Цікаві факти про борсуків

Борсук европейський.Борсук европейський (Meles meles) або лісовий. Фотографія зроблена в лісі Норвегії у березні 2020 року.Борсук європейський, або лісовий (Meles meles) – вид ссавців з роду борсуків родини куницевих (Mustelidae). Окрім північної Скандинавії, він населяє всю Європу, Крит, Близький Схід і Середню Азію. Для полювання на борсуків була виведена спеціальна порода собак – такса.

Цікаві факти про борсуків

Дорослі борсуки дуже сильні, хоч і обережні. У разі небезпеки вони вважають за краще по можливості втекти, але, якщо втеча неможлива, вони б'ються до останнього. Захищаючись, вони здатні дати відсіч навіть ведмедю, і це незважаючи на те, що тупі борсукові кігті призначені природою, скоріше, для риття нір, ніж для оборони.

Як і ведмеді, борсуки на зиму зазвичай впадають в сплячку, яка в разі затяжних холодів може тривати до півроку. При цьому представники того ж виду, що мешкають в більш теплому кліматі, без зимових заморозків, в сплячку не впадають зовсім. Їм немає потреби це робити, оскільки їжі їм вистачає цілий рік.

Борсуки їдять взагалі все. Точніше, майже все – падаллю вони гребують. Але в іншому вони готові зжерти все, що їм попадеться – ягоди, їстівні коріння, ящірок, жаб, птахів і пташині яйця, дрібних гризунів, комах, равликів – по можливості. Втім, вони вважають за краще тваринну їжу, оскільки вона більш калорійна.

Нора борсука.Нора борсука в Беррідейлі, Британія. Вагітність у борсуків може тривати від 270 до 450 днів. Такий великий розкид (майже у два рази!) викликаний тим, що самки, впадаючи в сплячку, можуть сильно уповільнити процес розвитку зародка в утробі. Відповідно, якщо сплячки немає, вагітність у них протікає швидше.

Для житла борсуки облаштовують собі глибокі і довгі (до 10 метрів) нори, за порядком в яких ретельно стежать. Час від часу вони чистять їх, витягуючи назовні старі підстилки і все інше. До речі, лисиці при нагоді охоче займають борсукові нори, залишені власниками. Напевно, для них це все одно, що для людини роздобути злегка занедбану віллу абсолютно безкоштовно.

Ці тварини відмінно розбираються в типах грунту. Так, «кімнати» для дитинчат у своїх норах вони зазвичай облаштовують нижче рівня водотривкого шару грунту (найчастіше це глина), щоб захистити потомство від протікання до них дощової води.

Борсуки прив'язані до місць свого проживання, і вони з покоління в покоління живуть там, де народилися. Дитинчата, що вже підросли, викопують власні нори, які часто з'єднуються з норами сусідів, і з часом виходить справжнє борсукове підземне місто з десятками виходів і сотнями тунелів. Дослідження показали, що вік деяких таких борсукових містечок перевищує 2000 років.

Поширення борсука європейського.Поширення борсука європейського. У минулому на борсуків часто полювали, причому виключно заради розваги. Для полювання на них, як і для полювання на лисиць, використовували такс, які завдяки своїй статурі здатні протискуватися у вузькі нори. Власне, німецькою мовою порода «такса» і означає «борсукова собака».

Зараз борсуки водяться тільки на нашому континенті, але інші представники сімейства куницевих, до якого вони відносяться, зустрічаються майже по всьому світу. В Азії та Африці, наприклад, водяться вельми схожі на них зовні медоїди, яких навіть внесли в Книгу рекордів Гіннесса, як самих безстрашних ссавців.

Цим тваринам властива тяга до розваг. Вони часто поводяться дуже дурнувато, не переслідуючи ніякої конкретної мети. Коли борсукам нудно, вони починають шукати способи розважитися, тільки і всього. Більшості тварин на Землі подібна поведінка не властива.

 

Переглядів: 52 | | Теги: звірі
Всього коментарів: 0
avatar