Картопля фрі - цікаві факти

Картопля фрі.Класична картопля фрі.Картопля фрі (фр. Pommes de terre frites, тобто «смажена картопля») – нарізана та смажена у фритюрі картопля або інші овочі, які використовуються рідше. Подається як самостійна їжа швидкого харчування або як доповнення до запечених або смажених страв, наприклад, риби.

Традиційно в країні походження, Бельгії, для смаження використовували яловичий жир. З дієтичної точки зору фрі важко засвоюється. Ця страва містять багато жиру, який зазнав високої температури смаження. Менш традиційним варіантом, який поглинає набагато менше жиру, є картопля фрі, запечена в духовці.

Цікаві факти про картоплю фрі

Найбільш широко картопля фрі поширена на батьківщині цього коренеплоду, в країнах Південної Америки. Зараз в латиноамериканській кухні вона є одним з найбільш поширених гарнірів, і часто подається в цій якості до безлічі других страв.

У країнах Південно-Східної Азії, де картоплю практично не їдять, готувати її теж особливо не вміють. Тут ніде не знайти страв з цього коренеплоду ні в смаженому, ні у вареному вигляді, якщо, звичайно, ви не прийдете в ресторан європейської кухні. А ось картопля фрі подається навіть там, і вона є відносно поширеною закускою навіть у Таїланді, Індонезії, Малайзії та інших державах.

По-англійськи картопля фрі називається «french fries», і в інших європейських мовах використовується в основному переклад цього словосполучення, що означає «(щось) смажене по-французьки». Це глибоко обурює бельгійців, оскільки винайшли цю страву саме в Бельгії. Але по інших країнах вона поширилася через Францію, а тому стала асоціюватися саме з цією країною.

У сучасних закладах громадського харчування олію, в якій готують картоплю фрі, не змінюють місяцями і навіть роками. Замість цього її відвозять на очищення, а після фільтрації повертають назад, і вона знову виглядає, як новенька. Очищати її таким чином можна багато разів, хоча, звичайно, рано чи пізно вона прийде в непридатність.

Приготування картоплі фрі у промислових фритюрницях.Приготування картоплі фрі у промислових фритюрницях на підприємствах громадського харчування. Готується картопля фрі зазвичай у два етапи, перший з яких триває півтори – дві хвилини, а температура масла при цьому повинна становити близько 150 °C. Після цього її можна, наприклад, заморозити. Другий етап готування починається безпосередньо перед вживанням в їжу, і триває 4 – 5 хвилин при температурі у 180 °C.

У свіжевикопаній картоплі вміст вологи занадто високий для приготування цієї страви. Тому для картоплі фрі бажано використовувати коренеплоди, які якийсь час провели на зберіганні і встигли трохи висохнути, втративши частину води, що міститься в них.

Картопля фрі є найбільш поширеною закускою в закладах швидкого харчування на зразок тих, де подають гамбургери, піцу та інше. Більш того, близько 10% від світового обсягу врожаю цього коренеплоду використовується саме для приготування цієї страви.

В ідеалі для її виготовлення повинна застосовуватися картопля одного з трьох сортів – «Сантана», «Інноватор» або «Рассет Бурбон». За смаком вони не дуже відрізняються від більшості інших сортів, але їх бульби мають велику довжину, і при нарізанні вони перетворюються в дуже довгу картопляну соломку.

У Великобританії для позначення картоплі фрі і звичайних сухих картопляних чіпсів використовується одне і те ж слово – chips. А «фіш енд чіпс», тобто засмажені у фритюрі риба і скибочки картоплі, є дуже популярною в цій країні стравою.

Незважаючи на суперечку бельгійців і французів про те, хто з них відповідальний за винахід картоплі фрі, придумали її, ймовірно, набагато раніше. Історичні документи іспанських конкістадорів, датовані XVI століттям, повідомляють про те, що місцеві жителі в Новому Світі готували скибочки цього коренеплоду, обсмажуючи їх в чомусь, що, ймовірно, було рослинним маслом.

 

Переглядів: 42 | | Теги: їжа
Всього коментарів: 0
avatar