Цікаві факти про борщ

Червоний борщ зі сметаною.Червоний борщ зі сметаною.Борщ... Ну, хто не знає цей різновид надзвичайно смачного овочевого супу? Його хоч раз в житті пробував кожен з нас. У будь-якої господині є свій рецепт борщу, і саме його вона вважає найбільш правильним і єдино вірним.

Борщ готують і з квасолею, і з болгарським перцем, і т.д., але основний його інгредієнт – буряк, який надає йому характерний червоний колір.

У цій статті ми пропонуємо вашій увазі найцікавіші факти про борщ, який, поряд з галушками, є, певною мірою, символом української національної кухні.

Топ-10 цікавих фактів про борщ

Всі інгредієнти для борщу.Всі інгредієнти для борщу з грибами.Традиційно борщ є слов'янським блюдом. Однак, крім України, Росії та Білорусі, він поширений і серед інших народів Східної Європи. У тому чи іншому вигляді він присутній в національних кухнях Польщі, Молдови, Румунії та Литви.

Назви борщу і рослини борщівник схожі не випадково. У давні часи на Русі борщем називали саме юшку з листя борщівника, правда, не того, який отруйний і викликає опіки при дотику (борщівник Сосновського), а іншого, спорідненого йому виду. Ніхто, правда, досі не знає, де і коли винайшли цей суп. Вважається, що він з'явився десь у Київській Русі.

Цим чудовим овочевим супом не гребували ні селяни, ні знатні люди. В історичних документах збереглися підтвердження того, що його із задоволенням їли царі та імператори, зокрема – Катерина II Велика та Олександр II.

Зелений борщ.Зелений борщ зі сметаною та яйцем.У минулому борщ готували не на воді, а на квасі, який, в свою чергу, виготовляли з буряка. Цей квас розбавляли водою, доводили до кипіння, після чого клали інші інгредієнти. Картопля, до речі, довгий час до складу борщу не входила, оскільки слов'яни до цієї заморської дивини ставилися підозріло дуже довго, аж до середини XIX століття.

Крім повсюдно поширеного червоного борщу, в деяких регіонах України та Росії поширений і холодний борщ, він же просто холодник, який зазвичай розцінюється в якості літнього супу. Відрізняється він тим, що у вже готовий суп деякі інгредієнти кладуть сирими – кріп, часник, петрушку, іноді також варені яйця і сметану. На випадок посту існують рецепти борщу з рибою, а в Україні подекуди цей суп готують з грибами.

Холодний борщ.Холодний борщ або холодник.Слово «переборщити» виникло саме в зв'язку з цим овочевим супом. Завдяки поживності його в сільській місцевості часто використовували в якості основного блюда, і їли по три рази на день. В якомусь сенсі це було занадто, тоді і стали говорити «переборщив».

Рецептів борщу існує незліченна кількість, але в старих кулінарних книгах, що вважаються класичними, їх налічується близько 70-ти. Найскладнішим і наваристим вважається борщ по-київськи, який варять з трьох сортів м'яса – яловичини, баранини і свинини, а також додають в нього хлібний квас.

Білий борщ.Білий борщ (або жур) з шинкою. У польській кухні поширений суп, який іноді називають білим борщем. Буряка в ньому немає, так що він не червоний, і за зовнішнім виглядом більше нагадує розсольник. Зазвичай в нього після приготування кладуть також дрібно нарізану ковбасу і варені курячі яйця.

У деякі рецепти борщу входять кефір та інші кисломолочні продукти, іноді навіть йогурт. В такому вигляді цей овочевий суп готують в основному в країнах Прибалтики, хоча щось схоже є і в Сибіру. Що цікаво, в білоруському варіанті борщу не використовується капуста.

Цей овочевий суп стає набагато смачніше після того, як постоїть пару годин. А на наступний день він, як і щі, буде ще смачніше! Це пов'язано з тим, що після охолодження смак деяких інгредієнтів, які зазнали термічної обробки, злегка змінюється.

 

Переглядів: 41 | | Теги: їжа
Всього коментарів: 0
avatar