Айва – смачний плід, який з якоїсь причини залишається недооціненим. Найчастіше на основі айви готується варення, компоти, різні десерти. При вживанні в їжу плід має терпкий в’яжучий смак. Тому багато хто відмовляється від його використання в сирому вигляді. І даремно. Фрукт прекрасно втамовує спрагу в теплу пору року і одночасно з цим має масу позитивних властивостей.
У цій статті ми розкриємо цікаві факти про айву, які допоможуть зрозуміти важливість плоду для організму людини і змусять включити його в свій раціон.
Особливості айви.
Айва – рослина, яка абсолютно не має родичів. Тобто – ні яблуко, ні груша, ні будь-який інший плід не мають до неї взагалі ніякого відношення. В цьому унікальність айви.
Айву можна зустріти і в дикій природі. При цьому, якщо садове дерево має великі плоди вагою близько 500 грамів, а іноді зустрічаються і 2-х кілограмові екземпляри, то на дикому – ростуть тільки дрібні фрукти і в невеликій кількості. Смакові характеристики дикої айви теж дуже сумнівні.
У складі стиглих плодів айви близько 10% займає цукор. Це не дуже високий показник, тому фрукт можна використовувати при дієтичному харчуванні. Зрозуміло, в обмеженій кількості і тільки в першій половині дня.
Форма плодів айви зовні нагадує грушу або яблуко. Тому тривалий час вважалося, що ці рослини родичі.
Насіння стиглого плоду айви на 20% складається зі слизу. Вживати його не рекомендується.
Плоди айви були знайомі людям з давніх часів. Середземноморські народи вважали їх символом родючості і любові. Сама ж рослина присвячувалася богині Венері.
Згідно з давніми переказами айва є факелом, який висвітлює життєвий шлях людині.
Спочатку рід, в який входила айва, називався – «Японська груша». Однак згодом айва була з нього виключена.
Властивості айви.
Одна з найбільш явних властивостей айви – в’яжуча. З цієї причини її часто застосовують при діареї та інших проблемах з органами шлунково-кишкового тракту.
На Близькому Сході відвар з насіння айви застосовується для лікування ангіни, виразки, запальних процесів голосових зв’язок, висипань і т. д.
В Англії у XV – XVII століття на основі айви готувався мармелад, який обертали в золоту фольгу. Засіб використовувався для підвищення потенції і відносився до категорії сильних афродизіаків. Дозволити собі його могли тільки царствені особи і наближені до них.
У давнину люди збирали айву і згодом розкладали її по всьому будинку. Це був свого роду природний освіжувач повітря. В результаті, в приміщенні утворювався приємний, солодкуватий аромат. Головне було своєчасно прибрати фрукти. В іншому випадку вони починали гнити і приємний запах змінювався на моторошний сморід.
Айва – корисна рослина. Це поширюється не тільки на стиглі плоди, але й на листя. На їх основі готуються відвари і настоянки. Айва багата вітамінами, мікро – і макроелементами. Вони допомагають полегшити стан при кашлі.
Плоди айви мають антисептичні властивості. Їх застосовують для полоскань, щоб позбутися від болю в горлі. Слизовий відвар застосовується для усунення запальних процесів у ротовій порожнині.
Для виведення з організму зайвої рідини і зняття набряклості використовується відвар на основі айви. Він відрізняється прекрасним сечогінним ефектом.
Айва багата залізом. Її вживання показано людям з анемією. Причому залізо, що міститься в складі, добре засвоюється організмом людини.
Цікаве про айву.
Айва – одна з найбільш древніх сільськогосподарських культур. Перші згадки про неї зустрічаються в літературі, якій понад 4000 років. Вчені вважають, що спочатку рослина зустрічалася лише на південному заході Азії. Згодом вона поширилася по Європі і далі – за океан. Фахівці стверджують, що люди почали вирощувати айву навіть раніше, ніж яблука. Багато хто вважає, що саме ця рослина була в райському саду, і її плоди з’їли Адам і Єва.
В наші дні існує велика кількість сортів рослини. Залежно від цього різниться розмір, форма і колір фруктів. Однак найбільш древнім вважається рослина з Португалії, а не з Азії. Вона була виведена ще в античні часи.
Лідером з вирощування айви в світі є Туреччина. На її частку припадає 25% всього врожаю.
Айва є одним з найбільш популярних карликових листяних дерев – бонсай. Воно не тільки невибагливе, але й має привабливий зовнішній вигляд.
Ще декілька цікавих фактів про айву.
Айву згадували в своїх творах багато великих людей. Наприклад, у Гомера можна зустріти опис, в якому він розповідає про верховний фрукт садів Гесперіда. Рослина плодоносила золотими фруктами. Йдеться саме про айву. Шекспір же описував плоди, як цілющі. Він згадував, що вони прекрасно допомагають при розладі шлунка.
У Стародавній Греції поети при описі невеликого розміру грудей використовували плоди айви. Найчастіше слово застосовувалося щодо підлітків.
Айва застосовується в селекції. З використанням її гілок прищеплюють грушу. В результаті, на дереві утворюється набагато більше плодів. Період їх визрівання істотно скорочується.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)