Топ-50 найцікавіших фактів про чай

Чашка чаю від "Mackwoods Labookellie"

Чай – це корисний безалкогольний напій, одержуваний кип’ятінням, заварюванням або настоюванням обробленого та ферментованого листя чайного куща (Camellia sinensis). Чай має освіжаючий, трохи гіркий і терпкий смак.

Існує 6 основних різновидів чаю – білий, жовтий, зелений, улун, чорний та пуер.

Найпоширеніші з них – білий, зелений, улун і чорний чай. Всі вони отримуються з однієї рослини, і головна різниця між цими різновидами полягає в способі обробки листя. У випадку з білим чаєм існують особливості у вирощуванні рослини.

Чаєм також називають напій (відвар), виготовлений з різних частин інших рослин (квітів, листя, фруктів), наприклад – липовий чай. Напій називається трав’яним чаєм, коли рослина має цілющі властивості.

Чашка гарячого чаю бадьорить і покращує настрій. Цей один з найдавніших напоїв настільки популярний, що його із задоволенням п’ють практично у всіх країнах світу. У цій статті ми пропонуємо вашій увазі підбірку з 50 найцікавіших і пізнавальних фактів про чай.

Цікаві факти про чай

• Чай – другий за популярністю напій у світі після звичайної питної води. На нашій планеті вирощують велику кількість чайних сортів, які п’ють в кількох десятках країн світу.

Листки зеленого чаю заварюються у китайській гайвані.
Листки зеленого чаю заварюються у китайській гайвані.

• Чай вперше стали вирощувати і пити на Сході. Одні вчені вважають, що батьківщиною чаю є Індія, але більшість дослідників є противниками цього твердження і наводять десятки доводів на користь того факту, що батьківщиною цього напою є Стародавній Китай. У цій країні чай п’ють вже більше тридцяти століть.

• Китайці довго використовували чай в медичних цілях. Напоєм для повсякденного вживання він став лише в раннє Середньовіччя, за часів династії Тан.

• Щороку на планеті виробляють близько трьох мільйонів тонн чаю. З них третя частина – це чай, вирощений на китайських плантаціях, чверть – індійський чай. Багато чаю також виробляють в Туреччині і в Кенії.

• До середини дев’ятнадцятого століття цей напій купували тільки в Піднебесній.

• У світі найбільше споживають чорний різновид чаю, який займає три чверті від світового ринку чаю. Але самі китайці майже не вживають чорний чай, зате обожнюють різні сорти зеленого.



• Населення Індії п’є мало чаю, хоча держава є другим у світі виробником цього продукту. Жителі країни слонів найбільше люблять пити кавовий напій.

• Китайці п’ють чай без цукру і ароматичних добавок, в гарячому вигляді. Вони вважають, що саме такий напій найкорисніший і найсмачніший.

• Чай без цукру – дуже некалорійний напій. Одна чашка такого чорного чаю – це всього чотири калорії, а зеленого – одна калорія. До чаю для поліпшення смаку і корисності часто додають мед, який підвищує калорійність чайного напою. Не можна додавати мед в гарячий чай, інакше буде небезпечний напій, треба дочекатися, коли чай трохи охолоне.

Чаї різного рівня окиснення
Чаї різного рівня окиснення (від L до R): зелений, жовтий, улун і чорний.

• З Китаю чай прийшов на Японські острови. Японці настільки полюбили напій, що створили справжню чайну церемонію, вони пишаються цими багатовіковими ритуалами і традиціями.

• Чай настільки добре втамовує спрагу в спекотний літній день і зігріває в морозні зимові вечори, що кава так і не змогла обійти його за популярністю.

• Не дарма чай раніше продавали в аптеках, адже це справжній лікувальний засіб, який приносить бадьорість, дарує міцний сон, знімає депресивні настрої, приводить глюкозу у крові в норму. Але все це відноситься тільки до справжнього чаю, до його хороших сортів, і при цьому чай потрібно пити несолодким для досягнення максимального цілющого ефекту.

• Східні жителі п’ю чай вже не одне тисячоліття, в той час як на Заході цей напій знають всього чотири століття.

