Про те, що чіпси – небезпечна їжа, знають і дорослі, і діти. Вони не тільки сприяють виникненню зайвої ваги, але і провокують розвиток онкології та інших захворювань, які складно піддаються лікуванню. Оскаржувати цей факт – безглузде заняття. Тим більше, що небезпека підтверджена численними дослідженнями.
Однак це зовсім не заважає дізнатися цікаві факти про чіпси, які допоможуть внести ясність і підкажуть, як знизити ризик і при цьому не відмовляти собі хоч іноді спробувати улюблені ласощі.
Історія виготовлення чіпсів.
Слово «чіпси» в перекладі з англійської мови означає «стружка». І частка правди в цьому дійсно є. Блюдо являє собою тонко нарізані смужки картоплі, які обсмажуються в маслі або готуються в духовій шафі.
Чіпси були вперше виготовлені в середині XIX століття шеф-кухарем голландського ресторану на курорті Саратога-Спрінгс (штат Нью-Йорк, США). Один з клієнтів обурився нарізкою картоплі. Йому здалося, що вона занадто товста. Відвідувач зажадав замінити йому блюдо і при цьому хотів, щоб все було готове не більше, ніж за 3 хвилини. Шеф-кухар не придумав нічого кращого, як за допомогою бритви нарізати картоплю настільки тонко, наскільки це взагалі було можливо. Потім він посмажив пластини до хрусткої скоринки, посипав сіллю і особисто подав вибагливому клієнту.
На подив, новий продукт відвідувачеві ресторану припав до смаку. Він так смачно хрустів сушеною картоплею, що у інших гостей теж розігрався апетит. Вони попросили приготувати для них точно таке ж блюдо. Через кілька років шеф-кухар відкрив власний ресторан. У його меню були ті самі «Чіпси Саратога». Це був перший і єдиний на той момент подібний заклад у світі. Згодом їх стали подавати і в інших ресторанах.
Перший час чіпси були стравою тільки для заможних клієнтів. Ще б пак, адже для їх приготування доводилося нарізати картоплю вручну за допомогою бритви.
Масове виготовлення чіпсів стало можливе тільки в кінці століття. Розпочати його зважився американець, який перший час готував чіпси у власному будинку на кухні. Потім, коли бізнес почав рости, він відкрив повноцінну фабрику.
У промислових масштабах чіпси стали випускати тільки у 1929 році, коли механік без освіти придумав агрегат, що виготовляє чіпси. Він самостійно вивчав літературу і займався розробкою обладнання. Через 3 роки був зареєстрований бренд «Лейс», який і зараз випускає чіпси. Рецепт чіпсів перший час продавався всього за 100 доларів. Зараз же прибуток бренду, який виклав тоді таку суму, становить мільйони. Він є найбільшим виробником чіпсів і щорічно переробляє кілька мільйонів тонн кртоплі.
Поступово в асортименті виробників з’явилися чіпси з різними добавками. Їх розробкою і тестуванням займався спеціально створений для цього у США інститут. У його завдання входило створення різних добавок, які покращували б смакові характеристики чіпсів.
Незабаром була створена компанія «Прінглс», яка виготовляла чіпси з сухого картопляного пюре. Продукція досі користується великим попитом. Для її упаковки був спеціально розроблений тубус. Виріб був запатентований хіміком Фредом Бором. Вчений у своєму заповіті вказав, що його прах слід поховати в одному з таких тубусів. Нащадки виконали останню волю дивака-розробника.
Зараз виробник використовує для приготування чіпсів склад з перемеленого рису, кукурудзи, пшениці і пластівців з картоплі.
Перший час чіпси випускалися несолоними. Для усунення нестачі в пакетику додатково поставлялася невелика упаковка солі. Людина могла самостійно вирішити, використовувати її за призначенням, чи ні.
Чіпси в цифрах.
