Цікаві факти про кефір

Кефір українського виробництва.Кефір українського виробництва.Кефір – це кисломолочний напій, який багато столітть тому з’явився у раціоні тюркських, монгольських та тибетських народів, що населяють Середню Азію. У наш час особливо популярний в Україні та інших колишніх радянських республіках, у центральній і північній Європі, в США, Австралії та Ізраїлі. Його отримують після згортання коров’ячого, козячого або овечого молока за допомогою кефірного грибка. Також можна використовувати кінське молоко, яке називається кумисом.

Кефірні грибки – це поєднання багатьох видів кисломолочних бактерій та дріжджів. Всі ці мікроорганізми пов’язані між собою матрицею білків, ліпідів та цукрів. Ця симбіотична матриця утворює зерна, схожі на цвітну капусту.

В останній час кефір став дуже популярним завдяки новим дослідженням та відкриттям, пов’язаним з користю цього напою та пробіотиками, які він містить. Багато різних бактерій і дріжджів містяться в кефірних зернах, які є складними і змінними колоніями мікроорганізмів.

Кефірний грибок.Кефірний грибок.Традиційно кефір ферментується при кімнатній температурі, як правило, протягом доби. Після ферментації лактози виходить слабокислий, газований та слабоалкогольний напій. Вміст спирту в кефірі, ферментованому протягом доби, становить від 0,08% до 2%. Кефір має консистенцію розведеного йогурту. Заводський кефір не має газованого та алкогольного вмісту і ближче до йогурту.

Цікаві факти про кефір

Батьківщиною кефіру є, ймовірно, Кавказький регіон (Балкарія і Карачай). Згідно з найбільш поширеною версією, секрет виробництва цього кисломолочного напою довгий час зберігався в секреті, хоча при дворі Російської імперії багато хто бажав ним заволодіти. Розкрити цю таємницю вдалося тільки за допомогою інтриги, в результаті якої заповітні кефірні грибки були отримані, і незабаром було налагоджено промислове виробництво цього смачного і корисного напою.

Всупереч поширеній думці, кефір аж ніяк не являє собою скисле або зброджене молоко. До його складу входить близько двадцяти інгредієнтів, включаючи дріжджі, оцтовокислі і молочнокислі бактерії тощо, а сам процес його бродіння є не тільки кисломолочним, але і спиртовим, оскільки при цьому виділяється спирт. Правда, вміст алкоголю в кефірі невеликий, зазвичай менше 0,5%, тому його можна пити навіть дітям віком від року.

Знежирений кефір менш корисний, ніж звичайний, через відсутність в ньому жирів, які необхідні для розчинення вітаміну D, що міститься в ньому. А без вітаміну D організмом не засвоюється кальцій, яким так багата будь-яка молочна продукція. Втім, все відносно, і людям, які намагаються скинути вагу, буде корисніше кефір зменшеної до 1% жирності.

Кефір «Krestiansky» виробництва американської компанії Lifeway Foods.Кефір «Krestiansky» виробництва американської компанії Lifeway Foods, заснованою у США вихідцем з СРСР. Приготований традиційним методом кефір з часом змінює свої властивості, і в ньому кожен день зростає вміст спирту і деяких інших речовин. Вживання цього напою навіть може викликати різні ефекти – зовсім свіжий кефір надає проносний ефект, а той, що постояв хоча б три доби – прямо протилежний. Але до напою, що продається в магазинах, це не відноситься.

Біокефір відрізняється від звичайного високим вмістом особливих біфідобактерій, яких в 1 грамі напою міститься близько 10 000 000 штук. Біфідобактерії – це не вигадка маркетологів, вони дійсно корисні. Завдяки високій життєстійкості вони здатні вижити в агресивному середовищі шлунка і не розчинитися, потрапивши в результаті в кишечник, де вони істотно знижують популяцію шкідливих патогенних бактерій.

Кефір багатий антиоксидантами, що уповільнюють процеси старіння в організмі, і його не дарма називають напоєм довгожителів. На Кавказі його п'ють майже всі, і частково тому в цьому регіоні люди віком за сто років – не така вже й рідкість.

Свіжа окрошка на кефірі.Свіжа окрошка на кефірі. На відміну від молока, цей кисломолочний напій можна пити прямо перед сном. Молоку потрібно кілька годин на те, щоб повноцінно засвоїтися, а ось кефір завдяки високому вмісту в ньому молочнокислих бактерій засвоюється набагато легше. Хоча, звичайно, людям з виразкою та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту він протипоказаний.

Вважається, що кефір сприяє зміцненню імунітету, і це правда. У кишечнику знаходиться значна кількість імунно-компетентних клітин, більше половини від усіх в нашому організмі, і регулярне вживання цього напою добре їх зміцнює і оздоровлює.

Існує популярна омана про те, що кефір нібито викликає депресію, якщо пити його у великих кількостях. Це неправда – одна з амінокислот, що міститься в ньому, навпаки, стимулює вироблення серотоніну, гормону щастя. Але в будь-якому випадку навіть повністю здоровим дорослим людям не рекомендується пити більше 200 – 400 грамів кефіру на добу.

У спекотний день кефір втамовує спрагу навіть краще, ніж вода. Завдяки його кислуватому смаку збільшується вироблення слини в роті, і організм довше не відчуває спраги. Втім, те ж саме можна сказати і про інші схожі кисломолочні продукти.

 

Переглядів: 119 | | Теги: напої


Всього коментарів: 0
avatar