Топ-50 найцікавіших фактів про чай

Чашка чаю.Чашка чаю від "Mackwoods Labookellie", Шрі-Ланка.Чай – це корисний безалкогольний напій, одержуваний кип’ятінням, заварюванням або настоюванням обробленого та ферментованого листя чайного куща (Camellia sinensis). Чай має освіжаючий, трохи гіркий і терпкий смак.

Існує 6 основних різновидів чаю – білий, жовтий, зелений, улун, чорний та пуер.

Найпоширеніші з них – білий, зелений, улун і чорний чай. Всі вони отримуються з однієї рослини, і головна різниця між цими різновидами полягає в способі обробки листя. У випадку з білим чаєм існують особливості у вирощуванні рослини.

Чаєм також називають напій (відвар), виготовлений з різних частин інших рослин (квітів, листя, фруктів), наприклад – липовий чай. Напій називається трав'яним чаєм, коли рослина має цілющі властивості.

Чашка гарячого чаю бадьорить і покращує настрій. Цей один з найдавніших напоїв настільки популярний, що його із задоволенням п'ють практично у всіх країнах світу. У цій статті ми пропонуємо вашій увазі підбірку з 50 найцікавіших і пізнавальних фактів про чай.

Цікаві факти про чай

Чай – другий за популярністю напій у світі після звичайної питної води. На нашій планеті вирощують велику кількість чайних сортів, які п'ють в кількох десятках країн світу.

Чай вперше стали вирощувати і пити на Сході. Одні вчені вважають, що батьківщиною чаю є Індія, але більшість дослідників є противниками цього твердження і наводять десятки доводів на користь того факту, що батьківщиною цього напою є Стародавній Китай. У цій країні чай п'ють вже більше тридцяти століть.

Листки зеленого чаю заварюються у китайській гайвані.Листки зеленого чаю заварюються у китайській гайвані.Китайці довгий час використовували чай в медичних цілях. Напоєм для повсякденного застосування чай став лише в раннє середньовіччя, коли правила династія Тан.

Щороку на планеті виробляють близько трьох мільйонів тонн чаю. З них третя частина – це чай, вирощений на китайських плантаціях, чверть – індійський чай. Багато чаю також виробляють в Туреччині і в Кенії.

До середини дев'ятнадцятого століття цей напій купували тільки в Піднебесній.

У світі найбільше споживають чорний різновид чаю, який займає три чверті від світового ринку чаю. Але самі китайці майже не вживають чорний чай, зате обожнюють різні сорти зеленого.

Населення Індії п'є мало чаю, хоча держава є другим у світі виробником чаю. Жителі країни слонів найбільше люблять пити кавовий напій.

Китайці п'ють чай без цукрового піску і ароматичних добавок, в гарячому вигляді. Вони вважають, що саме такий напій найкорисніший і найсмачніший.

Чай без цукру – дуже некалорійний напій. Одна чашка такого чорного чаю – це всього чотири калорії, а зеленого – одна калорія. До чаю для поліпшення смаку і корисності часто додають мед, який підвищує калорійність чайного напою. Не можна додавати мед в гарячий чай, інакше буде небезпечний напій, треба дочекатися, коли чай трохи охолоне.

Чаї різного рівня окиснення.Чаї різного рівня окиснення (від L до R): зелений, жовтий, улун і чорний.З Китаю чай прийшов на Японські острови. Японці настільки полюбили напій, що створили справжню чайну церемонію, вони пишаються цими багатовіковими ритуалами і традиціями.

Чай настільки добре втамовує спрагу в спекотний літній день і зігріває в морозні зимові вечори, що кава так і не змогла обійти його за популярністю.

Не дарма чай раніше продавали в аптеках, адже це справжній лікувальний засіб, який приносить бадьорість, дарує міцний сон, знімає депресивні настрої, приводить глюкозу у крові в норму. Але все це відноситься тільки до справжнього чаю, до його хороших сортів, і при цьому чай потрібно пити несолодким для досягнення максимального цілющого ефекту.

