Цікаві факти про шашлик

Шашлик.Шашлик. Приморський район, Одеська область, Україна.Напевно, безглуздо намагатися зараз встановити країну, де приготували перший у світі шашлик. Люди, ледь навчившись добувати вогонь, почали готувати на ньому м'ясо. Але, найімовірніше, це блюдо, в сучасному розумінні, почали готувати на Сході, де склалися оригінальні традиції приготування м'яса.

На Русі також готували щось схоже на шашлик. Туші тварин готували на рожні, таке м'ясо називалося «верченим». У комедії Леоніда Гайдая «Іван Васильович змінює професію» згадуються нирки заячі верчені. Але дозволити собі таку розкіш могли тільки заможні люди.

Саме слово «шашлик» прийшло з тюркської мови. Поступово воно перекочувало в різні мови світу. Воно згадується навіть в знаменитому словнику Володимира Івановича Даля, де дається визначення, що «шашлик» – це «кусова, нанизана на прути баранина, печена на вугіллі».

Готування шашлику на грилі.Готування шашлику на грилі. Російське місто Ульяновськ славиться своїми незвичайними пам'ятниками. Наприклад, один з них присвячений букві «Ё», він був у 2005 році встановлений на бульварі Вінець. Виявляється, в тому ж самому році на батьківщині Леніна відкрили і пам'ятник шашлику. Ця споруда знаходиться на вулиці Федерації, поруч з однією з шашличних.

Шашлик для невеликої компанії може приготувати і одна людина. А ось у 2014 році в російській Казані для такої роботи залучили відразу 200 осіб. Правда, і сам шашлик вийшов значний – довжиною 180 метрів. На нього пішло цілих 200 кілограмів м'яса і півтонни деревного вугілля.

У 1858 – 1859 роках відомий французький письменник Олександр Дюма-батько здійснив велику подорож по Росії. Іменитий гість побував у Санкт-Петербурзі, потім в Поволжі і на Кавказі. Ось там його і пригостили шашликом. Дюма прийшов у захват від такої страви. Ледве повернувшись до Франції, він відкрив першу в Парижі шашличну, яка незабаром стала дуже популярною у місцевих гурманів.

Приготування шашлику в Бута Паласі (Баку).Приготування шашлику в Бута Паласі (Баку). Шашлик дуже популярний у Вірменії, де його називають «хоровац». Щорічно в серпні у вірменському селі Ахтала проводиться «Фестиваль шашлику», на який з'їжджаються майстри з його приготування з усієї Вірменії. Причому, цей захід дуже демократичний, взяти в ньому участь можуть не тільки професіонали, а й любителі.

Велику роль у приготуванні шашлику грає не тільки якісне м'ясо, але і дрова, на яких це м'ясо буде готуватися. Вважається, що найкраще підходить для цього виноградна лоза, яка добре горить, утворюючи стійкий рівномірний жар і насичуючи м'ясо відмінним смаком і ароматом. Але у виноградної лози є і свій мінус. В деяких регіонах світу знайти її практично неможливо. Тому доводиться шукати заміну – вільху, дуб, березу або дрова фруктових порід.

У радянській комедії «Спортлото-82» згадується станція Мангал, куди вирушили шукачі виграшного лотерейного квитка, намагаючись наздогнати свого попутника Мішу, у якого в книзі випадково опинився той самий щасливий квиток. Зйомки фільму проходили в Криму, де режисер Гайдай працював раніше над фільмами «Діамантова рука» і «Кавказька полонянка». Насправді, Мангал – лише вигадка творців фільму. Станції з такою «шашличною» назвою в Криму немає.

 

Переглядів: 44 | | Теги: їжа
Всього коментарів: 0
avatar