Найцікавіші факти про зефір

Зефір домашнього приготування з яблучним пюре.

На сьогоднішній день зефір є одним з улюблених солодких продуктів для багатьох людей, а особливо для тих, хто ретельно стежить за своєю фігурою. Причина в тому, що він не такий калорійний, як багато інших солодощів, тому стрункість вашого тіла абсолютно не постраждає.

У складі звичайного зефіру зазвичай знаходиться пюре з фруктів, яєчний білок і загущувач, наприклад – желатин, еритрит, агаровий сироп або пектин. У якості добавки при виробництві цього солодкого продукту застосовують барвники, есенції та харчові кислоти. Відзначимо, що у давньогрецькій міфології Зефір був богом західного вітру.

Цікаві факти про зефір

• У Стародавньому Єгипті, близько чотирьох тисяч років тому, виготовляли солодкість, схожу на зефір. До її складу входили мед і сік рослини алтей. Робили ласощі для того, щоб виліковувати фараонів від застуди та інших захворювань. Зовнішнім виглядом і смаком ця страва була найбільше схожа на сучасний кондитерський виріб під назвою «маршмелоу», який багато людей обожнюють додавати в гарячі напої.

Зефір у шоколадній глазурі.
Зефір у шоколадній глазурі.

• Зефір придумали французи. Хтось із французьких кулінарів одного разу побував на Русі і скуштував там пастилу, дуже популярну в той час. Солодкість припала йому до смаку, тому по поверненню на батьківщину він вирішив придумати щось схоже. Він зібрав консиліум місцевих кондитерів, і хтось із них додумався додати в пастилу яєчний білок, а замість меду використовувати звичайний цукор. Ось так і вийшов зефір.

• З французької мови слово «зефір» перекладається як «подих, або легкий вітерець». Швидше за все, ця назва дісталася цьому продукту завдяки його граціозному зовнішньому вигляду і легкій консистенції.

• Зефір і маршмелоу хоч і схожі зовні, але є абсолютно різними стравами – маршмелоу не містить пюре і яєць в своєму складі, а при нагріванні він багаторазово збільшується в розмірі.



• У давні часи зефер використовували як ліки, оскільки наші далекі предки вірили, що він допомагає відновити сили і енергію після травм або операцій, і прояснює розум. Ціна ж частування була такою високою, що можливість покуштувати його була лише у багатіїв. І тільки в минулому столітті виготовлення зефіру поставили на потік, тим самим здешевивши вартість кінцевого продукту.

• Рецепт зефіру досить гнучкий, його можна міняти на свій розсуд і додавати все що завгодно. Саме тому існує така величезна безліч видів зефіру з різними смаками, як звичними нам (наприклад, глазурований або пастила), так і зовсім незвичайними (наприклад, в складі деякого зефіру присутні лавандова олія, кориця, насіння чіа або навіть коньяк).

• У світі існують смаколики, які чимось нагадують зефір: вищезгадані американські маршмелоу, ізраїльські крембо, німецькі «шоколадні поцілунки», данські кремові булочки. Головна їх відмінність полягає в тому, що в них відсутні загусники.

Кондитерський виріб "маршмелоу".
Кондитерський виріб “маршмелоу”.

• Таку цікаву форму зефіру – пару половинок, зчеплених одна з одною, придумали не автори цих ласощі. Це технологія, яку винайшли дещо пізніше, щоб полегшити сушку продукту. Низ, як правило, постійно залишався липким, тому і вирішили зліплювати пару зефіринок між собою, щоб вони могли просохнути рівномірно.

• Для того, щоб «оживити» засохлий зефір, зробити його знову ніжним і м’яким, варто просто дати йому постояти в питних вершках якийсь час, або трохи потримати над киплячою водою.

• У США в штаті Техас існує одна чудова традиція: після весілля, коли гості збираються вже йти, їм дарують невеликі коробочки з зефіром. Крім цього, ці ласощі ще й розфарбовані у відтінки молодят, які вони вибирають ще до церемонії і використовують в оформленні свята.

• Зефір зовсім трохи поступається шоколаду за обсягами продажів, але зате обганяє за популярністю мармелад. За статистикою, найбільше продажів цієї повітряної солодощі припадає на літні місяці.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися