В Радянському Союзі «Київський торт» котирувався так само високо, як вірменський коньяк або цукерки «Пташине молоко». Зустріти його у вільному продажу було неймовірно складно. Але зате з впізнаваною коробкою, прикрашеною листям каштанів, можна було потрапити у важкодоступні офіційні кабінети.
Звичайно ж, такий легендарний продукт не міг не обрости міфами і легендами.
Багато людей старшого покоління можуть розповісти «класичну» історію появи «Київського торта». Згідно з нею, цей виріб з’явився випадково, завдяки помилці кондитерів. Працівники цеху Київської кондитерської фабрики імені Карла Маркса забули ввечері помістити ємність зі збитими білками в холодильник. Продукт простояв при невідповідній для нього температурі всю ніч і, зрозуміло, втратив свою пишність.
Побачивши вранці зіпсовану білкову масу, кондитери вирішили вийти з положення і додали до вершків борошно і горіхи. Новостворену суміш вони запекли і отримали коржі з небаченими до цього властивостями. Нібито вони і лягли в основу знаменитого торта. Відбулася ця подія, якщо вірити «знавцям», у 50-х роках минулого століття. Тобто – якраз у той час, коли у продажу з’явилися перші «Київські торти».
Як ви вже зрозуміли, це всього лише красива казка, яка не має нічого спільного з реальністю. Звичайно ж, в СРСР ніхто не допустив би подібної творчості, нехай навіть успішної, на підприємстві харчової галузі. Київський торт – це не випадковий винахід працівників цеху, а результат кропіткої роботи фахівців.
Справжня історія «Київського торта»
Батьки цього солодкого дива – кондитери Костянтин Петренко і Надія Чорногор. Вони запропонували нову рецептуру торта у 1956 році і її не могли не затвердити. Історик кулінарії Павло Сюткін розповів про склад кондитерського виробу, який не мав аналогів у світі:
«Торт являв собою два коржі з безе з кремово-горіховим вмістом, промазаних кремом. Це радянський стандарт, дуже далекий від сьогоднішніх дієтичних норм. На кілограм торта брали 400 грамів молочного, вершкового крему і 600 грамів яєчної білкової маси, з якої випікався торт».
Можна собі уявити калорійність цього білкового «монстра», здатного шокувати сучасних любительок правильного харчування і дієт. Про крем для цього торта варто розповісти окремо. У різні періоди історії виробу він сильно відрізнявся. Початковий варіант – крем з грайливою назвою «Шарлотт», був заварним, яєчно-масляним.
Це був компонент, що прекрасно підходить для торта – легкий, повітряний і шалено смачний. Але на початку 60-х років від нього відмовилися на вимогу санітарної служби. Крем «Шарлотт» дуже швидко псувався і в несвіжому вигляді представляв для ласунів серйозну небезпеку. Тому почали використовувати масляно-вершковий крем – більш важкий і менш вишуканий за смаком.
У перші роки випуску в «Київський торт» додавали горіхи кешью, але це тривало недовго. Екзотичний інгредієнт поставляла в СРСР дружня Індія за контрактом, розраховуючись за радянські товари. Коли дія цього договору закінчилася, кешью став занадто дорогим задоволенням і його замінили на фундук. Через деякий час торт ще здешевили, почавши використовувати самий звичайний арахіс.
Торт, що відкриває двері
Особливою фішкою Київського торта стало його оформлення. На його верхній частині кремом малювали листя і суцвіття каштана – символу Києва. Це дерево завжди прикрашало українську столицю і його висаджували вздовж головної вулиці міста – Хрещатика. Каштанові мотиви були зображені і на коробці торта, дизайн якої багаторазово змінювався, але зберігав загальну концепцію дизайну.
В СРСР торт був жаданим київським делікатесом, який намагалися роздобути будь-яким способом. Кожен, хто бував по роботі або в якості туриста в Києві, засипався проханнями рідних, друзів і колег привезти їм торт. Але навіть в українській столиці купити його було непросто, тому багато хто знав про смак торта тільки з чуток.
Київський ресторатор Федір Баландін розповів про неймовірну богемність торта так:
«У сірості радянських буднів вас могли помітити по ручній поклажі – круглій білій коробці з зелененьким орнаментом, перетягнутій паперовою мотузочкою в десять кілець. Трофей! Тітка Маша з «Хліба», Шурочка з Центрального гастроному або Галина Петрівна з «Українських солодощів» тримали під прилавком товари підвищеного попиту для дільничного, ОБХСС, стоматолога, перукаря і просто про всяк випадок. І почесне місце серед них займав Київський торт».
Гострослови називали поїзд Київ – Москва «тортовозом». Коробка зі знайомим орнаментом була найпоширенішою ручною поклажею його пасажирів. Торт примудрялися піддавати глибокому заморожуванню і вивозити в якості сувеніра навіть за кордон. Та що там говорити – «Київський» дуже любили Генеральний секретар Леонід Брежнєв і міністр закордонних справ СРСР Андрій Громико. Для високопоставлених ласунів торти робили за спецзамовленням. Один з найбільших екземплярів важив 5 кілограмів і мав три яруси.
Київський торт сьогодні
Сьогодні «Київський торт» втратив свій елітний статус. Його виробляють десятки кондитерських компаній в Україні, республіках колишнього СРСР і навіть в країнах далекого зарубіжжя. Доступність інгредієнтів і оригінального рецепта також дають можливість приготувати цей шедевр в домашніх умовах, причому в класичному «радянському» виконанні, з кремом «Шарлотт» і горіхами кешью.
А що можна сказати про «Київські торти», виготовлені сьогодні на батьківщині продукту – в Києві? Фабрика ім. Карла Маркса зараз належить компанії «Рошен» і як і раніше виробляє ці торти. Більш того, підприємство постійно судиться з іншими виробниками, відстоюючи право на бренд. Що стосується смакових якостей, то знаючі люди з жалем констатують, що «Київський» вже «не торт». Замінники та різні добавки зробили його приготування простішим, а термін зберігання тривалішим, але свою красу і неповторний смак торт давно втратив.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)