Найцікавіші факти про фрукти

Фрукти.Тарілка з різноманітними свіжими фруктами і ягодами.Фрукти – це загальна назва плодів чи насіння, найчастіше багаторічних дерев та чагарників, які в основному можна їсти свіжими. Ботанічна різниця між фруктами та овочами полягає в тому, що фрукти – це насіннєва структура, яка розвивається із заплідненої квітки, тоді як овочі формуються з інших частин рослини, таких як коріння, стебло та листя.

Слово «фрукт» має інше значення в кулінарному відношенні порівняно з ботанічним. Багато визначених ботанічних фруктів трактуються як овочі в кулінарії, оскільки вони не солодкі, такі як гарбуз, огірок, помідор, горох, квасоля, кукурудза, баклажани, перець тощо.

В кулінарному плані фрукти – це солодкі рослинні продукти в поєднанні з насінням, а овочі – це будь-який солоний або менш солодкий рослинний продукт. Волоські горіхи також класифікуються як фрукти, хоча вони є набагато більш твердим і жирним продуктом.

Цікаві факти про фрукти

Джекфрут.Розрізаний навпіл плід джекфрута.• Ми часто вважаємо фруктами плоди, які до них насправді не мають ніякого відношення. Ботаніка – наука тонка, але точна. Наприклад – кавуни, банани, ківі і авокадо, згідно з твердженнями вчених, відносяться до ягід по ряду ознак. А помідори, солодкий болгарський перець і деякі інші овочі відносяться саме до фруктів.

• В українській мові саме слово «фрукт» з'явилося лише на початку XVIII століття, прийшовши з польської мови, а до цього ці плоди іменувалися овочами, а овочі, в свою чергу, називалися городиною.

• Найбільші фрукти назвати складно, оскільки деякі різні види часом можуть виростати до величезних розмірів. Частіше за інших за позначку в 10 кілограмів ваги перевалюють дуріани, джекфрути, помело і інші екзотичні плоди, що ростуть в основному в жарких країнах. Ряд ботаніків вважає, що найбільшим з них є все-таки джекфрут, плоди якого нерідко досягають ваги у 20 – 25 кілограмів.

Рамбутан.Рамбутан на ринку в Джакарті, Індонезія.• Найпоширенішими фруктами в світі є яблука. З'явившись в дикій природі на просторах Центральної Азії, ці плоди з часом поширилися по всьому світу, і зараз яблуневі дерева займають перше місце за площею насаджень серед всіх інших фруктових рослин. Сумарний світовий урожай цих плодів перевищує 50 000 000 тонн, а перші два місця по їх виробництву займають Китай і США.

• Деякі джерела називають найдорожчим фруктом сорт манго під назвою «Яйце Сонця». Виведені на Японських островах, ці плоди вирощуються в особливих умовах, причому не всі екземпляри гідні продажу під фірмовим брендом – до магазинів і на ринки потрапляють тільки ті манго, що мають ідеальну форму і вагу не менше 350 грамів. Один такий фрукт коштує приблизно 1,5 тисячі доларів. Гурмани стверджують, що ці плоди відрізняються високою солодкістю і неповторним смаком.

• Найменший у світі фрукт – рамбутан. Ці плоди, що віддалено схожі на їжаків і ростуть гронами на гілках, напевно бачили всі туристи, які відвідували країни Південно-Східної Азії на зразок Таїланду і В'єтнаму. Вони смачні, але значну частку їх обсягу займає масивна кісточка.

• В Україні в промислових масштабах вирощують кілька десятків видів фруктів, причому не тільки в теплих південних регіонах. Яблука і груші, персики і абрикоси, сливи, вишні і багато іншого.

Рука Будди - унікальна форма цитрону.Рука Будди - унікальна форма цитрону.• У Південній і Південно-Східній Азії доволі поширений фрукт пітахайя, також відомий як драгонфрут. Ці шипасті плоди з червоною або білою м'якоттю ростуть, як не дивно, не на деревах, а на кактусах. Колись їх вивезли з Південної Америки європейці, але драгонфрути відмінно прижилися в тропічних регіонах Азії.

• Найдивнішим і суперечливим фруктом можна назвати дуріан. Він володіє сильним запахом, який більшості людей здається вкрай неприємним. Дуріани цінують за їх смак, але навіть їх любителі зазвичай їдять ці плоди, намагаючись при цьому не дихати. Ці фрукти заборонено перевозити літаками всіх авіакомпаній світу, і ні в один нормальний готель з ними теж не пустять.

• Деякі фрукти поїдаються як в стиглому вигляді, так і в незрілому. Наприклад, в Таїланді та Лаосі і манго, і папайю їдять і так, і так. Жорсткі і нестиглі зелені плоди використовуються як овочі, в якості інгредієнтів для салатів, а в стиглому вигляді їх їдять як і всі інші фрукти.

• Іноді плоди вирощують і з декоративними цілями. Є така дивна штука, як пальчастий цитрон, він же «Рука Будди». Цей цитрусовий фрукт нагадує якийсь мутований лимон з купою довгих пальців. Шкірка у нього товста, іноді настільки товста, що м'якоті в плоді взагалі немає, і сік з нього вичавити не вийде. Але виглядають ці плоди цікаво, їх часто використовують як прикрасу.

 

Переглядів: 82 | | Теги: їжа


Всього коментарів: 0
avatar