Цікаві факти про кульбабу

Кульбаба. Група квітучих і плодоносних рослин.Кульбаба (лат. Taraxacum) – це великий рід багаторічних квіткових рослин сімейства айстрових (Asteraceae), поширений в Європі, Азії, Північній та Південній Америках. З них кульбаба звичайна (або лікарська) та червоноплода кульбаба зустрічаються у вигляді бур’янів у всьому світі. Обидва ці види цілком їстівні.

У одній тільки Європі нараховується понад 1200 видів та підвидів цієї рослини. Вони розповсюджені на луках та вигонах, у садах, уздовж доріг та поселень.

Як і інші представники сімейства айстрові, кульбаба має велику кількість дуже дрібних квіток, розташованих у суцвітті. Багато видів утворюють насіння нестатевим шляхом (так званий «апоміксис», тобто – без запилення), і тому кожне нове покоління генетично ідентичне батьківським рослинам.

Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale).Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale).Кульбаба належить до підродини Lactuceae через природний рослинний латекс (білий молочний сік), який в ній міститься. Латинська назва рослини, Taraxacum, походить від давньогрецького τάραξις (запалення ока), оскільки саме запалення очей лікували латексом кульбаби. У медичних цілях використовують надземну частину (холодний екстракт), кореневища (холодний екстракт, настій), квіткові кошики (настій).

Кульбаба невибаглива до грунту, має дуже м’ясисте листя, соковитий порожнистий квітконос і суцвіття-кошик жовтого кольору. Крім того, це медоносна рослина. На території України кульбаба квітне з кінця квітня по червень.

Цікаві факти про кульбабу

Кульбаба японська (Taraxacum japonicum).Кульбаба японська (Taraxacum japonicum). З кульбаби готують напрочуд багато різних речей. Так, її пелюстки використовуються для приготування варення і навіть вина, а з висушених і обсмажених коренів заварюють напій, який віддалено нагадує каву. А в традиційній італійській кухні ці квітки входять до складу деяких салатів.

Багато видів кульбаби настільки схожі між собою, що їх легко переплутати. Думаєте, всі ці жовті квіти, які ви бачите щоліта, однакові? Як би не так – на території нашої України зустрічається близько дюжини видів кульбаби, які зовні практично не відрізняються один від одного, але відмінності все ж таки є. А найпоширенішим видом в нашій країні є кульбаба звичайна (або лікарська).

Різновид кульбаби Taraxacum obovatum.Різновид кульбаби Taraxacum obovatum. Кульбаби деяких видів багаті каучуком (латексом), якого найбільше міститься у кореневищах. Більш того, колись їх спеціально культивували саме заради цієї сировини! Але потім каучукові дерева стали більш популярними, хоча в наш час виробництво гуми з кульбаби знову починає набирати обертів, оскільки у цієї сировини є певні переваги.

Садівники і фермери ставляться до кульбаби, як до бур'яну, а тому нещадно з нею борються. Правда, найчастіше безрезультатно – регенеративні здібності у цієї рослини просто чудові. Вона здатна вирости заново, навіть якщо від неї вціліє всього шматок кореня.

Звичайна кульбаба відноситься до лікарських рослин, і вона широко вживається в традиційній медицині. У хід йдуть всі її частини – насіння, коріння, листя і навіть сік. Залежно від використаної сировини і способу її обробки виходять жарознижуючі, відхаркувальні, проносні, жовчогінні та інші препарати. В офіційній фармакології ця сировина, до речі, теж використовується, а в китайській традиційній медицині історія її застосування налічує вже більше тисячі років.

Кульбаба корейська (Taraxacum coreanum).Кульбаба корейська (Taraxacum coreanum). Найбільшою популярністю ці квіти користуються, напевно, в Бельгії. У деяких провінціях цієї європейської країни кульбабу кладуть у величезну кількість страв і роблять з неї купу різноманітних напоїв, включаючи особливе кульбабове пиво.

Найрідкіснішим видом цієї квітки є кульбаба білоязичкова, що відрізняється від звичайної білим кольором пелюсток замість жовтого. Вона зустрічається тільки на Кольському півострові (Росія) у вузькій прибережній смузі північної частини Кандалакшскої затоки Білого моря, і не росте більше ніде в світі.

Тарілка обсмаженої зелені кульбаби з рисом.Тарілка обсмаженої зелені кульбаби з рисом. США. Кульбаба звичайна чуйно реагує як на час доби, так і на погоду. Квітка, що розпустилася, залишається відкритою в денний час, приманюючи солодким запахом нектару комах, які її запилюють, але на ніч вона закривається, щоб не замерзнути. Також вона закривається в дощову погоду, оскільки в подібних умовах комахи все одно майже не літають, а без них залишатися у відкритому вигляді сенсу немає. Цікава і точність кульбаби – майже по всій території нашої країни в гарну погоду квітки розкриваються приблизно о 6 ранку, а закриваються близько 3-ї години дня, причому кожен день в один і той же час з точністю до пари хвилин.

Всього в світі існує близько 2100 видів кульбаби, і багато з них мають своє застосування. Деякі цінуються в якості декоративних квітів, а інші століттями застосовуються в якості лікарських рослин або поїдаються в якості свіжої зелені. Молоде листя і стебла цієї квітки навіть входять в деякі традиційні рецепти борщу.

Якщо вас раптом вжалила оса або бджола, кульбаба допоможе полегшити біль. Для цього достатньо зірвати квітку і помазати схожим на молоко соком місце укусу. Вже через 5 – 7 хвилин біль або зникне повністю, або сильно ослабне.

 


Переглядів: 55 | | Теги: рослини


Всього коментарів: 0
avatar