Найцікавіші факти про яблука

Яблука сорту Sampion.Яблука сорту Sampion, Болгарія.Яблука – солодкі і соковиті їстівні плоди яблуні (Malus). Найбільше поширення отримала яблуня домашня (Malus domestica), яку вирощують у всьому світі. Цей вид походить із Центральної Азії, де й досі можна знайти його диких попередників.

Яблуні були одними з перших дерев, які вирощували люди, і зараз різноманітність їх сортів перевищує 7500 видів.

Кожен сорт характеризується різними розмірами, періодом цвітіння та характеристиками плодів.

Щорічне виробництво яблук у світі перевищує 86 мільйонів тонн (за оцінкою 2018 року), що відповідає кількості понад 430 мільярдів яблук (1 яблуко середнього розміру важить близько 200 грамів). Серед основних виробників яблук – Китай, США, Польща, Туреччина, Іран, Італія та Індія. Україна – дванадцята (близько 1,1 мільйона тонн).

Яблука сорту Malus ballerina.Яблука сорту Malus ballerina, Франція.Домашня яблуня – це листопадне дерево висотою до 12 метрів, зі щільною кроною. Листя розташовані протилежно, овальні з яскраво вираженим кінчиком і зубчастим краєм. Квітки білі, на початку цвітіння рожеві. Плоди – яблука – дозрівають в кінці літа та восени; вживаються в їжу в свіжому вигляді, служать сировиною в кулінарії і для приготування напоїв.

Цікаві факти про яблука

Яблуня є однією з найдавніших культурних рослин на Землі, археологічні знахідки свідчать, що люди вирощували їх вже в середині VII тисячоліття до нашої ери. Причому всі без винятку їх сорти походять від яблуні Сіверса, на якій ростуть маленькі, кислі і жорсткі плоди. Природа створила тільки їх (на території Казахстану і Киргизстану), а інші сорти вивели селекціонери.

Яблуневі дерева займають перше за площею місце серед усіх фруктових насаджень у світі, їх навіть більше, ніж апельсинових. Одержувана з яблук сировина використовується для самих різних цілей, в основному, звичайно, кулінарних. З цих плодів готують не тільки десерти і випічку, а й численні напої, причому одними тільки соками справа тут не обмежується.

Сорт яблук Ananasrenette.Сорт яблук Ananasrenette, Німеччина. В Україні та інших країнах СНД яблука коштують недорого, тому що ці фрукти добре ростуть в нашому кліматі. А ось в тропічній спеці вони відчувають себе набагато гірше, і приживаються рідко, тому де-небудь в Південно-Східній Азії яблука коштують набагато дорожче. Їх там просто не вирощують, а імпортовані фрукти з Китаю, США та Австралії коштують пристойних за місцевими мірками грошей.

Яблука відрізняються невисокою щільністю, і близько 20% їх маси припадає на присутнє в їх м'якоті повітря. Тому, власне, ці плоди і не тонуть, а плавають на поверхні води. При цьому яблучна шкірка теж дуже корисна – в ній міститься значна кількість клітковини, що сприяє травленню. А ось від поїдання яблучних кісточок краще утриматися – вони містять синильну кислоту, небезпечну для здоров'я, а у великих кількостях навіть отруйну.

Яблука сорту Lobo.Яблука сорту Lobo, Німеччина. Саме яблука – найпоширеніші плоди як в міфології, так і в геральдиці. Пов'язані з ними легенди є у безлічі різних народів, а зображення яблука або яблунь можна побачити на більш ніж 80 різних гербах.

Кількість різних сортів яблук не піддається обчисленню, оскільки все нові і нові сорти з'являються щороку, але не всі вони після цього починають вирощуватися. У однієї лише домашньої яблуні існує більше 7500 сортів, але ж є ще й інші види цих дерев – китайська яблуня, низька, сливолистна і багато інших. Деякі яблуні і зовсім відносяться не до дерев, а до чагарників. Всього зараз у промислових масштабах культивується близько сотні сортів.

Користь яблуневих дерев не обмежується одними лише плодами. Всі без винятку яблуні – дуже хороші медоноси, а тому вони високо цінуються пасічниками. Багато видів яблунь також вирощуються в декоративних цілях, навіть якщо вони не приносять особливо смачних плодів.

Яблуня.Висока яблуня у Німеччині. З однієї яблуні можна зібрати до декількох тисяч яблук, хоча кількість сильно залежить від сорту. Зазвичай, чим плоди більші, тим їх менше – в середньому їх розмір досягає 10 – 15 сантиметрів у діаметрі. Але садівники часто самостійно видаляють частину квіток ще навесні – це скорочує врожай, але допомагає яблуні зберегти більше корисних речовин і краще пережити морози, принісши на наступний рік ще більше плодів.

На Русі яблука вперше з'явилися в XI столітті, і за наказом Ярослава Мудрого був закладений перший яблуневий сад. До Європи ж ці фрукти потрапили, згідно загальноприйнятої теорії, під час завойовницьких походів Олександра Македонського на схід. Стародавні римляни, наприклад, вже вирощували 36 сортів яблук, якщо вірити збереженим літописам.

Всі яблука, як і картопля, швидко темніють на місці зрізу. Але порівняно недавно в Канаді за допомогою генної модифікації був виведений сорт під назвою «Арктик», який на зрізі не темніє. Після ряду експериментів ці яблука дозволені до продажу в Північній Америці з 2015 року.

 


Переглядів: 75 | | Теги: їжа


Всього коментарів: 0
avatar