• Українці стали пити чай з сімнадцятого століття, напій на територію нашої країни і в Європу був завезений з Китаю. А до того наші предки пили переважно трав’яні настої, морси і кисіль.

• Сучасні українці також люблять пити чай. Однак частіше, ніж ми, п’ють чай жителі майже двох десятків країн. Статистика за 2016 рік говорить, що в середньому кожен мешканець нашої країни споживає трохи більше півкілограма чаю на рік.

• На острові Цейлон споконвіку росли кавові дерева. Але кавові плантації були згублені хворобою, і влада Шрі-Ланки вирішила вирощувати не каву, а чай. І це їм вдалося зробити з блиском: цейлонський чай дуже смачний, він відомий по всьому світу.

Чайні плантації на схилах гір
Чайні плантації на схилах гір у провінції Хубей в Китаї.

• Чайне листя працівники плантації збирають ручним способом. Це важка і виснажлива праця під пекучими променями сонця. Для того, щоб зробити один центнер чаю, потрібно зібрати чотири центнера сирих листків чайної рослини.

• Один і той же кущ чаю дає і зелений чай, і чорний. Але у цих сортів чаю різні методи виробництва. Чорний чай окислюють від 2 до 4 тижнів, а зелений – обробляють парою при 170 градусах і окислюють більше тридцяти годин, потім нагрів припиняється.

• Розчинний чай, який не вимагає заварювання, це чай, що практично не поступається за складом і корисним властивостям чаю, завареному з цільного сухого листя чаю.

• Монгольські і деякі сибірські регіони в ранній Новий час використовували великі брикети чорного чаю не дуже високої якості як грошовий еквівалент. Такі шматки розміром 20 на 20 сантиметрів робилися з чайних відходів.

• У чаю більше 1500 сортів, тому в кафе і ресторанах потрібно завжди уточнювати, який саме чай вам хочеться попити.

• Хоча в природі існує величезна кількість різновидів чаю, вони все діляться на шість основних груп. Крім вищезгаданих чорного і зеленого, це червоний, жовтий, білий і пуер.

• У кожного сорту чаю є свої смакові нюанси і групи шанувальників, тому цей напій дуже суперечливий і багатогранний.

• Уявіть, що вам приготували дві чашки чаю одного сорту, але чай в першій чашці може сильно відрізнятися від того напою, який в іншій чашці. Це пов’язано з тим, що були використані різні способи заварювання, різна температура води, є й інші фактори, що впливають на суперечливість чайного напою.

Жінки збирають чайне листя
Жінки збирають чайне листя на плантації центральної частини острова Шрі-Ланка (колишній Цейлон).

• Жителі Китаю дають пораду, що для заварювання чаю потрібно використовувати річкову або озерну воду. Але зараз клімат сильно погіршується, тому краще використовувати по можливості артезіанську, джерельну воду, воду з ключів.

• Французький король Людовик XIV не міг вилікувати подагру, поки не став регулярно пити чай. Напій допоміг вилікувати недугу, і люди в королівстві дізналися про це і теж стали купувати чай і пити його для лікування свої хвороб.

• Житель Швейцарії на прізвище Шпренгер одного разу побував у США, і побачив там, як американці п’ють чай холодним. Цей спосіб втамування спраги так сподобався швейцарцеві, що у себе на батьківщині він виступив з думками почати виробництво бутильованого холодного чаю.

• Китайська Народна Республіка – унікальна держава, яка виробляє всі сорти чаю, в тому числі – червоний, жовтий і білий.



• Американці не дуже люблять чай, але обожнюють пити каву. Вони випивають у 25 разів більше кави в порівнянні з випитим чаєм.

• Американський купець Т. Салліван трохи більше століття тому винайшов чай в пакетиках. Він відправив пробники чаю, загорнувши їх у маленькі шовкові пакетики. Замовники подумали, що чай треба заварити саме в пакетиках. Цей спосіб заварювання їм настільки сподобався, що замовники попросили у бізнесмена поставляти надалі чай саме в маленьких пакетиках, розрахованих на одну чашку.

