Кріп – одна з найбільш поширених на пострадянському просторі приправ. Рослина додається в різні страви і надає їм пікантних ноток.
Кріп (у розмовному стилі також використовується «укріп» або «окріп»; від давньоруського «кропъ»,) можна використовувати як в свіжому, так і в замороженому або сушеному вигляді. При цьому приправа не втрачає своїх характеристик і практично повністю зберігає аромат.
Незважаючи на свої властивості, в азіатських і південноамериканських країнах рослина застосовується досить рідко. У цих регіонах і без того велика кількість пряних трав, тому у використанні кропу немає ніякої необхідності. Хоча, якийсь час назад область поширення рослини була набагато ширше.
У цій статті ми розкриємо цікаві факти про кріп, які допоможуть більше дізнатися про нього і частіше використовувати його в їжу.
Історія кропу
Кріп (лат. Anethum graveolens) відомий людству вже багато століть. Спочатку рослина відносилася до категорії декоративних. Люди не знали про його властивості і не застосовували в кулінарії.
Стародавні римляни і греки дарували квітучу рослину своїм дамам серця. Для цього чоловіки збирали пишний букет з трави. Також вінки з кропу дарували переможцям змагань.
У Стародавньому Єгипті кріп застосовувався в якості лікарської трави. На його основі готувався відвар, який позбавляв від головного болю і інших проблем з організмом. Про це говорять численні знахідки, виявлені археологами під час розкопок.
Скам’янілі частинки рослини також були знайдені під час розкопок римських руїн в Англії. Їх вік становить майже 2 тисячі років.
У Середні століття люди вірили, що рослина може захистити від пристріту і магічних чар. Тому сушені пучки кропу розвішували в приміщенні. Запах рослини повинен був відлякувати темні сили.
В якості приправи рослину почали застосовувати вперше в Індії. Саме там згодом кріп стали вирощувати в промислових масштабах. Однак через деякий час країна відмовилася від розведення кропу і перейшла на інші більш прибуткові ніші. При цьому на окремих ділянках досі можна побачити дикорослу рослину.
По території Європи кріп почав активно поширюватися в X столітті. На Русі він набув популярності тільки приблизно через 200 років.
Про корисні властивості кропу людству було відомо також дуже давно. Згадки про це можна зустріти в працях Авіценни, які датовані 1000 роком нашої ери. Перський філософ і лікар описав вплив насіння рослини на організм. Він говорив, що кріп позбавляє людину від гикавки. Для цього на його основі необхідно зробити відвар.
Також про користь кропу писав Гіппократ – давньогрецький цілитель, лікар і філософ, який увійшов в історію як «батько сучасної медицини».
Особливості кропу
В наші дні культивується тільки один різновид кропу – це звичний багатьом «городній кріп». Незважаючи на гадану крихкість, кріп відрізняється високою міцністю. Рослина легко витримує навіть дуже сильні пориви вітру.
Кріп є обов’язковим компонентом грузинської, вірменської, української та багатьох інших кухонь світу. Його використовують як самостійний інгредієнт або в поєднанні з іншими пряними травами.
Причому для приготування страв застосовуються не тільки стебла і листя кропу, а й насіння. Наприклад, цілі гілочки кропу прийнято кидати при консервуванні овочів. Таким чином вони набувають характерний аромат і присмак.
В наші дні кріп використовується при виготовленні різних лікарських настоїв. Таку продукцію можна часто знайти в аптеках Греції.
При висушуванні рослина частково втрачає аромат і кількість вітамінів. При цьому енергетична цінність трави зростає відразу в кілька разів.
Якщо ж кріп відварити в окропі, він також позбудеться запаху. Тому кріп прийнято додавати в супи вже на завершальному етапі, коли страва повністю готова. А краще кидати нарізаний кріп відразу в тарілку і не піддавати рослину термічній обробці.
Кріп відрізняється сильним ароматом, який здатний відлякувати комах. Тому рослину часто розміщують в шафах з продуктами або навіть одягом. Правда, запах дуже швидко вивітрюється. В такому випадку рослину рекомендується замінити на свіжу.
Сильний запах забезпечує ефірне масло, яке міститься в насінні, стеблі і листі цієї рослини.
Насіння кропу можна висушувати і згодом використовувати для вирощування рослини. Вони не втрачають своїх характеристик протягом 10 років. Правда, для цього необхідно забезпечити насінню певні умови зберігання.
Властивості кропу
В результаті досліджень вчені з’ясували, що кріп покращує метаболізм. Тому вживання рослини рекомендовано тим, хто стежить за своєю фігурою і дотримується дієти.
Кріп містить велику кількість вітамінів і мікроелементів.
Відвар на основі кропу позбавляє від метеоризму. Його навіть рекомендують давати немовлятам, щоб уникнути кольок.
При цьому важливо знати, що людям з гіпотонією до вживання кропу слід підходити дуже обережно. В іншому випадку є ризик виникнення слабкості, непритомності або погіршення зору.
Ефірна олія кропу, стебла і листя знімають спазми, мають відхаркувальну, заспокійливу, вітрогінну, ранозагоювальну, сечогінну дію. Одночасно з цим кріп допомагає запобігти виникненню геморою. Для цього на основі кропу готуються відвари. З ним роблять примочки та інші засоби.
Ще декілька цікавих фактів про кріп
• Кріп улюблена приправа багатьох відомих людей. Наприклад, Микола Некрасов додавав в страви велику кількість свіжої рослини. Він дуже любив суп з кропом. Причому рецепт основного блюда не мав ніякого значення. Головне, щоб в ньому було багато кропу.
• Рослина часто використовується в парфумерній та косметичній продукції. Вона є в різних кремах і масках. Кріп освітлює шкіру і допомагає впоратися з гіперпігментацією. Одночасно з цим він добре тонізує.
• При додаванні в одеколон або туалетну воду, кріп надає парфумерії свіжих ноток. Також кріп використовується для виготовлення зубних паст. Ефірна олія рослини сприяє освіженню дихання і активно бореться з хвороботворними мікроорганізмами. Додатково ротову порожнину рекомендується полоскати відваром з кропу.
• При правильному використанні кріп може урізноманітнити страви і одночасно з цим принести організму людини користь. Головне – застосовувати кріп з розумом і не зловживати його кількістю. Декілька гілочок в день шкоди організму точно не принесуть.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (232)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Цікаві факти про Люксембург (4 270)
- Бджоли – найцікавіші факти (3 791)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 220)
- Цікаві факти про борщ (3 210)
- Найцікавіші факти про математику (3 128)