Найцікавіші факти про ковбасу

Варена ковбасаКласична варена ковбаса сорту "Лікарська".Ковбаса – це продукт, який подають до столу практично у кожному будинку. Вона може різнитися зовнішнім виглядом і смаковими характеристиками. Існують елітні сорти, вартість яких дуже висока. Їх зазвичай подають до святкового столу. Традиційні варені ковбаси – обов'язковий елемент бутербродів.

При цьому мало хто знає, що це ще й дуже цікаве блюдо. У цій статті ми розкриємо цікаві факти про ковбасу, і деякі з них здатні здивувати.

Прийнято вважати, що батьківщиною ковбаси є Німеччина. Їх створив м'ясник Йоханн Ланер на початку XIX століття. М'ясник переїхав до Відня, тому сосиски отримали назву «віденські». Однак насправді це не так. Згадки про ковбасу можна зустріти в літературі більш раннього періоду.

Ковбасу готували в Китаї в 589 столітті до нашої ери. Китайці подавали смажені ковбаски з баранини і телятини. Блюдо збереглося до наших днів. Правда, в дещо зміненому вигляді. На сьогоднішній день в цю клбасу додають свинину і качину печінку.

Існує величезна кількість рецептів ковбаси і сосисок. Особливо пікантною є ковбаса з цвіллю. В Італії таку ковбасу прийнято називати «салямі». Ковбаса витримується певний час в підвальних приміщеннях, де спостерігається прохолода.

КовбасаКовбаса "Finocchiona" - салямі з фенхелем з Тоскани, Італія.У середньому через 30 днів на поверхні ковбаси виникає зеленуватий наліт. Через 3 місяці відтінок цвілі змінюється на сірий, вона стає щільною і повністю покриває поверхню ковбаси. Це говорить про готовність м'ясного продукту до вживання. Одночасно з цвіллю виникає специфічний присмак. Він надає ковбасі пікантності і вишуканості.

У Німеччині великою популярністю користуються мюнхенські ковбаски. Вони мають білий колір, який обумовлений великим вмістом свинячого м'яса. Додатково до складу ковбасок включають лимонну цедру, цибулю, різні трави і прянощі. Про ці ковбаски складають пісні і вірші.

У північній частині Баварії готують блакитні ковбаски. Насправді, вони звичайно не мають відношення до синього кольору. Просто ковбаски дуже бліді. Їх варять у рідині з великою кількістю оцту. В результаті, вони набувають не дуже апетитного відтінку і кислуватого присмаку.

Однак самими незвичайними можна назвати вегетаріанські ковбаски. Вони готуються на основі морської капусти, висівок або пророщеної пшениці.

На десерт готується солодка ковбаса. До її складу входить печиво і згущене молоко. Також до складу часто включають шоколад і горіхи.

Рекорди, пов'язані з ковбасой

Кабанос - тонка польська ковбаса.Кабанос - тонка польська ковбаса, сушена на повітрі.Цікаво, що ковбаси різняться не тільки рецептурою, але й розмірами. Найбільша ковбаса, яка внесена до Книги рекордів Гіннеса, була виготовлена на початку століття бельгійськими майстрами. Довжина м'ясного виробу склала майже 4 кілометри. Для приготування цієї ковбаси було використано 3 тонни м'яса, 2 тонни цибулі і 1 тонна телячої крові.

Наймініатюрнішими ковбасками є нюрнберзькі. Їх розмір не перевищує мізинця людини.

У Дюссельдорфі в одному з ресторанів гостям пропонують золоті ковбаски. На їх поверхню нанесено справжнє золото 585 проби. Власник закладу переконаний, що дорогоцінний метал корисний для органів шлунково-кишкового тракту і організму в цілому. Це найдорожча ковбаса в світі.

В кінці минулого століття у Великій Британії був встановлений рекорд по поїданню ковбасок. Одному з учасників всього за 60 секунд вдалося з'їсти 30 ковбасок.

У Канаді встановлено найбільший пам'ятник ковбасі. На його виготовлення довелося витратити понад 100 тисяч доларів. Пам'ятник створили емігранти.