Східні жителі п'ю чай вже не одне тисячоліття, в той час як на Заході цей напій знають всього чотири століття.

Українці стали пити чай з сімнадцятого століття, напій на територію нашої країни і в Європу був завезений з Китаю. А до того наші предки пили переважно трав'яні настої, морси і кисіль.

Сучасні українці також люблять пити чай. Однак частіше, ніж ми, п'ють чай жителі майже двох десятків країн. Статистика за 2016 рік говорить, що в середньому кожен мешканець нашої країни споживає трохи більше півкілограма чаю на рік. Це приблизно у 2,5 рази менше, ніж, наприклад, у сусідній Росії.

На острові Цейлон споконвіку росли кавові дерева. Але кавові плантації були згублені хворобою, і влада Шрі-Ланка вирішила вирощувати не каву, а чай. І це їм вдалося зробити з блиском: цейлонський чай дуже смачний, він відомий по всьому світу.

Чайні плантації.Чайні плантації на схилах гір у провінції Хубей в Китаї.Чайне листя працівники плантації збирають ручним способом. Це важка і виснажлива праця під пекучими променями сонця. Для того, щоб зробити один центнер чаю, потрібно зібрати чотири центнера сирих листків чайної рослини.

Один і той же кущ чаю дає і зелений чай, і чорний. Але у цих сортів чаю різні методи виробництва. Чорний чай окислюють від 2 до 4 тижнів, а зелений – обробляють парою при 170 градусах і окислюють більше тридцяти годин, потім нагрів припиняється.

Розчинний чай, який не вимагає заварювання, це чай, що практично не поступається за складом і корисним властивостям чаю, завареному з цільного сухого листя чаю.

Монгольські і деякі сибірські регіони в ранній Новий час використовували великі брикети чорного чаю не дуже високої якості як грошовий еквівалент. Такі шматки розміром 20 на 20 сантиметрів робилися з чайних відходів.

У чаю більше 1500 сортів, тому в кафе і ресторанах потрібно завжди уточнювати, який саме чай вам хочеться попити.

Хоча в природі існує величезна кількість різновидів чаю, вони все діляться на шість основних груп. Крім вищезгаданих чорного і зеленого, це червоний, жовтий, білий і пуер.

У кожного сорту чаю є свої смакові нюанси і групи шанувальників, тому цей напій дуже суперечливий і багатогранний.

Жінки збирають чайне листя.Жінки збирають чайне листя на плантації центральної Шрі-Ланки.Уявіть, що вам приготували дві чашки чаю одного сорту, але чай в першій чашці може сильно відрізнятися від того напою, який в іншій чашці. Це пов'язано з тим, що були використані різні способи заварювання, різна температура води, є й інші фактори, що впливають на суперечливість чайного напою.

Жителі Китаю дають пораду, що для заварювання чаю потрібно використовувати річкову або озерну воду. Але зараз клімат сильно погіршується, тому краще використовувати по можливості артезіанську, джерельну воду, воду з ключів.

Французький король Людовик XIV не міг вилікувати подагру, поки не став регулярно пити чай. Напій допоміг вилікувати недугу, і люди в королівстві дізналися про це і теж стали купувати чай і пити його для лікування свої хвороб.

Житель Швейцарії на прізвище Шпренгер одного разу побував у США, і побачив там, як американці п'ють чай холодним. Цей спосіб втамування спраги так сподобався швейцарцеві, що у себе на батьківщині він виступив з думками почати виробництво бутильованого холодного чаю.

Китайська Народна Республіка – унікальна держава, яка виробляє всі сорти чаю, в тому числі – червоний, жовтий і білий.

Американці не люблять пити чай, але обожнюють пити каву. Вони випивають у 25 разів більше кави в порівнянні з випитим чаєм.

Дільниця зважування чаю.Дільниця зважування чаю на чайній плантації і переробному заводі "Чаква" на північ від Батумі, недалеко від узбережжя Чорного моря в Грузії, приблизно 1909 - 1915 роки. Плантація та завод "Чаква" були одними з основних постачальників чаю у всі частини Російської імперії.Американський купець Т. Салліван трохи більше століття тому винайшов чай в пакетиках. Він відправив пробники чаю, загорнувши їх у маленькі шовкові пакетики. Замовники подумали, що чай треба заварити саме в пакетиках. Цей спосіб заварювання їм настільки сподобався, що замовники попросили у бізнесмена поставляти надалі чай саме в маленьких пакетиках, розрахованих на одну чашку.

