Топ-10 цікавих фактів про кабачки

Кабачки різних форм і відтінків.Кабачки різних форм і відтінків.Кабачок (лат. Cucurbita pepo var. giraumontia) – однорічна трав'яниста рослина сімейства гарбузові; різновид звичайного гарбуза. Є овочевою, кормовою та олійною (олія з насіння) культурою на всіх континентах. Батьківщина кабачків – Мексика.

Це однодомна рослина. Має стебло завдовжки 60 – 90 сантиметрів і великі 5-лопатеві листя. Квітки одностатеві, поодинокі, жовті.

Плід – подовжений, циліндричний, білий або зелений гарбуз; у молодому віці – цінний дієтичний продукт.

Містить білок (0,55%), цукор (до 2,8%), суху речовину (4 – 8%), вітаміни (35 – 40 мг%), калій, залізо та багато іншого.

Цікаві факти про кабачки

Факт 1. Вперше в світі кабачки були окультурені народом майя на території сучасної Мексики. Однак майя не їли ці овочі, а вживали в їжу тільки їх насіння. А після того, як першовідкривачі завезли кабачки у Європу, вони довгий час вирощувалися виключно в якості декоративних рослин.

Факт 2. Кабачки вимагають дуже акуратного поводження, тому їх складно транспортувати. Будучи зірваними, вони можуть зберігатися досить довго, але найменше пошкодження шкірки призведе до того, що овоч зіпсується дуже швидко, а при зберіганні поза холодильником – взагалі за кілька днів.

Плантація кабачків.Плантація кабачків у Алмерії, Іспанія.Факт 3. Ці споріднені гарбузам овочі цікаві тим, що вони, судячи з усього, нездатні викликати алергію. Принаймні, офіційній науці невідомо жодного випадку алергії на кабачки. Так що цей дієтичний (всього 27 ккал на 100 грамів!) продукт можна їсти всім, у кого немає інших протипоказань.

Факт 4. Ботаніки відносять кабачки до ягід, яким вони відповідають по ряду ознак. Але ботаніка – це складна наука, помідори вона відносить до фруктів, гарбуза і кавуни – до ягід, а мигдаль і арахіс взагалі виключає з числа горіхів.

Факт 5. В Європі довгий час в їжу вживали тільки квітки кабачків. Вони і зараз входять до складу страв різних країн, але саму м'якоть цих овочів вперше почали вживати жителі Італії, ще кілька століть тому. А їх квітки досі в пошані у кухарів Греції та Франції.

Факт 6. Вибираючи кабачки в магазині, краще віддати перевагу невеликим плодам. Чим вони молодші, тим яскравіше і більш насичений їх смак, а у старих екземплярів він помітно слабкіше.

Карпаччо з кабачків.Карпаччо з кабачків.Факт 7. Кабачкова ікра поширена тільки в країнах колишнього Радянського Союзу. Крім м'якоті цих плодів, до її складу зазвичай входять морква, цибуля і помідори. Але точний склад може різнитися в залежності від конкретного виробника.

Факт 8. На смак кабачки не здаються кислими, незалежно від того, як їх приготувати. Однак вміст вітаміну С в них дуже великий. Не такий великий, як в лимоні, звичайно, але його все одно більше, ніж у багатьох інших овочах і фруктах.

Факт 9. Кабачки складаються з води приблизно на 90%, поступаючись за цим параметром огіркам. Але, як і огірки, їх активно використовують у косметології, оскільки кабачкова м'якоть прекрасно насичує шкіру вологою.

Факт 10. У магазинах зазвичай продаються дрібні кабачки, тому що їх збирають до того, як вони «вимахають» до величезних розмірів. Насправді, якщо дати їм рости, вони легко перевищать 10 – 15 кілограмів ваги, але будуть вже несмачними. А найбільший кабачок, коли-небудь вирощений, мав вагу майже 62 кілограма. Такого рекордного результату досяг у 1998 році фермер із Британських островів Джон Хендбері.

 

Переглядів: 37 | | Теги: рослини
Всього коментарів: 0
avatar