім були забуті. В країні, охопленій Громадянської війною і розрухою, було не до буржуазних кулінарних шедеврів. Згадали про них лише у 1947 році. Котлети почав готувати один київський кухар, давши їм сучасну назву.
Інші версії походження котлети
Ще одна версія каже, що котлети з птиці потрапили до Києва з Франції під час правління гетьмана Скоропадського у 1918 році. Але успіху вони не мали і про них незабаром забули. У 1947 році їх подали до столу в Києві на бенкеті на честь повернення української делегації з Парижа. У Франції тоді підписали кілька мирних договорів із колишніми союзниками Німеччини. Членам делегації страва сподобалася і її рекомендували для ресторанів мережі готелів «Інтурист».
Американці приписують винахід котлети по-київськи собі. За їхньою версією, котлети почали так називати тому, що їх дуже любили українські емігранти. В меню за океаном вони фігурують, як «Chicken Kyiv». Пізніше, завдяки тим же емігрантам, страва потрапила до Європи, а потім і до Києва.
Яка з цих історій правдива, сьогодні сказати дуже складно. Але факт залишається фактом – у всьому світі назва котлети пов’язана з Києвом.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (232)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Цікаві факти про Люксембург (4 270)
- Бджоли – найцікавіші факти (3 791)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 220)
- Цікаві факти про борщ (3 210)
- Найцікавіші факти про математику (3 128)