Цікаві факти про пшеницю

Пшениця м'яка (Triticum aestivum).Пшениця м'яка (Triticum aestivum), або звичайна (Triticum vulgare).Пшениця (лат. Triticum L.) – найважливіша зернова культура, вирощувана у всьому світі. Ботанічно належить до сімейства Злакових (Poaceae), роду Triticum. Існує 27 різних видів пшениці, але лише два з них є економічно важливими: Triticum aestivum (пшениця м'яка) та Triticum durum (пшениця тверда).

Вважається, що пшениця походить з Леванту та Близького Сходу. Археологічні знахідки вказують на те, що одомашнення пшениці вперше відбулося в районі, відомому як «Родючий півмісяць» – вздовж долин річки Ніл в Єгипті та річок Тигр і Євфрат у Месопотамії.

З зерен пшениці отримують борошно, яке використовують для виробництва хліба, тістечок, макаронних виробів тощо, а також для бродіння у виробництві пива, горілки і спирту. Солома іноді використовується як будівельний матеріал для покрівлі та кладки.

Щорічно у світі пшеницею засівається понад 220 мільйонів гектарів. У 2014 році виробництво пшениці склало 729 мільйонів тонн у всьому світі, що забезпечило їй третє місце серед зернових культур після кукурудзи (1,04 млрд тонн) та рису (741 млн тонн).

Ця рослина годує близько 40% населення планети. За відсотком споживання в їжу вона посідає друге місце, поступаючись рису, але випереджаючи кукурудзу, яку більше використовують для годівлі домашніх тварин. Найбільше пшениці вирощують в Індії, Китаї, Росії, США, Австралії, Казахстані, Канаді, Україні, Пакистані, Туреччині та Ірані.

Цікаві факти про пшеницю

• Пшениця – один з найпоширеніших в світі злаків, вона була одомашнена людиною багато тисячоліть тому, в наш час зустріти її в дикій природі можна дуже рідко. Відомий радянський біолог Микола Іванович Вавилов багато років займався дослідженням батьківщини багатьох культурних рослин. На його думку, батьківщиною пшениці є гірські райони Вірменії та Азербайджану, звідки вона поступово розселилася по різних країнах світу.

• Одне з небагатьох місць на нашій планеті, де можна і в XXI столітті побачити дикорослу пшеницю, знаходиться у Вірменії недалеко від Єревана. Тут, в заповіднику «Еребуні», площа якого становить всього 89 гектарів, дикоросла пшениця ще збереглася.

• В Америці та Австралії пшениця була невідома до появи там європейців. Так, наприклад, відомо, що в Латинську Америку пшеницю завезли іспанці у 1528 році, в Північній Америці вона з'явилася на початку XVII століття, а в Австралії тільки у 1788 році. Цікаво, що в даний час США, Канада і Австралія входять до десятки найбільших виробників пшениці в світі.

• Полба є найбільш древнім з усіх відомих сортів пшениці. Археологи встановили, що люди вживали її в їжу ще в епоху неоліту. В даний час полба культивується досить рідко, займаючи невеликі за площею території. У той же час, в національній кухні деяких народів світу вона продовжує відігравати важливу роль. Наприклад, у Вірменії з полби готують плов.

Поле, засіяне пшеницею твердою (Triticum durum).Поле, засіяне пшеницею твердою (Triticum durum).• На теренах нашої країни пшениця з'явилася приблизно в IV – III тисячолітті до нашої ери. Передбачається, що східні слов'яни запозичили її у готів, що населяли південну частину Східної Європи. Жито нашим предкам стало відоме набагато пізніше. Але в подальшому жито набуло набагато більше поширення, оскільки було більш стійким до несприятливих погодних умов, ніж пшениця.

• До вибору часу для посіву пшениці підходили дуже відповідально. Рання сівба загрожувала загибеллю врожаю. Вважалося, що пшеницю не можна сіяти раніше того часу, коли розпуститься дубове листя. Оптимальний час для сівби – друга половина травня.

• Слово «пшениця» в українській мові походить від давньослов'янського «пьшено», що означає «терти» або «товкти». У документах Стародавньої Русі це слово часто зустрічається вже в XI столітті. Тривалий час наші предки перемелювали зерно в борошно на ручних жорнах.

Пшениця на елеваторі в Крестоні, штат Вашингтон, США.Пшениця на елеваторі в Крестоні, штат Вашингтон, США.• В кінці XIX – на початку ХХ століття одним з найбільших у світі експортерів пшениці була Російська імперія. Вивіз зерна за кордон був головною статтею доходу до державного бюджету. Перед Першою світовою війною вона вийшла навіть у світові лідери. Тоді ця країна виробляла п'яту частину світового врожаю пшениці. Нерідко царський уряд критикували за те, що експорт не знижувався навіть в ті роки, коли урожай був невисоким, а продаж зерна за кордон загрожував голодом в країні.

• З пшениці виготовляють не тільки борошно, а й спирт. У 1976 році на прилавках радянських магазинів з'явилася горілка під назвою «Пшенична». Її відмінність полягала в тому, що для виробництва використовувалися виключно зерна пшениці без домішки інших злаків. Пляшка закупорювалася гвинтовою пробкою. В кінці 70-х і на початку 80-х років горілка «Пшенична» коштувала трохи дорожче за інші популярні сорти – «Столичну» і «Російську».

• Пшениця знайшла широке застосування в медицині. Про корисні властивості цього злаку згадується ще в працях Гіппократа. Не відставали в цьому і наші предки, на Русі були популярні страви з пророщених зерен пшениці: киселі, каші, супи. Особливо корисні вони були в зимовий і весняний періоди, коли організм відчував нестачу вітамінів.

 


Переглядів: 65 | Теги: рослини

Всього коментарів: 0
avatar