Найцікавіші факти про ромашку

Ромашка лікарська.Ромашка лікарська (Matricaria recutita).Ромашка (лат. Matricaria) – однорічна трав'яниста рослина з розгалуженим стеблом висотою до 50 сантиметрів з сімейства айстрові (Asteraceae). Інші назви – роман, ромен, рум'янок, невістки. Це рослина з сильним ароматним запахом. Росте в бур'янистих та занедбаних місцях, в садах і вздовж доріг. Ромашка поширена в Європі, Північній Америці та Азії. На території України зустрічається 4 види.

Ромашка – це лікарська рослина, яка часто використовується при різних захворюваннях. Її також вживають як напій у вигляді чаю з приємним смаком. З відвару можна робити промивання і компреси на рани.

Для лікувальних цілей використовують квітки ромашки. Їх збирають в період цвітіння (з червня по серпень), відокремлюючи цілі квіткові кошики разом з невеликою частиною (близько 2 см) квітконосів і укладаючи в неглибокі кошики або рамки для сушіння трав. Сушать їх у тіні або в духовці при температурі до 35 °С.

Висушені кошики (трава) мають приємний запах і злегка гіркий смак. Зберігають у затіненому, сухому і провітрюваному місці. Допускається вміст вологи не більше 15%.

Ромашка пахуча.Ромашка пахуча (Matricaria discoidea).Часто ромашкою (з ботанічної точки зору помилково) називають види рослин інших родів сімейства айстрові, таких як айстра, королиця, сугайник, гербера, хризантема, остеоспермум, триреберник, піретрум, пупавка тощо, для суцвіть-кошиків яких характерні білі або іншого забарвлення пелюстки і темніша центральна частина суцвіття.

Цікаві факти про ромашку

За сучасними уявленнями в світі існує близько 25 видів ромашки, частина з яких росте і на території нашої України. Найбільш широко відома ромашка лікарська (або аптечна), яка отримала таку назву завдяки своїм цілющим властивостям. Втім, інша її назва звучить набагато менш милозвучно – «ромашка обдерта».

Ромашка до сих пір є однією з найбільш затребуваних і поширених лікарських рослин в світі. Вона культивується в безлічі країн по всьому світу, і її посіви займають значні площі. Ромашкова сировина дуже високо цінується за її антисептичні, протизапальні та інші властивості. Препарати на її основі широко застосовуються для лікування шлунково-кишкового тракту та інших систем організму.

Королиця звичайна.Королиця звичайна (Leucanthemum vulgare). У косметичній промисловості ця квітка теж популярна, екстракт ромашки входить до складу безлічі кремів для шкіри. Використовується ця рослина і для догляду за волоссям – регулярне ополіскування волосся ромашковим настоєм надає їм красивого золотистого відтінку.

Ромашка пахуча відноситься до рослин-космополітів, за останні 4 – 5 століть вона поширилася по всіх континентах, крім Антарктиди, і виростає взагалі скрізь, правда, тільки у помірному кліматі. Зазвичай вона вважається бур'яном, оскільки росте уздовж доріг, на звалищах і в покинутих місцях, а лікарські властивості у неї скромні. Втім, в народній медицині вона вживається досить широко.

Аптечна ромашка може розмножуватися тільки насінням. Оскільки ця рослина культивується, насіння має значення для її подальшого розведення, і їх урожай збирають щороку. З однієї рослини можна зібрати в середньому 5000 насінин, а з 1 гектара – близько 100 кілограмів. При цьому в 1 кілограмі міститься близько 15 мільйонів насінин.

Триреберник непахучий.Триреберник непахучий (Tripleurospermum maritimum). За допомогою перегонки свіжих квіток ромашки отримують ромашкове масло, що має безліч застосувань. Правда, у нього є одна особливість – його не варто зберігати у скляній тарі, оскільки воно до неї дуже сильно пристає, залишаючись на її стінках. Так що зберігають його зазвичай в металевих ємностях. Цікаво, що це масло має синій колір. Іноді воно використовується для фарбування виробів з порцеляни.

Людство використовує ромашку аптечну в якості лікарського засобу з давніх часів. Про її цілющі властивості писав ще знаменитий давньогрецький лікар Гіппократ, який жив близько 2500 років тому. Зокрема, він рекомендував застосовувати її як болезаспокійливий і протисудомний засіб.

Аптечна ромашка є ключовим інгредієнтом складного експериментального трав'яного збору, покликаного мінімізувати наслідки радіаційного опромінення. Застосування відвару з цього збору на ранніх стадіях розвитку променевої хвороби допомагає мінімізувати її наслідки.

Ефірна олія ромашки застосовується і в харчовій промисловості, в основному в якості ароматизатора, що додається у деякі вина і лікери. А її листя в сушеному вигляді використовується в якості прянощі, що входить до складу деяких продуктів харчування.

Корови, що пасуться на полі, не їдять ромашку через її сильний і різкий запах. Воно й на краще – якщо ця рослина буде включена до їх раціону, молоко, яке ці корови дають, придбає специфічний неприємний присмак.

 

Переглядів: 49 | | Теги: рослини
Всього коментарів: 0
avatar