Ви коли-небудь замислювалися, якою купою забобонів, що нам любовно втовкмачують у голову з дитинства, ми обмежуємо і без того складне життя? Холодильник довго не тримай відкритим, інакше все зламається. І сміття ввечері не винось – грошей не буде (з тієї ж причини в будинку не можна свистіти). Згадати таких прикладів можна багато.
Ось і з цукром все те ж саме. Цукор шкідливий, викликає залежність та купу захворювань, просто біла смерть, не інакше. Пора перестати вірити у народні домисли. Пропонуємо вашій увазі найбільш поширені міфи про цукор.
Цукор викликає цукровий діабет
Поширений міф. Дослідження показали дуже слабку залежність між вживанням цукромістких продуктів та розвитком діабету.
Все, що вченим відомо про вплив цукру на метаболізм, ожиріння та діабет, поки що лежить у області теорії.
Спадковість має значно більший вплив на наше здоров’я, ніж те, що ми їмо.
Цукор викликає гіперактивність у дітей
Якщо ваша дитина з азартом носиться по колу, перестаньте звинувачувати в цьому цукор. Дослідження, які намагалися встановити зв’язок між гіперактивністю та споживанням цукру, зазнали краху. Приводом для виникнення цього міфу став тривожний лист, отриманий у 1974 році Американською академією педіатрії, в якому Уільям Крук писав, що вже більше трьох років він вважає цукор винним у дитячій гіперактивності. При цьому жодних наукових обгрунтувань у листі не виявилося.
Натуральний цукор корисніший, ніж цукор заводського виробництва
Спадкоємці ведичних традицій скажуть вам, що натуральний мед корисніший за ту кукурудзяно-фруктозну погань, якою користуються в харчовій промисловості. Нехай розкажуть це вченим, чия одностайна думка свідчить: і мед, і кукурудзяний сироп дають той самий ефект. Проблема тільки в тому, що цукерки містять більше цукру на порцію, ніж натуральні продукти, а отже, і більше калорій. Але цим все й обмежується, тому не варто влаштовувати трагедію і таврувати злом кукурудзяний сироп.
Залежність від цукру можна порівняти з героїновою
У 2009 році було висловлено припущення, що цукор стимулює систему заохочення нашого мозку так само, як це роблять алкоголь, тютюн, секс, кокаїн та героїн, що дозволяє ставити між цими речами знак рівності. Доказом того нібито є знімки головного мозку, на яких певні ділянки, що відповідають за задоволення, однаково реагують у відповідь на цукор і на вищезгадані подразники.
Протилежна точка зору каже, що методи нейровізуалізації досі не дозволяють показати, на що схожа кожна із цих залежностей, а отже, страх «цукрової наркоманії» нічим поки не обгрунтований і про нього можна забути.
Дієта зовсім без цукру корисніша, ніж з мінімумом цукру
Якщо одні вірять, що будь-яка доза кокаїну смертельна, інші впевнені, що прикінчити їх можуть лише декілька ложок цукру. І поки є такі люди, їх буде складно переконати в тому, що цукор у малих порціях допустимий навіть за суворої дієти.
Цукор – це передвісник наркозалежності
Припущення вище дають деяким пропагандистам можливість говорити, що цукор відчиняє двері до залежності від більш серйозних речовин. Ці страхи безпідставні. По-перше, вже встановлено, що жодної «цукрової голки» немає. По-друге, у самій ідеї про перехід з легких наркотиків на важкі немає доказової бази – це було і залишається лише припущенням.
Цукор – це афродизіак
У XIX столітті цукор ще не вважали причиною діабету та гіперактивності, але приписували йому властивості стимулятора сексуального потягу у жінок, дітей та, що цікаво, незаможних. Зараз можна з упевненістю сказати, що немає жодних підстав ставити цукор до одного ряду з корицею, спеціями, гвоздикою та іншими продуктами, які нібито загострюють бажання, як це робили 150-200 років тому. Та й із самими так званими натуральними афродизіаками не все до кінця зрозуміло.
Коричневий цукор корисніший за білий
Колір – це не фактор корисності чи шкоди. У процесі промислової обробки цукрової тростини утворюється чорна патока, або меляса, яка відповідає за колір продукту.
У чистій мелясі містяться такі мінерали, як калій і магній, але в коричневому цукрі їх недостатньо, тому не тіште себе ілюзіями, що тростинний цукор несе більше користі, ніж білий. І суть обох цих видів цукру однакова, оскільки технічний процес дозволяє очистити коричневий цукор від меляси та отримати білий.
У дітей, які зловживають солодкою газованою водою, вищий ризик ожиріння
Ще одна дивна спекуляція, «підкріплена» відсотками: одна порція газованої води на день на 60% підвищує ризик того, що ваша дитина матиме ожиріння. З табору наукового співтовариства знову чути заклики заспокоїтися: так, користі від досить калорійної «газировки» не дуже багато, але не одна вона перетворює громадян різного віку на жирові брили. Більш рухливий спосіб життя і нормальне харчування набагато краще позначаться на вашій вазі, ніж відмова від цукру.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)