Цукор - цікаві факти

Цукровий пісок і цукор-рафінад.Цукровий пісок і цукор-рафінад у вигляді пресованих кусків.Цукор – один з найбільш поширених і затребуваних продуктів у світі. Його додають в напої, десерти та інші страви. При цьому, якщо вірити вченим, у великій кількості цукор може принести шкоду організму. Але як же складно відмовити собі в солодкому, побалувати тортиком, цукеркою або іншою стравою. Щоб уникнути проблем, вживати цукор слід в невеликій кількості. Цукор відомий людству вже багато століть. Він завжди викликав суперечки про користь і шкоду серед людей. Саме ці та інші цікаві факти про цукор ми хочемо розкрити в даній статті.

Історія цукру

Перші згадки про цукор датовані 327 роком до нашої ери. Його описав вчений, який супроводжував Олександра Македонського в поході на Індію. Він вказав, що під час подорожі бачив очерет, який дає мед. При цьому в процесі отримання не використовуються бджоли.

Полководець взяв з собою цукор з очерету. В результаті, продукт з якоїсь причини був названий «індійською сіллю».

В Америку цукор був завезений Христофором Колумбом під час однієї з його подорожей. Жителі континенту швидко оцінили перспективи вирощування очерету. Готова продукція забезпечувала їм непоганий дохід. При цьому вирощування рослини не становило особливих труднощів. Цукрова тростина невибаглива. Вона не вимагає спеціального догляду. Тому племена, які населяли тоді Америку, засіяли рослиною великі площі.

Наприкінці XVII століття Нідерланди обміняли нинішній Нью-Йорк (тоді Новий Амстердам) на очеретяні поля в Південній Америці. Через майже століття Франція намагалася обмінятися з Великобританією. Вона хотіла отримати назад Гваделупу. Замість цього вона пропонувала цілу Канаду. Здавалося б, обмін абсолютно нерівноцінний. Однак насправді в Гваделупі прекрасний клімат і грунт для вирощування цукрової тростини. У Канаді ж немає відповідних умов для цього.

Види цукру.Види цукру (за годинниковою стрілкою зверху зліва): білий рафінований, нерафінований, неочищений тростинний, коричневий.У XVIII столітті на Ямайці, Барбадосі й інших островах Нового Світу на плантаціях працювало більше 1 мільйона рабів. Всі вони були завезені з Африканського континенту.

В середині XVIII століття було виявлено, що цукор з очерету ідентичний продукції з буряка.

З буряка цукор почали отримувати в XIX столітті. Перший завод з переробки буряків був побудований на території нинішньої Польщі. Гроші на це були виділені королем. Він же став ініціатором виробництва.

У царській Росії перші згадки про виробництво цукру відносяться до 1718 року. Петро I видав указ, в якому наказав налагодити виготовлення або доставку «білої смерті» морем в країну. При цьому виробництво цукру було розпочато тільки в XIX столітті.

Через 40 років винахідник зі Швейцарії придумав виготовляти рафінад. Він працював на чеському підприємстві керуючим. Замість піску він запропонував додатково робити цукор шматками.

У Чехії рафінованому цукру встановили оригінальний пам'ятник.

Цукор в маленьких пакетиках був придуманий господарем одного з кафе в Нью-Йорку. Таким чином він намагався уникнути перевитрати піску відвідувачами. Однак він не оформив патент на свій винахід. Замість цього в розмові з керівництвом компанії, що займається виробництвом цукру, він розповів про свій задум. Заповзятливі бізнесмени поспішили запатентувати винахід. Господареві кафе з цього не перепало ні цента.

В Європі цукор перший час вважався лікарським засобом. Придбати його можна було тільки в аптеці.

До кінця XVII століття цукор був товаром для заможних. Його навіть було прийнято називати «біле золото».

На честь сахара в Індії була названа провінція.

Властивості цукру

Плантація цукрової тростини.Плантація цукрової тростини, штат Сан-Паулу, Бразилія.Цукор – натуральний продукт, який не містить в складі жирів.

