Найцікавіші факти про зефір

Зефір домашнього приготування з яблучним пюре.Зефір домашнього приготування з яблучним пюре.На сьогоднішній день зефір є одним з улюблених солодких продуктів для багатьох людей, а особливо для тих, хто ретельно стежить за своєю фігурою. Причина в тому, що він не такий калорійний, як багато інших солодощів, тому стрункість вашого тіла абсолютно не постраждає.

У складі звичайного зефіру зазвичай знаходиться пюре з фруктів, яєчний білок і загущувач, наприклад – желатин, еритрит, агаровий сироп або пектин. У якості добавки при виробництві цього солодкого продукту застосовують барвники, есенції та харчові кислоти. Відзначимо, що у давньогрецькій міфології Зефір був богом західного вітру.

Цікаві факти про зефір

• У Стародавньому Єгипті, близько чотирьох тисяч років тому, виготовляли солодкість, схожу на зефір. До її складу входили мед і сік рослини алтей. Робили ласощі для того, щоб виліковувати фараонів від застуди та інших захворювань. Зовнішнім виглядом і смаком ця страва була найбільше схожа на сучасний кондитерський виріб під назвою «маршмелоу», який багато людей обожнюють додавати в гарячі напої.

• Зефір придумали французи. Хтось із французьких кулінарів одного разу побував на Русі і скуштував там пастилу, дуже популярну в той час. Солодкість припала йому до смаку, тому по поверненню на батьківщину він вирішив придумати щось схоже. Він зібрав консиліум місцевих кондитерів, і хтось із них додумався додати в пастилу яєчний білок, а замість меду використовувати звичайний цукор. Ось так і вийшов зефір.

• З французької мови слово «зефір» перекладається як «подих, або легкий вітерець». Швидше за все, ця назва дісталася цьому продукту завдяки його граціозному зовнішньому вигляду і легкій консистенції.

• Зефір і маршмелоу хоч і схожі зовні, але є абсолютно різними стравами – маршмелоу не містить пюре і яєць в своєму складі, а при нагріванні він багаторазово збільшується в розмірі.

Зефір у шоколаді.Зефір у шоколадній глазурі.• У давні часи зефер використовували як ліки, оскільки наші далекі предки вірили, що він допомагає відновити сили і енергію після травм або операцій, і прояснює розум. Ціна ж частування була такою високою, що можливість покуштувати його була лише у багатіїв. І тільки в минулому столітті виготовлення зефіру поставили на потік, тим самим здешевивши вартість кінцевого продукту.

• Рецепт зефіру досить гнучкий, його можна міняти на свій розсуд і додавати все що завгодно. Саме тому існує така величезна безліч видів зефіру з різними смаками, як звичними нам (наприклад, глазурований або пастила), так і зовсім незвичайними (наприклад, в складі деякого зефіру присутні лавандова олія, кориця, насіння чіа або навіть коньяк).

• У світі існують смаколики, які чимось нагадують зефір: вищезгадані американські маршмелоу, ізраїльські крембо, німецькі «шоколадні поцілунки», данські кремові булочки. Головна їх відмінність полягає в тому, що в них відсутні загусники.

Маршмелоу.Кондитерський виріб "маршмелоу".• Таку цікаву форму зефіру – пару половинок, зчеплених одна з одною, придумали не автори цих ласощі. Це технологія, яку винайшли дещо пізніше, щоб полегшити сушку продукту. Низ, як правило, постійно залишався липким, тому і вирішили зліплювати пару зефіринок між собою, щоб вони могли просохнути рівномірно.

• Для того, щоб «оживити» засохлий зефір, зробити його знову ніжним і м'яким, варто просто дати йому постояти в питних вершках якийсь час, або трохи потримати над киплячою водою.

• У США в штаті Техас існує одна чудова традиція: після весілля, коли гості збираються вже йти, їм дарують невеликі коробочки з зефіром. Крім цього, ці ласощі ще й розфарбовані у відтінки молодят, які вони вибирають ще до церемонії і використовують в оформленні свята.

• Зефір зовсім трохи поступається шоколаду за обсягами продажів, але зате обганяє за популярністю мармелад. За статистикою, найбільше продажів цієї повітряної солодощі припадає на літні місяці.

 


Переглядів: 89 | Теги: їжа

Всього коментарів: 0
avatar