Авокадо: користь, сорти, цікаві факти

Плод авокадо у розрізі.Плод авокадо у розрізі.Авокадо або персея американська (лат. Persea americana) – вічнозелена плодова рослина; вид роду Персея (Persea) сімейства Лаврові (Lauraceae), типовий вид роду. Важлива плодова культура.

Предки ацтеків вирощували авокадо ще тисячі років тому, називаючи його «яєчним деревом». Товста зморшкувата шкірка цього фрукта настільки схожа на шкіру крокодила, що в народі його прозвали «алігаторовою грушею».

Батьківщиною фрукта вважається Мексика, проте масово садити його стали в Ізраїлі, зробивши дійсно популярним. Зараз неможливо уявити собі кухню країн тропічного і субтропічного поясу без авокадо.

Великі плантації авокадо також є у США, Середземномор'ї, Африці та Латинській Америці. Серед найбільших експортерів – Мексика, Домініканська Республіка, Індонезія, Колумбія, Чилі.

Види і сорти авокадо

Персея американська.Персея американська на території ветеринарної клініки Макавао, острів Мауї, Гавайські острови.• Мексиканські – витримують заморозки до мінус 6 градусів, стійкі до несприятливих кліматичних умов. Плоди з тонкою шкіркою важать до 300 грамів, дозрівають восени. Листя сильно пахнуть анісом при розтиранні.

• Гватемальські – досить витривалі, теплолюбні. Маса цих фруктів становить 400 – 600 грамів, урожай збирають в кінці весни.

• Вест-Індійські – гинуть при низьких температурах. Цвітуть ці сорти авокадо в останніх числах травня та на початку червня, а дозрівають плоди через 7 – 8 місяців. Вага фруктів становить 200 – 400 грамів.

Загалом на нашій планеті існує понад 400 різноманітних сортів авокадо.

Користь авокадо для організму

Алігаторову грушу використовують і в кулінарії, і в медицині. Смак плоду авокадо зовсім не схожий на фруктовий: він прісний, нагадує масло з додаванням горіхів і зелені. М'якоть надзвичайно корисна для організму: вітаміни, макро- і мікроелементи, а також фолієва та аскорбінова кислоти, харчові волокна, токоферол – ось далеко не повний перелік всіх цінних речовин.

Калорійність авокадо дуже висока – 160 Ккал на 100 грамів. Цукрів мало, зате плоди багаті ненасиченими жирами, тому їх радять вживати і людям з ожирінням, і тим, хто хоче набрати вагу.

Плоди авокадо на гілці.Плоди авокадо на гілці. Фото зроблено у Римі, Італія.Алігаторова груша має тонізуючі властивості, розгладжує зморшки, і запускає процес регенерації клітин. Косметичні маски з авокадо завдяки вітаміну A надають шкірі сяйво, сповільнюючи процеси старіння.

Кальцій і фосфор покращують структуру кісток, нігтів і волосся. Магній, вітаміни E, B2, залізо – потужна перешкода на шляху розвитку онкології жіночих статевих органів. Фолієва кислота, що міститься в м'якоті, знижує ризик викидня при вагітності, забезпечує нормальний ріст і розвиток плода.

У м'якоті багато L-карнітину, його приймають спортсмени, що займаються тренуванням витривалості. Речовина також допомагає атлетам нарощувати м'язову масу.

Цікаві факти про авокадо

Першими вживати авокадо в їжу почали стародавні ацтеки. Археологи стверджують, що плоди входили в їх раціон близько 10 тисяч років тому. Ацтеки вважали «Ауакатль» символом любові і родючості. У Південній Америці їх досі дарують молодятам, бажаючи щастя і сімейного благополуччя.

Через нейтральний смак персея американська найчастіше використовується для приготування салатів, супів, соусів, паштетів, заправок тощо.

Салат з авокадо.Салат з авокадо і сальса з помідорів та чорної оливи на підсмаженому багеті. Шкірка, кісточка, листя авокадо отруйні для домашніх тварин, птахів і людини.

Поширений зараз сорт «Хасс» запатентував у 1935 році американський листоноша, який несподівано виявив плодоносне дерево на своїй ділянці. Рослина стала прабатьком всіх інших авокадо цього сорту, причому вона досі дає урожай.

У 1998 році плід авокадо внесли до Книги рекордів Гіннеса як самий поживний і корисний з усіх відомих фруктів.

Дозрівати алігаторова груша починає тільки після того, як її знімуть з гілки. Чекати цього моменту, не псуючись, вона може до 18 місяців.

Авокадо містить багато білка, тому їх обожнюють вегетаріанці, замінюючи ними м'ясо.

 


Переглядів: 70 | Теги: рослини

Всього коментарів: 0
avatar