Це консервант, який дозволяє продовжити фруктам та іншим плодам життя. Завдяки цьому цукор застосовується при виготовленні варення, сушених ягід, консервації.

Цукор – вибухонебезпечний продукт. Тому при його виробництві слід дотримуватися норм безпеки. Цукор часто використовують в якості одного з компонентів вибухівки.

Вплив цукру на організм

Цукор – це джерело коротких вуглеводів для організму. Таким чином людина отримує енергію. Правда, тривалість ефекту коротка, як і період насичення. Вже через кілька десятків хвилин після вживання солодкого людина знову відчуває голод.

Цукор згубний для шкіри. Надмірне його вживання сприяє передчасному старінню. Цукор відкладається в колагени. В результаті, зменшується еластичність епідермісу, виникають зморшки. Також він викликає руйнування зубної емалі.

Жовтий цукор менш небезпечний, ніж звичайний. Він добре засвоюється організмом. У деяких країнах він досі відноситься до категорії елітних продуктів.

Печінка перетворює зайвий цукор в підшкірний жир. Основна його частина накопичується в області живота.

Під час вживання цукру в організмі виробляється гормон радості. В результаті, регулярне вживання сприяє виникненню залежності. Як наслідок, ожиріння та інші проблеми з організмом. Дослідження показали, що для гризунів вода з цукром набагато привабливіша, ніж деякі види наркотичних засобів.

Згідно з дослідженнями, цукор провокує розвиток онкологічних захворювань. Аномальні клітини «люблять» солодке. Також він провокує запальні процеси, які сприяють виникненню раку.

Не секрет, що солодке є причиною утворення висипань на обличчі і тілі. Боротися з прищами за допомогою кремів без дотримання дієти – марне заняття.

Ще трохи цікавих фактів про цукор

Хасіенда Ла Фортуна."Хасіенда Ла Фортуна". Комплекс цукрового заводу в Пуерто-Ріко. Франсіско Оллеро, 1885 рік. Бруклінський музей, Нью-Йорк.Рафінад розчиняється в теплій воді всього за 10 – 20 секунд. При цьому він навіть не потребує помішування.

У ряді держав цукровий буряк застосовують при виготовленні автомобільного палива.

Цукор містять багато фруктів і ягід, деякі з них в дуже несподіваній кількості. Наприклад, в лимоні його набагато більше, ніж в полуниці.

У 0,5 літра Коли міститься стільки ж цукру, скільки і в 16 кубиках рафінаду.

Замінники цукру були відкриті зовсім випадково. Один з них вдалося виявити при розробці засобу від виразкової хвороби.

В Америці для дітей виготовляються спеціальні ліки на основі цукру. Сироп застосовують для дітей, які скаржаться на несерйозні проблеми зі здоров'ям.

В середньому в наш час людина вживає близько 40000 грамів цукру щорічно. Це стосується не тільки продукту в чистому вигляді. Цукор додають в хлібобулочні вироби, напої, соуси і т.д. Це величезний показник.

Безпечною вважається дозування – 4 чайних ложки цукру на добу для жінки і на 2 більше для чоловіка.

Навіть відмовившись від цукру в чистому вигляді, людина може отримувати його в зайвій кількості. При цьому більшість навіть не підозрює про це. Наприклад, в пляшечці кетчупу міститься майже 70 грамів цукру. Це у 2 – 3 рази перевищує щоденну безпечну дозу.

Цукор – дуже токсичний продукт. Печінка не може переробити велику його кількість. В результаті, виникає ожиріння печінки. Це небезпечне захворювання. Токсичність у цукра навіть вище, ніж у алкоголя.

Прийнято вважати, що цукор позитивно впливає на мозкову діяльність. Насправді його надмірне вживання погіршує пам'ять і призводить до передчасного старіння клітин.

Захоплення цукром може бути спадковим. У такому варіанті слід ставитися до солодкого з великою обережністю.

 

Переглядів: 57 | | Теги: їжа, напої
Всього коментарів: 0
avatar