Якщо вірити опитуванням, то за кордоном чіпси в якості перекусу використовують не менше 90% дорослих людей. Блюдо притупляє відчуття голоду і допомагає протриматися до повноцінного обіду або вечері.
При перегляді телевізора чіпси вживають більше 50% опитаних. Під час читання – понад 30%. Від неробства – майже 30%. Щоб позбутися від нудьги і поганого настрою – 32%.
Тільки в Америці щороку продається чіпсів більш, ніж на 5 мільярдів доларів. США є лідером за споживанням цієї шкідливої страви.
Рекорди, пов’язані з чіпсами.
Чіпси нерідко стають предметом досягнення рекордів. Наприклад, найдовша чіпса, внесена в Книгу Гіннеса, має довжину 300 сантиметрів. Для її приготування довелося модернізувати виробництво. Підготовка до рекорду зайняла 6 місяців.
У США в перший день нового року проходить незвичайне змагання. Учасники повинні вживати в їжу чіпси, сидячи перед величезним екраном телевізора. На екрані транслюються спортивні змагання. Минулого року переможцем став учасник, який провів за екраном і поїданням чіпсів майже 70 годин.
До конкурсу допускалися тільки ті, хто попередньо заповнив анкету з декількох сотень слів. У ній необхідно було вказати причину, чому людина хоче взяти участь у змаганні.
Переможець не тільки наївся чіпсів, а й отримав призи на суму 5000 доларів. Рекорд був внесений до Книги Гіннеса.
Ще декілька цікавих фактів про чіпси.
• Щоб приготувати кілограм чіпсів, потрібно переробити в п’ять разів більше картоплі.
• Чіпси мають навіть своє свято. Воно припадає на 14 березня.
• Згідно з дослідженнями, якщо щодня з’їдати пачку чіпсів, можна отримати величезну дозу опромінення. Кількість радіації буде більше, ніж опромінення, отримане від ядерної електростанції при проживанні поруч з нею.
• У кожну пачку в процесі запечатування запускається азот. Він використовується для запобігання пошкодження чіпсів під час зберігання та доставки.
• У процесі виготовлення чіпси ретельно сортують. Великі пластини поміщають у велику упаковку. Дрібні елементи упаковуються в пакети невеликого розміру.
• Компанія «Лейс» в наш час використовує при приготуванні особливу сіль. Для додання смаку потрібно на чверть менше таких кристалів, ніж традиційних. В результаті, шкода організму істотно зменшується.
• Колись у в’язницях арештантам продавали спеціальну марку чіпсів. Вона набула великої популярності.
• Чіпси можуть різнитися не тільки смаком і формою, але і ароматом. Деякі запахи досить екзотичні, якщо не сказати більше. Наприклад, ірландці придумали картопляні чіпси з запахом… білки. Складно уявити, хто купує таку продукцію.
• Щоб просунути чіпси на ринку, маркетологи придумали оригінальний хід. У рекламі вони показували, як сушені пластинки картоплі додають в інші страви. Таким чином вони намагалися переконати покупців, що це здорова їжа, яка не завдає шкоди здоров’ю людини. Рекламний хід спрацював. Покупці стали масово купувати блюдо. При цьому вони навіть не підозрювали, яку небезпеку воно несе.
• Картопляні чіпси можна приготувати самостійно. Для цього достатньо нарізати картоплю тонкими пластинами. Зробити це можна за допомогою кухонного комбайна або спеціальних пристосувань. Потім пластинки укладаються на деко, посипаються сіллю і спеціями і відправляються у розігріту духовку. Процес приготування становить всього кілька хвилин. В результаті, людина може вживати в їжу практично абсолютно безпечний продукт. Адже такі чіпси позбавлені хімії, яку зазвичай додають виробники. Зрозуміло, зловживати стравою не варто.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (144)
- Їжа і напої (87)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (173)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 731)
- Цікаві факти про борщ (3 158)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 133)
- Найцікавіші факти про математику (3 040)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 965)