Топ-22 цікавих фактів про сир

Лімбургський сир.Лімбургський сир.Сир – продукт дуже поширений. Його популярні сорти у багатьох з нас можна побачити на столі кожен день, а ось елітний сир коштує часом величезних грошей. Причому далеко не всі здатні по достоїнству оцінити цей продукт – деяким запах якогось дорогого сиру здається просто неприємним. Що ж, скільки людей – стільки і смаків.

Топ-22 цікавих фактів про сир.

Організм людини легше засвоює білок з сиру, ніж з молока.

У сирах містяться вітаміни груп A, D, E, В, РР і С, вони збуджують апетит і благотворно впливають на травлення.

Виробництво швейцарського сируВиробництво швейцарського сиру "Емменталь". У сирі оптимально збалансовано вміст кальцію і фосфору, а також інших корисних речовин, якими багате молоко.

У Норвегії готують особливий сир брюнуст – він має коричневий колір і солодкуватий смак. Для приготування цього сиру сироватку з козячого або коров'ячого молока кип'ятять разом з вершками кілька годин. Цукор з молока перетворюється в карамель, що і надає сиру солодкуватий смак.

До початку ХХ століття фермент, необхідний для приготування сиру, отримували з шлунків телят, яким було не більше 10 днів від роду. На щастя, потім вченим вдалося отримати цей фермент за допомогою генної інженерії – його зараз і використовує більшість сироварів.

Пармезан, що дозріває на сироварні.Пармезан, що дозріває на сироварні. Найпопулярніший і відомий сир в світі – італійський пармезан (оригінальна назва "парміджано-реджано").

Карпатський сир вурда з овечого молока можна зберігати в морозилці невизначено довгий час, при цьому сир анітрохи не втратить своїх властивостей.

Для приготування блакитних сирів використовують їстівну цвіль роду пеніцилін – з цього ж виду цвілі Олександр Флемінг отримав перший в світі антибіотик пеніцилін.

Іноді сировари підсаджують в головку сиру сирних кліщів або навіть личинок комах, які впливають на дозрівання продукту.

Найбільшим експортером сиру в світі за кількістю зароблених грошей є Франція. Деякі країни, наприклад, Ірландія і Нова Зеландія, відправляють на експорт 90 – 95% вироблених в державі сирів.

Сирний магазин в Києві.Сирний магазин в Києві. Найбільший імпортер сиру в світі – Німеччина, за нею йдуть Британія та Італія.

Сир – найдавніший харчовий продукт, винайдений раніше появи писемності. Передбачається, що люди почали готувати сир приблизно за 8000 років до нашої ери, коли були приручені вівці.

Вчені вважають, що спосіб приготування сиру був відкритий випадково – люди зберігали молоко в шлунках забитих тварин, і воно під дією ферментів перетворювалося в сироватку і сир.

До часів Петра Першого сири в Росії готували без теплової обробки, звідси і назва продукту – сир, тобто сирий.

Сир вагою 721 кг (Алтайський край, Росія).Сир вагою 721 кг (Алтайський край, Росія). Найбільшу головку сиру виготовили в 1988 році у США. Її маса дорівнювала 18 171 кг. А ось у Росії у 2007 році сировари Алтайського краю виготовили 721-кілограмовий сир.

Фромологія – це колекціонування етикеток від сиру. Є і більш спеціалізований різновид цього захоплення, тіросеміофілія, при якій колекцію збирають тільки з круглих сирних етикеток.

Вважається, що миші та інші гризуни дуже люблять сир, але це не так – маленькі звірята воліють продукти з менш вираженим запахом, наприклад, зерно і фрукти.

Один французький сировар на ім'я Андре Симон витратив 17 років свого життя на написання книги про 839 сортів сиру.

Запах сиру вважається афродизіаком.

Деякі сорти сиру для додання їм красивого кольору підфарбовують відваром з квіток календули або морквяним соком.

Британській королеві Вікторії на весілля подарували коло сиру чеддер вагою у півтонни.

Дірочки в сирі професіонали називають «очами».

 

Переглядів: 38 | | Теги: їжа
Всього коментарів: 0
avatar