Найцікавіші факти про ковбасу

У Німеччині готують ковбаски, до складу яких включений нітрит натрію. Речовина забезпечує продукції червоний колір. При цьому вона відноситься до категорії вибухонебезпечних. В результаті, туристів, які намагаються привезти додому сувенір у вигляді ковбаси, часто приймають за терористів. Обладнання в аеропорту спрацьовує на цю ковбасу. Секунда, і людина, яка нічого не підозрює, вже лежить обличчям в підлогу. Але ж ця людина всього лише хотіла пригостити близьких ковбаскою. Правда, в результаті розгляду, туриста напевно відпустять. Але осад то залишається.

Французська ковбасаФранцузська ковбаса під назвою "Andouille de Vire". У Великій Британії щорічно проводяться ковбасні бої. Учасники б'ються «кров'янкою». Традиція має цікаву історію. Кілька століть тому між будинками Йоркширів і Ланкастерів виник збройний конфлікт. Під час війни в учасників закінчилися стріли. В результаті, в хід пішла ковбаса. Вбити продуктом досить складно. Однак при попаданні по тілу – синці напевно залишаться.

Виявляється, у світі зафіксована «ковбасна залежність». Нею страждає американець Девід Хардінг. Чоловік не уявляє свого життя без ковбаси і щодня з'їдає не менше 13 штук. Він є свого роду наркоманом. Девід проходить лікування від залежності і відчайдушно намагається впоратися з проблемою. Він готовий поглинати ковбасні вироби у величезних кількостях фактично цілодобово. В холодильнику у нього зберігалася величезна кількість ковбас, і коли вона закінчувалася, у Девіда починалася паніка. На лікування від ковбасної залежності Хардінг вже витратив близько 2 тисяч доларів. Однак повністю позбутися пристрасті йому поки не вдалося.

У Таїланді виробник попався на додаванні в ковбасу кошатини. Тіло кошеня виявила одна з літніх мешканок країни. Замість скандалу старенька зробила храм для тварини і щодня молилася про її душу. Незабаром до бабусі приєдналися родичі та друзі. Багато з них помітили, що їхнє життя змінилося на краще. Хтось виграв у лотерею, інші створили сім'ю і народили дітей. В результаті, всі вирішили, що храм приносить удачу. Однак влада не розділила радість людей. Вона вирішила перевірити виробника, запідозривши його у вбивстві тварин і додаванні їх у продукцію. В ході перевірки в ковбасі не було знайдено сумнівних компонентів. Швидше за все, тварина випадково потрапила в блюдо в процесі приготування. Скандал привернув увагу туристів, які тепер відвідують місцеву визначну пам'ятку.

Morcilla - іспанська кров'яна ковбаса.Morcilla - іспанська кров'яна ковбаса. В одному з супермаркетів Німеччини продається жіноча і чоловіча ковбаса. При цьому покупці помітили, що блюдо для фрау менше за розміром, тонше по товщині і, що найголовніше, коштує набагато дорожче. Така гендерна нерівність пов'язана з рецептурою. Для жіночої ковбаси використовується добірне м'ясо високої якості. Чоловікам же часто все одно, чим закушувати пиво. Тому ковбаски для них дешевше і поступаються за смаковими характеристиками.

В Австралії було зафіксовано ожиріння у птиці кукабура в результаті надмірного поїдання ковбасок. Тямущий птах вибрав для життя парк, де люди на вихідних готують барбекю. В результаті, їй завжди діставався смачний шматочок. Птиця навіть навчилася випрошувати у людей ласощі. Вона видає звуки, схожі на сміх. Не так давно кукабура була доставлена у ветеринарну клініку. Люди звернули увагу, що птах не може літати, ймовірно, через поранення. Однак насправді кукабура просто важила занадто багато. Маса її тіла майже вдвічі перевищувала нормальну. Птах не міг злетіти. Тепер сміються люди в парку, а не сама кукабура. Птицю ж посадили на дієту і попросили відвідувачів парку не годувати її. Через деякий час любителька ковбасок знову стала літати.

 

Переглядів: 54 | | Теги: їжа
Всього коментарів: 0
avatar