Найцікавіші факти про кріп

Кріп пахучий або кріп городній.

Кріп – одна з найбільш поширених на пострадянському просторі приправ. Рослина додається в різні страви і надає їм пікантних ноток.

Кріп (у розмовному стилі також використовується «укріп» або «окріп»; від давньоруського «кропъ»,) можна використовувати як в свіжому, так і в замороженому або сушеному вигляді. При цьому приправа не втрачає своїх характеристик і практично повністю зберігає аромат.

Незважаючи на свої властивості, в азіатських і південноамериканських країнах рослина застосовується досить рідко. У цих регіонах і без того велика кількість пряних трав, тому у використанні кропу немає ніякої необхідності. Хоча, якийсь час назад область поширення рослини була набагато ширше.

У цій статті ми розкриємо цікаві факти про кріп, які допоможуть більше дізнатися про нього і частіше використовувати його в їжу.

Історія кропу

Кріп (лат. Anethum graveolens) відомий людству вже багато століть. Спочатку рослина відносилася до категорії декоративних. Люди не знали про його властивості і не застосовували в кулінарії.

Стародавні римляни і греки дарували квітучу рослину своїм дамам серця. Для цього чоловіки збирали пишний букет з трави. Також вінки з кропу дарували переможцям змагань.

У Стародавньому Єгипті кріп застосовувався в якості лікарської трави. На його основі готувався відвар, який позбавляв від головного болю і інших проблем з організмом. Про це говорять численні знахідки, виявлені археологами під час розкопок.

Свіжий і сушений кріп.
Свіжий і сушений кріп.

Скам’янілі частинки рослини також були знайдені під час розкопок римських руїн в Англії. Їх вік становить майже 2 тисячі років.

У Середні століття люди вірили, що рослина може захистити від пристріту і магічних чар. Тому сушені пучки кропу розвішували в приміщенні. Запах рослини повинен був відлякувати темні сили.

В якості приправи рослину почали застосовувати вперше в Індії. Саме там згодом кріп стали вирощувати в промислових масштабах. Однак через деякий час країна відмовилася від розведення кропу і перейшла на інші більш прибуткові ніші. При цьому на окремих ділянках досі можна побачити дикорослу рослину.

По території Європи кріп почав активно поширюватися в X столітті. На Русі він набув популярності тільки приблизно через 200 років.

Про корисні властивості кропу людству було відомо також дуже давно. Згадки про це можна зустріти в працях Авіценни, які датовані 1000 роком нашої ери. Перський філософ і лікар описав вплив насіння рослини на організм. Він говорив, що кріп позбавляє людину від гикавки. Для цього на його основі необхідно зробити відвар.

Також про користь кропу писав Гіппократ – давньогрецький цілитель, лікар і філософ, який увійшов в історію як «батько сучасної медицини».

Особливості кропу

В наші дні культивується тільки один різновид кропу – це звичний багатьом «городній кріп». Незважаючи на гадану крихкість, кріп відрізняється високою міцністю. Рослина легко витримує навіть дуже сильні пориви вітру.

Кріп є обов’язковим компонентом грузинської, вірменської, української та багатьох інших кухонь світу. Його використовують як самостійний інгредієнт або в поєднанні з іншими пряними травами.



Причому для приготування страв застосовуються не тільки стебла і листя кропу, а й насіння. Наприклад, цілі гілочки кропу прийнято кидати при консервуванні овочів. Таким чином вони набувають характерний аромат і присмак.

В наші дні кріп використовується при виготовленні різних лікарських настоїв. Таку продукцію можна часто знайти в аптеках Греції.

Суцвіття кропу.
Суцвіття кропу.

При висушуванні рослина частково втрачає аромат і кількість вітамінів. При цьому енергетична цінність трави зростає відразу в кілька разів.

Якщо ж кріп відварити в окропі, він також позбудеться запаху. Тому кріп прийнято додавати в супи вже на завершальному етапі, коли страва повністю готова. А краще кидати нарізаний кріп відразу в тарілку і не піддавати рослину термічній обробці.

Кріп відрізняється сильним ароматом, який здатний відлякувати комах. Тому рослину часто розміщують в шафах з продуктами або навіть одягом. Правда, запах дуже швидко вивітрюється. В такому випадку рослину рекомендується замінити на свіжу.

Сильний запах забезпечує ефірне масло, яке міститься в насінні, стеблі і листі цієї рослини.

Насіння кропу можна висушувати і згодом використовувати для вирощування рослини. Вони не втрачають своїх характеристик протягом 10 років. Правда, для цього необхідно забезпечити насінню певні умови зберігання.

Властивості кропу

В результаті досліджень вчені з’ясували, що кріп покращує метаболізм. Тому вживання рослини рекомендовано тим, хто стежить за своєю фігурою і дотримується дієти.

Кріп містить велику кількість вітамінів і мікроелементів.

Відварна картопля з кропом.
Відварна картопля з кропом.

Відвар на основі кропу позбавляє від метеоризму. Його навіть рекомендують давати немовлятам, щоб уникнути кольок.

При цьому важливо знати, що людям з гіпотонією до вживання кропу слід підходити дуже обережно. В іншому випадку є ризик виникнення слабкості, непритомності або погіршення зору.

Ефірна олія кропу, стебла і листя знімають спазми, мають відхаркувальну, заспокійливу, вітрогінну, ранозагоювальну, сечогінну дію. Одночасно з цим кріп допомагає запобігти виникненню геморою. Для цього на основі кропу готуються відвари. З ним роблять примочки та інші засоби.

Ще декілька цікавих фактів про кріп

• Кріп улюблена приправа багатьох відомих людей. Наприклад, Микола Некрасов додавав в страви велику кількість свіжої рослини. Він дуже любив суп з кропом. Причому рецепт основного блюда не мав ніякого значення. Головне, щоб в ньому було багато кропу.

• Рослина часто використовується в парфумерній та косметичній продукції. Вона є в різних кремах і масках. Кріп освітлює шкіру і допомагає впоратися з гіперпігментацією. Одночасно з цим він добре тонізує.

• При додаванні в одеколон або туалетну воду, кріп надає парфумерії свіжих ноток. Також кріп використовується для виготовлення зубних паст. Ефірна олія рослини сприяє освіженню дихання і активно бореться з хвороботворними мікроорганізмами. Додатково ротову порожнину рекомендується полоскати відваром з кропу.

• При правильному використанні кріп може урізноманітнити страви і одночасно з цим принести організму людини користь. Головне – застосовувати кріп з розумом і не зловживати його кількістю. Декілька гілочок в день шкоди організму точно не принесуть.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися