Мармелад - цікаві факти

Формовий, штучний, желейний мармелад.Формовий, штучний, желейний мармелад, обсипаний цукровим піском.Мармелад – солодкий кондитерський виріб, отриманий в результаті переробки фруктових пюре, який готується з великою кількістю цукру (понад 50% від усієї маси інгредієнтів).

Слово «мармелад» походить від французького «marmelade», запозиченого від португальського «marmelada», що спочатку означало вид фруктового продукту, виготовленого виключно з «marmelo» (айви).

У Великій Британії назва «мармелад» використовується для опису варення з цитрусових, що містить шкірку фруктів. Подібне визначення використовується в нормативних актах Євросоюзу.

Цікаві факти про мармелад

Процес приготування мармеладу дуже простий – фруктові пюре варять з цукром до досягнення бажаного результату. З'явився цей десерт в Малій Азії, звідки під час хрестових походів потрапив в Західну Європу і довгий час не виходив за її межі. Зараз він популярний по всьому світу. Найімовірніше, саме слово «мармелад» в перекладі з одного з діалектів французької мови означає «Добре приготоване яблучне блюдо».

Незважаючи не вищезгаданий зв'язок з яблуками, найбільш популярні мармелади з цитрусових фруктів. У англомовних країнах й досі цим словом означають тільки продукт, приготований саме з цитрусів. Якщо в якості сировини використовуються інші фрукти, десерт теж називається інакше.

Багатошаровий желейний мармелад.Багатошаровий желейний мармелад. Приготований з натуральних продуктів мармелад не тільки смачний, але і вельми поживний і корисний. У 100 грамах міститься близько близько 10 мг кальцію і по 4 мг фосфору і магнію. Тому в деяких країнах він не тільки продається в якості десерту, але і входить до складу армійських сухих пайків для солдатів і офіцерів.

У світі існує дерево сапота, плоди якого називають мармеладними. Ці круглі фрукти, що виростають у діаметрі до 10 – 20 сантиметрів, відрізняються дуже солодкою і смачною м'якоттю, яка і за смаком, і за консистенцією дійсно чимось нагадує мармелад. Плоди ці зазвичай вживають в їжу в свіжому вигляді, а також використовують для приготування морозива і коктейлів.

Всі знають мармеладних ведмедиків, популярних у всьому світі. Компанія, яка першою почала їх виробляти, одного разу виготовила найбільші мармеладні ласощі в світі. Їстівний ведмедик важив 600 кілограмів і досягав висоти в 1.7 метра, що можна порівняти з ростом дорослої людини.

У червні 1953 року в НДР відбулися великі хвилювання серед населення, які деякі історики називають «мармеладним бунтом». Згідно ряду джерел, однією з причин невдоволення громадян тоді послужило різке зростання цін на мармелад, який становив значну частину раціону більшості робітників.

Мармелад різних форм і видів.Мармелад різних форм і видів. У сучасному світі дуже популярний жувальний мармелад. У нього додають бджолиний віск, вміст якого доходить до 10%. Це не тільки забезпечує ласощам потрібну консистенцію, але і робить їх ще більш корисними. Втім, цей десерт і так корисний, і єдине, що в ньому може бути шкідливим в легко досяжній надмірній кількості – цукор.

Мармелад часто посипають цукром або іншою присипкою. Робиться це з естетичних міркувань, оскільки після застигання мармеладна скоринка виглядає, на думку багатьох людей, не дуже апетитно. А присипка дозволяє легко приховати ці візуальні огріхи.

Існує незліченна кількість різновидів мармеладу. Його роблять навіть з кока-коли! Можна купити і ласощі, наприклад, з горіхами, або з зернами кави. Кавовий різновид, відповідно, містить пристойну кількість кофеїну, а тому бадьорить не гірше чашки ароматного еспресо.

У будь-якому нормальному мармеладі у великих кількостях присутній пектин. Це природний полісахарид, який відмінно очищає організм від шлаків, і він дуже корисний. При цьому ласощі залишаються низькокалорійним продуктом.

 

Переглядів: 28 | | Теги: їжа
Всього коментарів: 0
avatar