Кожен рік 15 грудня всі шанувальники чаю відзначають Міжнародний день чаю.

Для любителів алкогольних коктейлів придумали рецепти, куди входять різні сорти чаю.

Плантатор зі США Р. Блечинден придумав рецепт холодного чаю, і сталося це в той же час, коли був придуманий чай в пакетиках.

На одну чайну кружку необхідно два грами сухого листа чаю. До того ж, є сорти чаю, які можна заварювати два, і навіть три рази.

Заварений чай не можна кип'ятити, тому що всі вітаміни губляться, а у воді з'являються шкідливі для організму людини речовини – алкалоїди.

Гостинність в Ірані та Афганістані дуже розвинена. Там дорогих людей саджають на найкращі місця в будинку і неодмінно пригощають найсмачнішим чаєм з кращих столових приладів.

Жителі Таїланду дуже люблять сорт чаю ча-йен. Це холодний чай зі шматочком льоду, куди поклали натуральний барвник зеленого кольору, згущене молоко і аніс.

Чай служить джерелом абсолютно безпечних натуральних барвників декількох кольорів, які містять вітамін Р.

У всі часи чай збирали тільки вручну. Влада Радянського Союзу намагалася створити машину для збирання чаю, але все виявилося марно. Такі комбайни крім чайних листочків збирали і стебла чайної рослини, і сміття з землі, і бур'яни, в результаті такий чай було неможливо пити.

Чайний магазинЧайний магазин "Zhongxiao" на Тайвані.А ось найдешевший чай може бути запросто зроблений з листя, зібраного за допомогою комбайнів. Такий чай також застосовують для косметологічних цілей і в медицині.

Сер Томас Ліптон з Великї Британії став активно перетворювати чай на продукт, який був би доступний всьому народу. Завдяки цьому шотландцю ціни на чай впали вдвічі, а якість чаю, навпаки, тільки покращилася.

Японські бідняки здавна пили зелений чай – геммайтя, в який додавали рис. Це знижувало вартість чайного напою, і тому його пили найнижчі верстви японського суспільства. У наші дні такий чай п'ють і заможні жителі Країни висхідного сонця.

Найменше кофеїну міститься у білому чаї. Цей різновид чаю, до того ж, найбагатший на вітаміни і мінерали, тому що його не обробляють термічно.

Азіатські народи використовують чайне листя як приправу до їжі.

Населення Бірми (М'янми) додає свіжі чайні листки до салатів, а жителі Тибету додають їх у супи.

Найбільш продаваний в світі чай – це чай, що випускається компанією «Ліптон». Щорічно чайний гігант виробляє більше п'яти мільярдів пакетиків чаю. Цей бренд є найбільш впізнаваним у світі завдяки тому, що компанія випускає чай у великому асортименті – понад сімдесят найменувань.

Найдорожчим і найякіснішим чаєм є китайський чай «Да Хун-Пао». Уявіть тільки: ціна за кілограм такого чаю досягає мільйона доларів!

Чай є однією з основних причин того, що населення Китаю живе довго, незважаючи на важкі життєві та житлові умови, погану екологію і проблему перенаселеності.

Звичайний чорний чай ми називаємо чорним, тому що висушені листочки мають чорний колір. А ось китайці дивляться на відтінок чайного напою в чашці, і тому чорний чай називають червоним.

Чай теж містить кофеїн, причому у більших кількостях, ніж кава. Але він м'якше, не шкодить здоров'ю, швидко виводиться з організму і не поєднується з таніном. Тому пийте хороші сорти чаю, адже чай – це не тільки смачний напій, але й дуже корисний! І будьте здорові!

 

Переглядів: 64 | | Теги: напої
Всього коментарів: 0
avatar