Дільниця зважування чаю на чайній плантації і переробному заводі "Чаква"
Дільниця зважування чаю на чайній плантації і переробному заводі “Чаква” на північ від Батумі, недалеко від узбережжя Чорного моря в Грузії, приблизно 1909 – 1915 роки. Плантація та завод “Чаква” були одними з основних постачальників чаю у всі частини Російської імперії.

• Кожен рік 15 грудня всі шанувальники чаю відзначають Міжнародний день чаю.

• Для любителів алкогольних коктейлів придумали рецепти, куди входять різні сорти чаю.

• Плантатор зі США Р. Блечинден придумав рецепт холодного чаю, і сталося це в той же час, коли був придуманий чай в пакетиках.

• На одну чайну кружку необхідно два грами сухого листа чаю. До того ж, є сорти чаю, які можна заварювати два, і навіть три рази.

• Заварений чай не можна кип’ятити, тому що всі вітаміни губляться, а у воді з’являються шкідливі для організму людини речовини – алкалоїди.

• Гостинність в Ірані та Афганістані завжди була на високому рівні. Там дорогих людей саджають на найкращі місця в будинку і неодмінно пригощають найсмачнішим чаєм з кращих столових приладів.

• Жителі Таїланду дуже люблять сорт чаю ча-йен. Це холодний чай зі шматочком льоду, куди поклали натуральний барвник зеленого кольору, згущене молоко і аніс.

• Чай служить джерелом абсолютно безпечних натуральних барвників декількох кольорів, які містять вітамін Р.

• У всі часи чай збирали тільки вручну. Влада Радянського Союзу намагалася створити машину для збирання чаю, але все виявилося марно. Такі комбайни крім чайних листочків збирали і стебла чайної рослини, і сміття з землі, і бур’яни, в результаті такий чай було неможливо пити.

• А ось найдешевший чай може бути запросто зроблений з листя, зібраного за допомогою комбайнів. Такий чай також застосовують для косметологічних цілей і в медицині.

Чайний магазин "Zhongxiao" на Тайвані.
Чайний магазин “Zhongxiao” на острові Тайвань.

• Сер Томас Ліптон з Великї Британії став активно перетворювати чай на продукт, який був би доступний всьому народу. Завдяки цьому шотландцю ціни на чай впали вдвічі, а якість чаю, навпаки, тільки покращилася.

• Японські бідняки здавна пили зелений чай – геммайтя, в який додавали рис. Це знижувало вартість чайного напою, і тому його пили найнижчі верстви японського суспільства. У наші дні такий чай п’ють і заможні жителі Країни висхідного сонця.

• Найменше кофеїну міститься у білому чаї. Цей різновид чаю, до того ж, найбагатший на вітаміни і мінерали, тому що його не обробляють термічно.

• Азіатські народи використовують чайне листя як приправу до їжі.

• Населення М’янми (Бірми) додає свіжі чайні листки до салатів, а жителі Тибету додають їх у супи.

• Найбільш продаваний в світі чай – це чай, що випускається компанією «Ліптон». Щорічно чайний гігант виробляє більше п’яти мільярдів пакетиків чаю. Цей бренд є найбільш впізнаваним у світі завдяки тому, що компанія випускає чай у великому асортименті – понад сімдесят найменувань.

• Найдорожчим і найякіснішим чаєм є китайський чай «Да Хун-Пао». Уявіть тільки: ціна за кілограм такого чаю досягає мільйона доларів!

• Чай є однією з основних причин того, що населення Китаю живе довго, незважаючи на важкі життєві та житлові умови, погану екологію і проблему перенаселеності.

• Звичайний чорний чай ми називаємо чорним, тому що висушені листочки мають чорний колір. А ось китайці дивляться на відтінок чайного напою в чашці, і тому чорний чай називають червоним.

• Чай теж містить кофеїн, причому у більших кількостях, ніж кава. Але він м’якше, не шкодить здоров’ю, швидко виводиться з організму і не поєднується з таніном. Тому пийте хороші сорти чаю, адже чай – це не тільки смачний напій, але й дуже корисний!

***На верхньому фото: Чашка чаю від “Mackwoods Labookellie”, Шрі-Ланка.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися