Сметана - цікаві факти

Сметана.Сметана - популярний у Східній та Центральній Європі продукт.Сметана – це кисломолочний продукт з високим вмістом жиру. Виробляється з верхнього шару кислого молока, тобто з вершків після молочнокислого бродіння.

У промисловому виробництві сметани молоко спочатку відокремлюють (поділяють на вершкове та знежирене), потім отримані вершки пастеризують для знищення шкідливих мікробів і ферментують, роблячи закваску з молочнокислих мікроорганізмів.

Цікаві факти про сметану

У магазинах зазвичай продається сметана з відсотком жирності від 10 до 30, але взагалі жирність у цього продукту може доходити до 58%. Втім, в різних країнах світу склалися різні традиції – у Фінляндії, наприклад, сметану називають такою тільки в тому випадку, якщо вона жирніше 30%, в іншому випадку її називають кислими вершками.

Український борщ зі сметаною.Український борщ зі сметаною.Ймовірно, сметана колись була винайдена слов'янськими народами на території Східної Європи, і вона займає важливе місце в кулінарних традиціях України, Росії та Білорусі. Але зі слов'янських країн вона поступово поширилася на всю Європу і Північну Америку, хоча в Африці, Азії, Південній Америці та Австралії вона практично не вживається.

У Франції споконвіку існує дуже схожий на сметану продукт під назвою «крем-фреш», який отримують, заквашуючи пастеризовані вершки, отримані з коров'ячого молока. Жирність крем-фрешу не перевищує 28 – 30%, а за смаком він без добавок взагалі не відрізняється від сметани. Є у французькій кухні ще один схожий продукт, крем-дубль, він відрізняється від крем-фрешу більшою жирністю.

У деяких країнах за державними стандартами продукт, отриманий із застосуванням рослинних жирів, сметаною іменуватися не може. Але рослинна сировина дешевше, звідси і засилля всяких «Сметаночок», «Сметанушок» та інших сметанних продуктів на полицях супермаркетів. Але саме по собі використання рослинних жирів ще не означає нічого поганого.

Деруни зі сметаною.Українські деруни зі сметаною.Назва «сметана» сходить до традиційного способу її приготування. До винаходу сепаратора цей продукт отримували, знімаючи (тобто «змітаючи») верхній відстояний шар з кислого молока і витримуючи його потім якийсь час в прохолодному погребі.

В Україні існує думка про те, що сметана дуже добре допомагає при сонячних опіках. Це не так – її застосування приносить полегшення, це правда, але вона утворює на поверхні шкіри плівку, що перешкоджає її нормальному диханню, а також підвищує ризик інфікування через мікрофлору, що міститься в цьому продукті.

У турецькій, татарській і деяких інших кухнях існує схожий кисломолочний продукт під назвою «каймак». Він являє собою щось на зразок сметани, тільки з ще більшою жирністю, яка доходить до 70 – 80%. А в Ірані схожий продукт називається «гаймар», тільки готують його з молока буйволів, а не корів.

Вареники в сметані.Вареники зі сметаною та шкварками.За межами слов'янських країн сметана століттями не була нікому відома. Вона стала поширюватися по Європі тільки у XIX столітті, коли іммігранти з Російської імперії принесли традиції її приготування з собою.

З точки зору кулінарії сметана є соусом, причому в кухнях різних слов'янських народів вона є найпопулярнішою з усіх них. Використовується вона як з першими стравами, такими, як борщ або щі, так і з другими, на зразок оладок, млинців, пельменів, вареників, дерунів і багато чого ще.

Зіпсована сметана дуже небезпечна для здоров'я, і нею легко отруїтися. Коли вона скисає, шкідливі бактерії починають розмножуватися в ній стрімкими темпами, і до серйозного харчового отруєння може привести навіть половина чайної ложечки цього продукту.

 

Переглядів: 48 | | Теги: їжа
Всього коментарів: 0
avatar